США дієвіші, ЄС пасе задніх — Савицький про західні санкції

США дієвіші, ЄС пасе задніх — Савицький про західні санкції

ЄС і США не застосовують повною силою санкції, які б зменшили доходи Росії від експорту викопного палива, вважає директор кампаній Razom We Stand Олег Савицький. В інтерв'ю Українському Радіо експерт зауважив, що з початку повномасштабного вторгнення тільки на експорті нафти і газу РФ заробила 650 мільярдів доларів. Але якщо Кремль позбавлять усе-таки доходів від експорту викопного палива, то весь режим сколапсує. Хоча Савицький уточнює, що за певними секторами західні санкції є дійсно дошкульними для Росії. Зокрема, минулого тижня США ухвалили пакет із посилення тиску на Москву через протидію її енергетичним проєктам. А ЄС бракує єдиного органу, який би координував дотримання санкцій. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Протидія Угорщини блокує багато рішень на користь України

– Як загалом ви оцінюєте санкційну політику Євросоюзу?

Я б сказав, що вона має суттєві складності, зокрема, через протидію Угорщини і тепер низки інших країн, зокрема Словаччини. У Брюсселі кажуть про "втому від Орбана". Тобто протидія з боку Угорщини блокує багато рішень на користь України, і Орбан чітко відпрацьовує лінію інтересів Кремля.

13-й пакет санкцій ЄС дійсно обмежений

– Якщо Євросоюз "втомився від Орбана", то чому він не шукає шляхи, щоб цю перепону якось долати?

Вони знаходять шляхи. Вони таки протиснули новий пакет санкцій, але він дійсно є обмеженим. Він спрямований лише на конкретних осіб і на певний перелік компаній. Але він не включає секторальних санкцій, він не зачіпає великих економічних інтересів Росії і основних торгових потоків, таких як експорт викопного палива.

– Очевидно, що 13-й пакет санкцій менш амбітний, ніж розраховувала Україна. Але чи є все-таки у ньому якийсь позитив?

Я думаю, що набагато більш масштабний пакет санкцій ухвалений минулого тижня Сполученими Штатами. І він був підтриманий Великою Британією, тобто вона віддзеркалила велику частину санкцій, що були ухвалені Вашингтоном. Тут ми бачимо сильну узгоджену позицію Великої Британії і США щодо ключових економічних секторів Росії. Зокрема Вашингтон і Лондон посилюють тиск на Москву через протидію її енергетичним проєктам, зокрема проєкту "Арктик СПГ 2" (англ. Arctic LNG 2) – це величезний новий експортний термінал для поставок скрапленого природного газу. І США, і Великобританія посилюють санкції, щоб Росія не змогла завершити цей проєкт, який ми називаємо "третій Північний потік". Тому що, по суті, це продовження тої самої політики використання поставок газу як геополітичної зброї.

ЄС і США не застосовують повною силою санкції

– Росія постійно намагається обходити всі ці санкції. Наскільки тут наші партнери змогли свої спроможності зосередити? 

Якщо говорити відверто, Євросоюз пасе задніх порівняно зі Сполученими Штатами. З боку США накладені набагато сильніші та дієвіші санкції і в оборонному секторі, і проти експорту викопного палива Росії. Але дійсно, як Євросоюз, так і Сполучені Штати не застосовують повною силою санкції, які б зменшили доходи Кремля від експорту. Проста цифра. 650 мільярдів доларів Росія заробила на експорті нафти і газу з моменту повномасштабного вторгнення. Тобто цього їй більш ніж вистачає на фінансування війни в Україні та подальшої мілітаризації своєї економіки.

В ЄС не вистачає єдиного органу із координації дотримання санкцій

– Bloomberg пише, що торік Росія завезла з Євросоюзу підсанкційних товарів на щонайменше 450 млн євро. Також росіяни знаходять лазівки, щоб провозити з США критично важливі їм компоненти для ВПК. Чому наші партнери хитаються між "чорним і білим", шукають щось "сіре", а не застосовують потужні санкції, щоб не залишилось жодних шпарин?

Спроможність закривати шпарини і взагалі контролювати дотримання санкцій також залежить від адміністративних повноважень і від кількості людей, які цим займаються. І тут є великі проблеми з відповідними держорганами, яким просто не вистачає людей, щоб моніторити величезний обсяг санкційних обмежень. Так, Євросоюзу не вистачає єдиного органу, який би координував контроль і дотримання санкцій, і застосовував би покарання. В США є такий орган – Агентство з управління закордонними активами (OFAC). В Європі такого єдиного органу немає. Є певні робочі групи, певні механізми координації, але вони показують себе неефективними.

Олег Савицький. Фото: Facebook/Savytskyi Oleh 

Повністю закрити Росії доступ до високотехнологічної продукції дуже складно

– У пакеті санкцій Євросоюзу є пункт щодо обмеження доступу російського ВПК до компонентів для безпілотників. Наскільки він може бути ефективний?

Він може бути ефективний певний час і давати якійсь результати. Але Росія буде знаходити шляхи обходу. І якщо вони не можуть якісь компоненти купити у західних країнах через нинішні шляхи, то вони знайдуть інші. Світова торгівля дає для цього безліч можливостей. І поки в них є гроші від експорту викопного палива, доти вони будуть знаходити можливість купувати зброю і компоненти для неї по всьому світу. Повністю закрити Росії доступ до високотехнологічної продукції дуже складно. 

– Але можливо?

Можливо закрити доступ Росії до окремих рідкісних або критично важливих компонентів чи обладнання для ВПК. Але, наприклад, для виробництва дронів компоненти не є рідкісними чи супер-високотехнологічними. Вони виробляються в багатьох країнах світу і Росія так чи інакше знайде можливості для їх завезення. Але якщо Росія буде позбавлена бюджетних доходів від експорту викопного палива, який складає більше 40% і, по суті, тримає режим Кремля на плаву, то весь режим сколапсує. Бо це єдине, на чому він тримається. 

Це буде великий удар по її і доходах, і геополітичних інтересах

– Наскільки впроваджені санкції унеможливлюють надходження великих коштів, зокрема від продажу Росією нафти і газу? 

Для прикладу, проектна експортна потужність проєкту "Арктик СПГ 2" складає 20 мільйонів тон скрапленого природного газу на рік. Це мільярди євро надходжень. Росія не може його запустити, хоча третину проєкту вже побудувала. Вони запустили тестове виробництво скрапленого газу і накопичують його в себе в наземних сховищах. Але вони не можуть його експортувати, тому що санкції США заблокували можливість Росії купувати танкери для перевезення СПГ. Подальше посилення санкцій, особливо на скраплений природний газ, може позбавити Росію цього сектору. І якщо Росія, яка вклала сотні мільярдів доларів в розбудову цієї інфраструктури в Арктиці, в будівництво танкерів, LNG-терміналів, втратить доступ до ринку скрапленого природного газу в світі, то це буде великий удар по її і доходах, і геополітичних інтересах. І по можливості шантажувати Європу подальшими інструментами впливу на енергетичну безпеку.

Росія на ринку нафти також вразлива

– Чи можуть компенсувати інші ресурси, та ж нафта, втрату ринку скрапленого газу?  

Росія на ринку нафти також у вразливому становищі. Тому що, з одного боку, США, Канада і деякі країни Південної Америки зараз мають можливість нарощувати видобуток і поставки на світові ринки нафти. Країни ОПЕК також мають свої інтереси. Хоча вони і в альянсі з Росією, але ними керують, передусім, власні економічні інтереси. І якщо країни Заходу знайдуть дієві шляхи контролю за дотриманням ліміту на ціну російської нафти, то Росія зазнає колосальних збитків. 

Велика Британія діє найефективніше і найшвидше

– Які країни найефективніше діють на користь України, закриваючи всі ці шпарини, а які заплющують на них очі?

Євросоюз діє системно. Тобто в тих можливостях, які є, вони впроваджують санкції системно. Але в них є системний опір з боку Угорщини і тепер Словаччини. Якщо казати про швидкість, то Велика Ббританія діє найефективніше і найшвидше. Вони першими приймають потужні санкції. В 2022 році вони були першими, хто запровадив ембарго на російську нафту. 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США