Експерт пояснила, як жителям ОРДЛО голосувати на виборах

Експерт пояснила, як жителям ОРДЛО голосувати на виборах

Координаторка юридичних питань ГО "Донбас SOS" Марія Красненко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" пояснила, як жителі прифронтової зони і окупованих територій зможуть проголосувати на виборах.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Перш за все, потрібно розуміти, що кожен громадянин, який досяг 18 років, має право голосу. Щодо тимчасово окупованих територій ми маємо розуміти, що вибори на цій території проходити не будуть. Організації виборчих дільниць не буде, що є логічним. Однак кожен громадянин, який постійно проживає на тимчасово окупованих територіях, може проголовувати, виїхавши на підконтрольну територію", — зазначила Марія Красненко.

Марія Красненко зауважила, що в Україні існує модель зміни місця голосування.

"В Україні існує модель зміни місця голосування, зміни виборчої адреси голосування, а саме зміна міста голосування. Тобто кожен громадянин України, який не має можливості проголосувати за місцем своєї реєстрації, може здійснити це за адресою, де йому буде зручно. Однак про це потрібно подбати завчасно", — сказала вона.

Координаторка юридичних питань наголосила, що звернутися за зміною місця голосування потрібно до 25 березня включно.

"Звернутися за зміною місця голосування потрібно до 25 березня включно. Кожен громадянин України, який проживає в Донецьку, Луганську, Горлівці, Чумаківці до 25 березня має визначити з тим, де він буде голосувати на підконтрольній території України. Визначившись з цим, необхідно звернутись до відділу Державного виборчого реєстру, який зазвичай знаходиться при районних державних адміністраціях. Наприклад, якщо ви вирішили голосувати, наприклад, у Бахмачі, потрібно звернутися туди, аби вас внесли до списків. Це стосується і внутрішньо переміщених осіб", — пояснила Красненко.

Як повідомили в Центральній виборчій комісії, жителі тимчасово окупованих територій Донбасу не обмежені в можливості проголосувати 31 березня 2019 року.

У комісії уточнили, що для цього необхідно мати при собі паспорт: "Згідно з ч.1. Ст 8 закону України щодо забезпечення прав, свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованих територіях України вибори президента в ОРДЛО не організовувати і проводяться".

Згідно з законом "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", під час проведення виборів "президента України, народних депутатів України, всеукраїнського референдуму голосування громадян України на тимчасово окупованій території не організовується і не проводиться, тому громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території, створюються умови для вільного волевиявлення під час виборів на іншій території України".

Нагадаємо, ЦВК вже зареєструвала вже 26 кандидатів в президенти. Початок виборчого процесу оголошено з 31 грудня 2018 року,  офіційне висунення кандидатів дозволено до 3 лютого. Окружні виборчі комісії повинні бути створені до 18 лютого включно, дільничні — до 12 березня.

Прослухати повну версію.