Князєв: поліція вже зафіксувала 266 повідомлень про порушення виборчого процесу

Князєв: поліція вже зафіксувала 266 повідомлень про порушення виборчого процесу

За 26 днів передвиборчої кампанії зареєстровано 266 заяв і повідомлень про злочини та події, пов’язані з виборчим процесом.

Про це заявив голова Національної поліції Сергій Князєв 28 січня під час підсумкової колегії МВС, повідомляє прес-служба МВС.

За його словами, за 26 днів передвиборчої кампанії зареєстровано 266 заяв і повідомлень про злочини та події, пов’язані з виборчим процесом. Найбільша кількість надійшла до поліції Києва (30), а також Закарпатської (24) та Дніпропетровської (23) областей. Чимало таких фактів зареєстровано у Полтавській, Одеській, Запорізькій, Миколаївській і Черкаській областях. За вказаними фактами розпочато 8 кримінальних проваджень.

"За перший місяць вже складено 67 адміністративних протоколів. Усі факти пов’язані з виготовленням або розповсюдженням друкованих матеріалів передвиборної агітації з порушенням законодавства", — розповів очільник Національної поліції.

Також Сергій Князєв зазначив, що з набранням президентськими перегонами обертів кількість звернень про факти порушення законності під час цьогорічної кампанії лише зростатиме. Голова Нацполіції закликав забезпечити якісне документування всіх обставин учинених злочинів для завершення досудового розслідування, направлення проваджень до суду і притягнення винних осіб до відповідальності.

Як повідомлялося, на початку минулого тижня було зафіксувано 124 повідомлення про події, пов'язані з виборами. За словами директора департаменту комунікації МВС України Артем Шевченка, не всі вони одразу стають підставою для порушення кримінальних проваджень, адже покарання за підкуп і продаж голосів залежить від ступеня вини та тяжкості злочину.

Нагадаємо, станом на 25 січня Центральною виборчою комісією було зареєстровано 20 кандидатів у президенти — Ігор Шевченко, Сергій Каплін, Валентин Наливайченко, Андрій Садовий, Віталій Скоцик, Анатолій Гриценко, Віталій Купрій, Євген Мураєв, Геннадій Балашов, Ольга Богомолець, Олександр Шевченко, Роман Насіров, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Аркадій Корнацький, Олександр Вілкул, Юлія Тимошенко, Дмитро Добродомов, Олександр Мороз та Ілля Кива.

Як повідомлялося, Центральна виборча комісія оголосила про початок виборчого процесу з 31 грудня 2018 року,  офіційне висунення кандидатів дозволено до 3 лютого. Окружні виборчі комісії повинні бути створені до 18 лютого включно, дільничні — до 12 березня.

На фото прес-служби МВС Сергій Князєв