Формується новий склад громадської ради українського Оскарівського комітету

Формується новий склад громадської ради українського Оскарівського комітету

24 січня Національна спілка кінематографістів України, Асоціація продюсерів України та Державне агентство України з питань кіно розпочали формувати новий склад громадської ради українського Оскарівського комітету.

Про це повідомляється на сайті комітету у Фейсбук.

Згідно з регламентом роботи комітету, до складу громадської ради входять громадяни України, що є:

    · членами Європейської кіноакадемії (EFA);
    · режисерами українських фільмів-учасників фестивалів класу "А", починаючи з 1991 року;
    · українськими кінопрофесіоналами-лауреатами фестивалів класу "А", починаючи з 1991 року;
    · членами Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI).

Як зазначив комітет, саме громадська рада зі складу своїх членів формує український Оскарівський комітет. До першого складу громадської ради у 2015 році увійшли 52 особи. За час, що минув, 41 український кінопрофесіонал здобув міжнародне визнання, що відповідає критеріям членства у громадській раді.

Крім того, ретельний аналіз програм фестивалів класу "А" минулих років виявив ще 14 таких кінопрофесіоналів. На жаль, пішла з життя Кіра Георгіївна Муратова, що була членом громадської ради та українського Оскарівського комітету. Відтак, нині потенційний склад ради комітету становить 106 осіб (список є і на сайті Держкіно).

Згідно з регламентом роботи комітету, при включенні до складу ради особа повинна надати свою електронну адресу, з якої проводитиметься її листування із головою лічильної комісії — секретарем громадської ради Сергієм Васильєвим, який виконував ці функції за першої каденції оновленого українського Оскарівського комітету.

До 7 лютого 2019 року триватиме комунікація із потенційними членами громадської ради, які мають підтвердити свою участь у її діяльності. Після цього склад ради буде затверджено Національною спілкою кінематографістів України, Асоціацією продюсерів України та Держкіно, з 8 лютого розпочнеться процедура формування українського Оскарівського комітету.

Нагадаємо, український Оскарівський Комітет — комітет, що займається відбором фільмів від України на премію "Оскар" за найкращий фільм іноземною мовою. У 2016 році американська Академія кінематографічних мистецтв і наук схвалила український Оскарівський комітет, надавши йому право подавати національну картину на премію "Оскар" у категорії "Найкращий фільм іноземною мовою".