При нормальній роботі монетизованих субсидій виграють всі — інтерв'ю Павла Розенка

При нормальній роботі монетизованих субсидій виграють всі — інтерв'ю Павла Розенка

В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко розповів, як відбуватиметься монетизація субсидій, про індексацію пенсій та українсько-польські відносини.

Ведучий:

Юрій Табаченко

 Монетизація субсидій буде синхронізована з виплатою пенсій в березні. І у березні у нас відбудеться перший тур президентських виборів. Це випадковість?

Реформування системи субсидій почалось не сьогодні. Мало хто пам’ятає історію, коли ще 4 роки тому в Україні отримати субсидію було майже неможливо... Реформування системи субсидій відбулося 3,5 роки тому.

На сьогодні отримати субсидію доволі просто, якщо порівняти з тим, що було 4 роки тому. Тобто система субсидій протягом 3.5 років постійно змінювалась, постійно трансформувалась, постійно вдосконалювалась, і мета була одна — зробити систему субсидій більш зрозумілою і простою для людини. Кінцевою метою реформування системи субсидій є спрощення її для людини та монетизація. Ми говорили відразу, що кінцевим результатом має бути стимулювання субсидіантів до збереження і економії, а також видача субсидіантам реальних коштів.

Що це дає для системи житлово-комунального господарства?

— При нормальній роботі монетизованих субсидій виграють всі. По-перше, на сьогоднішній день, і це було рік тому змінено, в основному відбувалися розрахунки з надавачами послуг з боку державного бюджету України через систему взаємозаліків, через власне проходження паперів і нічого більше. Сьогодні як і споживачі послуг отримують живі кошти на руки, так і надавачі цих послуг отримують живі кошти.

 

У березні певна категорія субсидіантів отримають живі гроші. Готівкою?

— Так. Я не хочу сказати, що певна категорія. Ми все-таки говоримо про те, що всі субсидіанти, які знаходяться сьогодні в програмі житлово-комунальних субсидій отримають живі кошти.  Ви правильно сказали, що система субсидій буде прив’язана до виплат пенсій. Це лише для пенсіонерів, які отримують субсидію. Вони справді цю частку будуть отримувати разом з пенсією.

Це буде робитися у різний спосіб: по-перше, через банківську систему, ми залучаємо до цього Ощадбанку, а по-друге, у людей, які не мають особових і банківських рахунків, це буде робитися через систему Укрпошти. Ця система почне працювати з березня. Над удосконаленням цього механізму ми працюємо. Система монетизації субсидій альтернативи не має. Ми будемо її вдосконалювати. Це система, яка працює у всьому світі, і Україна до неї нарешті дійшла.

 

Якщо люди візьмуть гроші і не заплатять?

— Субсидія — це цільовий платіж, це цільова допомога держави для вирішення проблем саме сплати за житлово-комунальні послуги. Тобто людина зобов’язана використати ці кошти першочергово для сплати за надані послуги. Економію коштів вона може використати на власні потреби.

Я переконаний, що 95 відсотків споживачів — це свідомі споживачі, які чудово розуміють, що ці кошти треба спрямовувати на оплату за житлово-комунальні послуги. Але будуть ті люди, які намагатимуться некоректно використовувати ці кошти. Безперечно, ми зараз відпрацьовуємо і механізми, яким чином убезпечитися від цього. Але люди самі зацікавлені в тому, щоб ці кошти отримувати постійно, а для цього треба сплачувати за житлово-комунальні послуги.

 

Чому саме у цьому році індексувались пенсії?

— Це вже постійна норма чинного законодавства. Чинне законодавство про пенсійне реформування було змінене півтора роки тому, у жовтні 2017 року. Саме тоді були внесені зміни щодо реформування. Перший масштабний перерахунок був у жовтні 2017 року. Законодавець, Верховна Рада України, визначилась, що з 2019 року і в наступні роки, не залежно від виборів, які будуть уряди і склади парламенту, кожного березня, починаючи з 2019 року, уже буде проведено автоматичний перерахунок і осучаснення пенсії.

 

Хто отримає цей перерахунок і в якому розмірі?

— Перерахунок буде зроблено приблизно для 95 відсотків українських пенсіонерів. Перерахунок не буде робитися лише для людей, які знаходяться на системі спецпенсій. Для них діятиме окрема система пенсійного страхування. Окрім того, є окрема система для військовослужбовців. Середній відсоток у цьому році ми прогнозуємо на рівні 17-20 відсотків зростання пенсій.

 

Конституційний Суд Польщі все ж скасував українську частину поправок до закону про інститут національної пам’яті. Тепер має бути якийсь крок у відповідь з боку України. Що це може бути?

— Конституційний Суд Польщі підтвердив наші побоювання, що такі зміни до чинного польського законодавства можуть дуже серйозно обмежувати права громадян, у тому числі й українців, які перебувають на території Польщі. Це була доволі чітка й жорстка позиція і президента України, і Верховної Ради України. На переговорному процесі з питань історичної пам’яті з нашими польськими колегами ми ставили досить гостро питання щодо існування норм цього законодавства.

Ми перебуваємо у діалозі з польською стороною. Це, безумовно, крок, який покращить нашу взаємодію. Ми готові до подальших консультацій і до того, щоб прийти до вирішення проблем, проведення спільних пошукових робіт як на території України, так і на території Польщі. Ми чекаємо польську делегацію в Києві, і я переконаний, що, зокрема після цього рішення, відкриваються нові можливості для продовження цього діалогу. 

Прослухати повну версію.