Сподіватися на швидке звільнення українських моряків не доводиться – Гайдук

Сподіватися на швидке звільнення українських моряків не доводиться – Гайдук

Сподіватися на швидке звільнення українських моряків не доводиться, переконаний віце-адмірал, командувач військово-морських сил України 2014 – 2016 рр., голова ГО "Асоціація ветеранів ВМС України" Сергій Гайдук. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері".

Ведучі:

Юрій Табаченко, Олена Зелінченко

 

"Я думаю, що звернення до Європейського суду з прав людини, звернення до комісії ООН, дії уряду та громадських організацій щодо звільнення українських моряків мають таки той синергетичний ефект, який потрібно. Але розраховувати на те, що це питання буде швидко вирішено — не варто. Ми повинні бути реалістами, оскільки Україна вважає їх військовополоненими, а Росія — ні. Тому сподіватись на швидкі рішення щодо звільнення наших моряків не доводиться", — зазначив  Сергій Гайдук.

 

Читайте також — Статус "військовополоненого" не дає підстав Росії карати особу за те, що вона була військовослужбовцем іншої сторони

 

Нагадаємо, 25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі з екіпажами були доставлені в Керч. Пізнішеукраїнських моряків звинуватили у порушенні кордонів Росії і арештували, а згодом відправили до московських СІЗО.

Україна неодноразово повідомляла про загострення ситуації в Азовському морі іпро посилення Росією своєї присутності на Азовському морі, зокрема, через перевірку всіх кораблів у цій акваторії.

Прослухати повну версію розмови.