Канонічна територія ПЦУ поширюється й на окуповані території — Козловський

Канонічна територія ПЦУ поширюється й на окуповані території — Козловський

Канонічна територія Православної церкви України поширюється й на окуповані території, переконаний кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту філософії НАН України, президент Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків Ігор Козловський. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень". 

Ведуча:

Галина Бабій

"Томос — це символ, а будь-який символ відображає суть того чи іншого явища. Для розбудови Православної церкви України це має величезне значення, а також і для світового православ’я, тому що на наших очах змінюється парадигма: ми розуміємо, що православна церква — це єдина церква, частини якої мають автокефалію", — зазначив Ігор Козловський.

Він наголосив, що канонічна територія Православної церкви України поширюється й на окуповані території.

"Церква керується канонічним правом, яке прописується саме в таких документах, як Томос. Наша канонічна територія, територія Православної церкви України, охоплює всю Україну в її політичних та географічних межах, тобто це і окуповані території Криму, і окуповані території Донеччини та Луганщини. Вони також є тією канонічною територією, яка прописана у цьому документі", — сказав він.

Президент Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків також додав, що войовнича позиція на окупованих територіях буде заважати розвитку Православної церкви України саме в цих регіонах.

"Отримання Томосу на цих територіях підняло інформаційну хвилю стосовно того, що захопили нашу церкву, що треба формувати православну армію і йти на Київ. Ця войовнича позиція підтримується там, і це буде заважати розвитку Православної церкви України саме на цих територіях. Ця проблема також буде і на материковій території, оскільки людям потрібно буде визначатися, куди йти".

Нагадаємо, 6 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій передав Митрополиту Київському та Предстоятелю Православної церкви України Епіфанію Томос про автокефалію Православної церкви України.

5 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію для Української православної церкви.

Як повідомлялося, 15 грудня на Об’єднавчому соборі архієреї церков обрали Митрополита Єпіфанія предстоятелем Єдиної Помісної Православної Української церкви.

Прослухати повну версію розмови.

На фото: президент Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків Ігор Козловський