Україна отримала перший транш кредиту МВФ — НБУ

Україна отримала перший транш кредиту МВФ — НБУ

Україна отримала від МВФ перший транш кредиту на суму 1,4 млрд доларів за новою програмою stand-by.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.


Згідно з повідомленням, кошти зараховані в міжнародні резерви, якими керує НБУ.

В рамках 14-місячної програми підтримки економічної політики (stand-by arrangement, SBA) Україні буде виділено три транші.

Нагадаємо, 18 грудня МВФ схвалив нову програму stand-by для України. За умовами програми, перший транш обсягом 1,4 млрд доларів повинен надійти до 25 грудня. Рішення про подальші транші буде прийматися в травні і в листопаді 2019 року в ході перегляду успіхів України у виконанні умов меморандуму.

Основними вимогами МВФ за новою програмою були затвердження державного бюджету на 2019 рік згідно з рекомендаціями МВФ, а також реформа в енергетичному секторі, включає вихід на ринкові ціни на газ.

В НБУ заявляли, що програма МВФ дозволить Україні впоратися з піковими навантаженнями на виплату зовнішніх боргів в 2019-2020 роках, коли буде необхідно погасити 17 млрд доларів.

За оцінками Національного банку, завдяки отриманню фінансування від міжнародних партнерів Україна зможе завершити поточний рік з обсягом міжнародних резервів близько 20 млрд доларів США.

Новини по темі — Україна дійсно заслужила нову програму допомоги від МВФ — Іван Ус

Як повідомлялося, 19 грудня рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила програму допомоги stand-by для України на 14 місяців на загальну суму 3,9 млрд доларів.

У жовтні Міжнародний валютний фонд і Україна досягли угоди про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики stand-by, яка замінила програму розширеного фінансування, що повинна була завершитися у березні 2019 року.

Це відбулося після того, як уряд погодився підвищити ціну на газ для населення на 23,5%, адже МВФ вимагав зрівняти ціну на газ для населення та промислових підприємств.