Україна дійсно заслужила нову програму допомоги від МВФ — Іван Ус

Україна дійсно заслужила нову програму допомоги від МВФ — Іван Ус

Україна дійсно заслужила нову програму допомоги stand-by від Міжнародного валютного фонду, переконаний головний спеціаліст сектору зовнішньоекономічної безпеки відділу економічної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведуча:

Галина Бабій

МВФ схвалив нову програму допомоги stand-by для України. Як розцінювати цей транш?

Не так часто в історії Міжнародного валютного фонду та інших країн, коли після завершення одної програми, приймається інша. Я нагадаю, що наша чинна програма мала завершитись навесні 2019 року. Але МВФ вирішив почати нову програму.

Це бонус?

— Так, це бонус. Але Україна дійсно це заслужила. 2 місяці тому було рішення про підняття цін на газ, яке дуже негативно було сприйняте суспільством. Але це було необхідно для нашого подальшого існування в глобальному світі, адже, на жаль, на сьогоднішній день ми не можемо існувати без зовнішньої підтримки міжнародних інституцій. І міжнародний валютний фонд, як на мене, це найкраща у світі кредитно-рейтингова агенція, яка, якщо дає кредити, каже всьому світу, що вона у цю країну вірить. Наш уряд готовий йти на ці кроки, розуміючи, що у наступному році ми маємо одразу два важливі події: це вибори президента України у березні і вибори до Верховної Ради у жовтні. Як правило, напередодні виборів наші уряди рідко робили ризиковані кроки з точки зору електоральної підтримки.  

Як Україна виконує Асоціацію з Європейським Союзом?

— Слід зазначити, що коли ми критикуємо виконання угоди, це не означає, що ця угода погана. Ми не говоримо про це. Якщо така риторика з’явиться, це матиме ще гірші наслідки, ніж те певне відставання у деяких сферах, яке намітилось.

У певних британських газетах неодноразово писали, що коли Британія буде розробляти пост-брекзітовський план, їй слід скопіювати угоду між Україною та ЄС для своєї майбутньої угоди.

Це збільшує нашу суб’єктну вагу у світі?

— Як мінімум, так. Хоча ця угода неідеальна. І нещодавно вперше було підняте питання перегляду цієї угоди.

Я нагадаю, що ця угода була парафінована ще у 2012 році. А деякі її положення були розроблені взагалі у 2010 році. Відліковим момент для цієї угоди був лютий 2008 року, коли Світова організація торгівлі прийняла рішення, що Україна приєднається до СОТ.

На цю тему: МВФ схвалив нову програму допомоги stand-by для України — Порошенко

Прослухати повну версію розмови. 

На фото: головний спеціаліст сектору зовнішньоекономічної безпеки відділу економічної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус