Вибори в Грузії загострили політичну ситуацію в країні — Бачо Корчилава

Вибори в Грузії загострили політичну ситуацію в країні — Бачо Корчилава

Кроки влади Грузії, які були здійснені в ході президентських виборів, загострили політичну ситуацію в країні. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" розповів політичний експерт Бачо Корчилава. 
 
“Грузія знову переживає момент, коли потрібно приймати масу важких політичних рішень, щоб стабілізувати політичну ситуацію, тому що вибори її загострили”, — вважає Корчилава. 
 
За його словами, в ході виборів масово використовувався адмінресурс та підкуп виборців.
 
“Була зроблена одна річ, якою була здивована Європа і вже відбулась одна неприємна розмова з цього приводу. Перед виборами уряд оголосив, що погасить заборгованість 600 тис чоловік, а для Грузії це дуже багато, які були винні банкам до 2 тис ларі (близько 800 дол — ред.). Це можна вважати прямим підкупом. Фахівці підрахували, що кожен голос обійшовся владі в суму близько 300 дол. Такої суми не було на жодних виборах”, — ваажає він.
 
Експерт вважає, що реальний стан речей відображають округи, де виборці є менш залежними від влади — закордоном. 
 
“Де не було підкупу — це іноземні виборчі округи. За ними можна судити про більш-менш реальну картину. Там, де голосувала діаспора, 64% набрав Вашадзе і 34 — Зурабішвілі. А от в самій Грузії, де був використаний адмінресурс і витрачені величезні кошти, результат 60% на 40%.  Влада використала адмінресурс і підкуп. В другому турі явка була набагато більшою, ніж в першому”, — переконаний Бачо Корчилава. 
 
Нагадаємо, 28 листопода у Грузії відбувся другий тур виборів п'ятого за рахунком президента країни, на яких перемогу над Гріголом  кандидат від правлячої партії "Грузинська мрія" Саломе Зурабішвілі, за яку проголосували 55% виборців. Її суперник опозиційний кандидат Григол Вашадзе отримав 45% голосів. 
 
У першому турі 28 жовтня за результатами голосування відрив між лідерами гонки становив менше 1%. Зурабішвілі отримала 38,66% голосів виборців, Вашадзе - 37,7%. 
 
Слухати повну версію.