Фінансовий експерт розповів, що буде з економікою в умовах воєнного стану

Фінансовий експерт розповів, що буде з економікою в умовах воєнного стану

Експерт Реанімаційного пакету реформ Ілля Несходовський розповів, що буде з економікою України в умовах воєнного стану. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував, якими будуть відносини з Міжнародним валютним фондом, чи зможе Україна розраховувати на іноземні інвестиції і чи буде велике падіння української гривні.

Ведучі:

Богдан Буткевич, Христина Стець

"У Міжнародного валютного фонду немає юридичних заборон, щодо співпраці з країнами, які знаходяться у воєнному стані. Тому проблем з фінансуванням ми не будемо мати. Головне, аби ми виконували ті зобов’язання, які у нас є перед МВФ. На цей момент ми ці зобов’язання виконали, бюджет прийнято у межах параметрів, які визначено МВФ, зокрема, бюджетний дефіцит не перевищує встановленого розміру, а також ми підвищили ціну на газ у тому розмірі, який також було погоджено з Міжнародним валютним фондом. Таким чином, дві ключові вимоги, необхідні для співпраці з Міжнародним валютним фондом, виконано. Тому ніяких перешкод немає", — зазначив Ілля Несходовський.

Експерт Реанімаційного пакету реформнаголосив, що в України можуть виникли проблеми з інвестиціями, проте вони не матимуть значний вплив на економіку України.

"Разом з тим є проблеми, що стосуються інвестицій. Ті інвестори, які, можливо, розглядали питання інвестицій в Україну, у них можуть виникнути певні застереження з приводу того, чи доцільно і чи не підвищить це ризик інвестицій в нашу країну. Таким чином, вони можуть прийняти рішення про призупинення інвестицій або відкладання на невизначений термін. Але, враховуючи те, що рівень інвестицій у нас останнім часом є достатньо низьким, то у нас інвестують ті країни, які найбільше готові ризикувати заради більшого доходу. Тому це суттєво на нас не вплине", — пояснив Несходовський.

Він також прокоментував, що суттєвого падіння гривні не буде, тому закуповувати іноземну валюту не є доцільним.

"З приводу ситуації на Валютному ринку, у нас зараз більший вплив на Валютний ринок буде мати не те, що оголосять про воєнний стан. Більше питань до того, до у нас станом на грудень припадають дуже суттєві бюджетні виплати, оскільки по видатках у нас є суттєве відставання. За даними фінансистів, наша валюта коливається в рамках падіння. Але суттєвого падання не буде. Тому закуповувати іноземну валюту не є доцільним", — розповів експерт.

"Таким чином, ситуація в економічному плані буде відносно стабільною, нічого суттєвого ми не втратимо і не матимемо негативних наслідків", — підсумував Несходовський.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко в ході засідання Ради національної безпеки і оборони заявив, що сьогодні Верховна Рада розгляне питання запровадження воєнного стану в Україні у зв’язку з ситуацією в Азовському морі.

Прослухати повну версію розмови.