Сценаристи "Шляхетних волоцюг" запрошують дивитися українське кіно

Сценаристи "Шляхетних волоцюг" запрошують дивитися українське кіно

27 вересня в прокат виходить український комедійний бойовик "Шляхетні волоцюги". Про стрічку розповіли в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Вдень" сценаристи фільму Тарас Боровок та Дмитро Наумов.

Як з'явилася ідея створити фільм?

на фото: Тарас Боровок

Тарас Боровок: до нас звернулися продюсери з проханням переглянути польську стрічку 1939 року "Волоцюги", яка була хітом у свій час. Вони запропонували зробити римейк ціє стрічки, але під сучасним кутом.

на фото: Дмитро Наумов


Дмитро Наумов: тим, хто пише, що фільм - це плагіат, пропоную подивитися фільм, і сказати в чому він. Єдине, що залишилося від польского фільму - це двоє батярів, які допомагають дівчині, яка потрапила у халепу, у яких навіть інші імена. Ми не могли не скористатися тим, що це Львів, це 1939 рік, початок розділу двома наддержавами того часу Польщі. Ми не створювали історичне кіно, це комедія, чиста фантазія.

Чи не вважаєте ви, що сміх - небезпечна стихія. Якщо людина вважає, що для неї старий Львів - це священний образ, і будь-яка спроба пожартувати на цю тему викличе відповідну реакцію...

Дмитро Наумов: батяри - це субкультура, яка мала своїм гаслом любити Львів, жінок і жартувати.
 
Тарас Боровок: суть фільма у тому, що лобами стикаються НКВС і нацисти, а батяри - хитрі, розумні, патріотичні...обводять їх навколо пальця. Що поганого сказано про Львів? Нічого.

Скільки державних коштів було витрачено на зйомку, чи були залучені приватні кошти?

Тарас Боровок: фільм став одним із переможців конкурсного відбору Держкіно, отримавши майже 18,6 млн грн з держбюджету (50% вартості виробництва). Цих коштів не вистачило, але фільм не виглядає бюджетним.

Як ви працювали над образом батярів, чи були якісь консультації?

Тарас Боровок: молодого завзятого львівського батяра зразку 1939 року ми не знайшли. Далі працювали люди, які займаються кастингом акторів.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!