Олександр Лємєнов: Ключова мета тієї чи іншої політичної групи - підконтроль новоствореного органу правопорядку

Олександр Лємєнов: Ключова мета тієї чи іншої політичної групи - підконтроль новоствореного органу правопорядку

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що відмовив конкурсній комісії у розгляді питання про призначення 27-ми осіб на керівні посади відомства.

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Ввечері" заяву про призначення керівників Державного бюро розслідувань коментував засновник неурядової організації StateWatch, експерт Реанімаційного пакету реформ Олександр Лємєнов.

Наскільки несподіваною виявилася така заява, зокрема для експертів цієї сфери? Чому так сталося?

Олександр Лємєнов: Якщо у Романа Михайловича є прямі докази того, що хтось фігурує у кримінальних провадженнях, то потрібно говорити мовою фактів. Це перше. А щодо призначення, то ми вже прийшли до такої точки, що потрібно повністю переобирати абсолютно всіх і залучати громадськість по максимуму  у складі конкурсної комісії.  

Як все це вплине на терміни початку роботи Державного бюро розслідування?

Олександр Лємєнов:  Це безумовно відсуне початок роботи новоствореної структури. На початку вересня вже мала відбутися реєстрація перших кримінальних проваджень за фактами чи за заявами тих чи інших осіб. Наразі ми не  маємо слідчих, ми маємо пару десятків державних службовців, фінансистів, юристів. Не маємо призначених керівників середньої ланки, не маємо призначених керівників територіальних управлінь. Натомість нам пропонують призначити заступників керівників територіальних управлінь, які точно не далеко втекли по репутаційним ризикам  від 27-х непризначених. Тому у мене виникають сумніви стосовно вчасного запуску. І здається, що все це конвертується просто в затягування Державного бюро розслідування.  

Складається враження, що його керівник Роман Труба намагається якимось чином затягувати процес. Невже йому це може бути вигідно?

Олександр Лємєнов: Мені здається, що ненавмисно він затягує. Просто всі ті дії конвертуються в затягування. Затягування не є ключовою метою. Ключовою метою тієї чи іншої політичної групи є підконтроль новоствореного органу правопорядку, надпотужного органу правопрядку, який перебере на себе ті чи інші функції Генеральної прокуратури. 

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Ввечері" по буднях з 17.40 до 20.00!