Тарас Чорновіл: "Закривши справу Кернеса, суддя вчинив злочин і самоуправство"

Тарас Чорновіл: "Закривши справу Кернеса, суддя вчинив злочин і самоуправство"

Цього тижня суд закрив кримінальну справу проти харківського міського голови Геннадія Кернеса через неявку прокурорів, але Генеральна прокуратура України обіцяє цю справи поновити. 
 
Цей юридичний нонсенс прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Україна. Сьогодення" політичний аналітик Тарас Чорновіл. 
 
 
На фото: харківський міський голова Геннадій Кернес
 
Це не просто нонсенс. Я сам юрист за освітою і я вам скажу, що це дуже грубий правовий нігілізм, порушення закону. Це фактично кримінальна дія з боку судді. Він здійснив самоуправство. Це підтасовка фактів. Тобто факт неявки прокурорів не дає право судді вчиняти відповідні процесуальні дії. Такими діями можуть бути відповідні виклики, зобов'язання, штрафування, покаранням. На мій погляд, ми маємо кримінальну дію судді, у якого фактично закінчується термін його повноважень. Він бачить, що через цей люфт у законах, коли ГПУ не може відкривати справи, а ДБР ще не працює, його ніхто не може притягнути до відповідальності. А через рік, коли запрацює ДБР, про справу забудуть. Я вважаю, за певну суму грошей він закрив цю справу.
 
Тобто ви бачите тут ознаки корупційної складової?
 
Це абсолютно кримінальне діяння з боку судді. Але чи є там корупційна складова, це мають перевіряти відповідні органи. Як сталося, що двоє прокурорів, які ведуть справу, захворіли, чи вирішили трохи відпочити? Я не знаю, в чому там причина. Пункт перший. У суді лежать офіційні повідомлення прокурорів з копіями лікарняних. Пункт другий. У зв'язку з цим суддя, логічно, не мав би відсилати прокурором повідомлення про призначення цього засідання. Він не міг його проводити, бо в нього не було однієї зі сторін формально. Я хочу нагадати, що три роки поспіль три четверті засідань зривалися через неявку обвинуваченої сторони. І суддя ні разу на це ніяким чином не відреагував. Він ні разу не покарав Кернеса.
 
Яка ситуація в цій справі доказами? Цього тижня ми чули від потерпілого Сергія Ряполова інформацію про те, що один зі свідків з боку обвинувачення зник, інший помер. На якій зараз стадії процес доведення провини Кернеса?
 
На жаль, цього я не можу сказати, це є питання слідчих органів і суду. Наскільки я розумію, з будь-якими доказами справ, які мають певну політичну мотивацію, завжди достатньо важко. Майдан вимагав, активісти пікетували Генеральну прокуратуру, до Полтави приїжджали з вимогою розслідувати і судити Кернеса. Вимоги були дуже жорсткі. В даній ситуації я можу не виключати і те, що прокуратура не мала достатньої доказової бази. Вони знали, що цей факт був. Вони знали, що люди Кернеса викрали цих активістів. Вони знали, що їх там били, катували, залякували тощо. Можливо, в них бракувало доказової бази. Можна і це припустити. Але справа вже в суді. І оскільки проходила судова процедура, то я так розумію, що якась доказова база була. Бо справа була б закрита набагато раніше за відсутності факту злочину.
 
До речі, в якому тепер статусі харківський міський голова перебуває? ГПУ обіцяє, що все буде відновлено.
 
Генпрокуратура подає апеляцію. Вирок набирає сили після закінчення розгляду апеляційної скарги. Наскільки я розумію, апеляція готова і буде подаватися о 9 годині ранку в понеділок. Тобто ніякі терміни не втрачені. А Кернес залишається в тому самому статусі підозрюваного, обвинуваченого у скоєнні тяжкого злочину.
 
Все-таки зрозуміло, що буде втрачено багато часу.  
 
Насправді це дійсно затримка в часі. Суддя три роки штучно затягував процес, підігравав постійно обвинуваченому. Постійно допомагав їм зривати засідання і ніяк на це не реагував. Зараз відбудеться апеляція. Якщо буде доказано, що рішення судді неправомірне, справу знову направлять на подальший розгляд. Це буде розгляд в іншого судді, мабуть, оскільки цей суддя буде відповідати за законом за свої злочини. І новому судді потрібен буде певний час, щоб увійти в суть справи. Насправді, безумовно, втрата часу відбувається.
 
Прослухати повну версію розмови