Сергій Джердж: "Локалізація російських військ на кордоні створює загрозу для України"

Сергій Джердж: "Локалізація російських військ на кордоні створює загрозу для України"

Накопичення  російських військ на  кордоні створює загрозу для України напередодні Дня незалежності. Росія на сьогоднішній день розуміє лише дві мови - це мова зброї та санкцій.

Ситуацію на Донбасі напередодні Дня Незалежності: коли і де ворог може піти на ескалацію конфлікту прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" голова Громадської Ліги "Україна – НАТО" Сергій Джердж.



Галина Бабій: Наближається День незалежності. Ми знаємо, що ті, хто не любить цього свята, а це наші найближчі сусіди, які зараз ще й оголошені країною-агресором відповідно до їхніх дій на міжнародній арені. Вони й справді люблять влаштовувати такі ефектні провокації, аби Україна це свято вистраждала уже остаточно. Чи можлива ескалація конфлікту на Донбасі саме у ці дня?  

Сергій Джердж: Цілком можливо. Взагалі серпень дуже складний місяць для колишнього Радянського Союзу, для пострадянського періоду і для сучасної Росії. Тому що в серпні якраз був переворот ГКЧП, інші заворушення. Ми знаємо, що в серпні почалася російсько-грузинська війна 10 років тому. І в 2014 році також була Іловайська трагедія, наступ російських військ з території Росії, що призвів до цієї трагедії. Це все було також в серпні навколо Дня незалежності. І сьогодні, коли ми проаналізуємо і репортажі із секторів ООС на сході країни, то бачимо активізацію терористів. Вони збільшують кількість обстрілів, використовують заборонені мінськими домовленостями великі калібри. Це свідчить про нарощування агресії та конфлікту.

Галина Бабій: Зрештою, не новин, що Росія накопичує військову техніку на Донбасі. Наприклад, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії Микола Маломуж сказав, що техніку ставлять або біля наших кордонів, або на території Донецької та Луганської областей. Це залякування? Адже тримати нашу країну в постійній напрузі, в  страху  - це також тактика відповідна та агресія свого роду?

Сергій Джердж: Звичайно, це тиск. Накопичення зброї - це базова передумова для політичного тиску Росії, яка хоче і політичні дивіденди мати. Навколо України взагалі сформувалася не проста ситуація. Ми знаємо, що є російські терористичні війська на Донбасі, безпосередньо на українсько-російському кордоні також зосереджено багато російських військ, є в Білорусі, Придніпров'ї, є величезне угрупування в Криму. Росія забезпечила собі тактичний пріоритет. Перш за все, дуже важливо, що Україна сьогодні не є сам на сам із ворогом. Ми разом із нашими союзниками із міжнародних інституцій. Для нас дуже важливо, щоб ми мали таку міжнародну підтримку у протидії ворогові.  

Галина Бабій: Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії Микола Маломуж стверджує, що коли Путін піде на нову військову агресію проти України, то НАТО розблокує свій військовий нейтралітет щодо Росії і відправить в Україну свій військовий контингент. Ви можете стверджувати, що допомога НАТО уже може бути реальною?

Сергій Джердж: Я думаю, що так. НАТО має сказати своє слово. Ми очікуємо від цієї організації вже сьогодні більш рішучих кроків. Зрештою, міжнародні інституції діють дуже повільно, виважено, перевіряють інформацію. Потім, через деякий час приймають якесь рішення. Це інколи грає на користь Росії, яка більш активно та агресивно себе поводить в різних частинах світу. І сьогодні проблема полягає не лише в російсько-українській війні. Зрештою, всі гарячі новини, які ми чуємо, пов'язані із Російською Федерацією. Вона воює в Сирії, труїть людей в Британії, втручається у виборчий процес в США та країнах Європи. Росія вкидає провокативні ідеї, щоб створити хвилю непорозумінь, конфліктів у світі. Наприклад, США уже змушені будуть реагувати на це і прийняти якісь дієві санкції щодо РФ. Росія на сьогоднішній день розуміє лише дві мови - це мова зброї та мова санкцій.

Прослухати повну версію розмови

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по будня з 13.00 до 15.00!

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Я не раджу їхати родичам військовополоненого в РФ — військовий юрист
"Бойове хрещення я отримав із батьком". Історія захисників ДАП Олеся та Назарія Чепків
Українські діти для путіна є інструментарієм реалізації політики геноциду – Філіпішина
Алгоритми Ютуба, російська пропаганда і людська лінь. Думка експерта Кульчинського
Коваленко: "Якщо армія та мобілізація РФ в такому поганому стані, то їхні ядерні об'єкти можуть бути ще в гіршому"