Уряд позбувається професіоналів, а жертвами стає вся країна, вважає експерт

Уряд позбувається професіоналів, а жертвами стає вся країна, вважає експерт

МВФ вимагає підвищення ціни на газ, а Уряд планує запустити нові родовища і навпаки здешевити паливо.

Як буде насправді? Ситуацію коментує у програмі Українського радіо "Україна. Сьогодення" політолог Костянтин Батозський.

МВФ вимагає підвищення ціни на 30 - 60 відсотків, а Гройсман каже, що ми можемо понизити ціни. Це передвиборчий популізм чи реалістичні ідеї?

Костянтин Батозський: Це не тільки передвиборчий популізм, це передвиборчий популізм, який має бути розташований у Паризькій палаті важів та мір. Це чистий зразок абсолютного непрофесіоналізму, еталон маніпуляцій. Все дуже просто насправді. Чи має Україна достатньо природного газу для того, щоб добувати його для всіх своїх власних потреб? Так, звичайно. Що відбувалося? Багаторічна газова корупція на імпорті російського газу в Україну. В цьому були замішані всі - і українські чиновники, і російські. Чи могли би ми цю залежність від Росії розбити? Так. Але всі родовища в Україні вже розподілені. Газовими родовищами у нас володіють пан Аваков, пан Онищенко, пан Ахметов. У нас є приватний ринок видобутку газу. Але його мало відбудувати, його треба транспортувати, продавати. А тут далі монополія на монополії... А всі наші обласні гази належать іншим олігархам - пану Фірташу.

В сухому залишку, плани, озвучені Гройсманом, нереалістичні?

Костянтин Батозський: Саме жахливе, що не можна так обманювати своїх людей. Ні завтра, ні через тиждень, ні через місяць, ні через рік ми суттєво не збільшимо видобуток газу в Україні.

Що буде після 1 вересня?

Костянтин Батозський: Пан Гройсман маніпулює, коли каже, що від нас хтось щось вимагає. Зпершу Україна взяла на себе зобов'язання це зробити. Просто перекласти відповідальність з себе на якийсь умовний злий МВФ і, як в радянські часи, почати про буржуїв розповідати - це найгірше, що можна робити. Це пан Гройсман узяв ці зобов'язання і чим він думав, коли їх брав, це треба у нього спитати. А ще одна проблема полягає в тому, що Уряд позбавився професійного перемовника з МВФ. Весь час у нас перемовинами займався міністр фінансів Олександр Данилюк, якого було звільнено з Уряду і ви бачите результат - Уряд не може з цим впоратися. Це дуже важлива проблема, що Уряд позбувається професіоналів а жертвами, в підсумку, стає вся країна.

 
Прослухати повну версію розмови