Василь Кундрик: ОТГ уповноважені створювати формування з цивільного захисту громадян

Василь Кундрик: ОТГ уповноважені створювати  формування з цивільного захисту громадян

Як  об'єднаним територіальним громадам організувати швидку і професійну допомогу в екстрених випадках?

В ефірі Українського радіо в програмі "Вся країна" про заходи безпеки в об'єднаних територіальних громадах розповідав менеджер проекту "Добровольці-вогнеборці" Василь Кундрик.

Які повноваження і ресурси мають об'єднані територіальні громади аби убезпечити своїх громадян у разі надзвичайних ситуацій?

- У цьому плані ОТГ не відрізняється від інших населених пунктів. Як будь-який орган самоврядування, ОТГ мають можливість і уповноваження створювати муніципальні пожежні команди, добровільні формування з цивільного захисту і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Повноваження є стандартними. Єдине, що змінилося для ОТГ, то це наявні ресурси. З іншої сторони, є певні колізії і непорозуміння, важко розписане законодавство з тих чи інших моментів. Наприклад, це стосується спеціалізованих надзвичайних ситуацій, коли ситуацію бере під контроль ДСНС, а також у випадку створення добровільних рухів, власне, добровільних пожежних команд. Це ті питання, які доволі складно прописані в законодавстві.

Як у самих громадах сформувати почуття відповідальності за безпеку мешканців?

- Це доволі комплексне питання, тому що в багатьох країнах це склалося історично. Нам потрібно починати, з одного боку, з самого початку. А з іншого, різні дослідження, в тому числі, які були проведені в 2016 році, показують, що громадяни вже готові брати активну участь у цьому. Це має бути превентивна масово-роз'яснювальна робота, соціальна робота. І при цьому ми завжди, коли працюємо з громадами, то говоримо, що акцент має бути на молодому поколінні, дітях, щоб прививати відчуття відповідальності з самого малку. З іншої сторони, є інші методи. Наприклад, як роблять у Польщі. Центри безпеки чи пожежні частини там створюють у форматі таких ком'юніті-центрів, куди люди приходять у вільний час. Це прив'язує людей не тільки у випадку якоїсь надзвичайної ситуації, а й слугує місцем, де ти можеш провести свій вільний час і якось надати допомогу своїй громаді.

Що необхідно для створення такого центру і чи є вже розуміння в громадах, що потрібно, щоб об'єднати під єдиним дахом центру безпеки громадян і пожежно-рятувальну службу, і поліцію, і медичну допомогу?

- Потрібні бажання і гроші, тому що це складний інфраструктурний об'єкт. Відповідно він вимагає багато інвестицій. Якщо говорити стосовно розуміння, то не всі громади повністю розуміють що собою представляє центр безпеки, які він може виконувати функції. Треба розуміти, що центр безпеки - це просто спосіб економічної ефективності утримання різних інфраструктурних об'єктів. Це не є щось нове, це просто комбінація рятувально-пожежної команди, місце для роботи поліцейського або інспектора з охорони громадського  порядку, і відповідно, якщо громада цього забажає, це служба, яка надає медичну допомогу. Але це не означає, що центр безпеки повинен включати всі три служби.

Що потрібно для того, щоб розпочати створення таких центрів, якими мають бути перші кроки ОТГ, щоб створювати такі центри безпеки?

- Якщо говорити про можливості громад, у тому числі і фінансові, то вихідні дані у кожної громади є різними. Але в загальних рисах, це має бути ефективне планування і аналіз відповідних ризиків. У кожної громади є свої потреби, свої загрози. У деяких громад вже є  місцеві пожежні команди, тому, в першу чергу, має бути проведена ця підготовча робота, щоб зрозуміти де найбільш ефективно встановити такі центри безпеки і яку комбінацію функцій вона буде виконувати. Це найважливіше на початковому етапі. Бо від цього залежить і фінансування, і бюджет, і інше.

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
Держава моніторитиме видатки громадам, але бюджети громад мають контролювати самі громадяни – Бабак
Альона Бабак про законопроєкт щодо перспективного планування громад: політичні аспекти будемо прибирати
Бабак: держава не буде надавати підтримку на розвиток, якщо у громади немає схеми оптимізації теплопостачання
70% об’єднаних територіальних громад залишаються дотаційними – Бабак
Чого очікувати від адміністративної реформи на рівні районів — коментують експерти