Президент - за зняття мораторію на продаж сільгоспземель

Президент - за зняття мораторію на продаж сільгоспземель

Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення гальмує розвиток аграрного ринку, стримує прихід інвесторів і позбавляє громадян можливості реалізувати свої конституційні права.

Про це Президент Петро Порошенко заявив під час засідання Національної інвестиційної ради, повідомляє Укрінформ.

"На жаль, не все нам вдається. Я не можу сказати про успіхи у сфері земельного законодавства. Чинний мораторій на продаж земель стримує ваші інвестиції, гальмує розвиток аграрного ринку, позбавляє значну кількість громадян України можливості реалізувати своє конституційне право розпоряджатися своєю земельною власністю", - наголосив Глава держави.

Він зазначив, що є рішення Європейського суду з прав людини, який визнав, що абсолютна заборона на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення є брутальним порушенням Європейської конвенції з прав людини, але додав, що це рішення "не протверезило наших популістів".

Президент розповів, що у питанні земельної реформи "твердо стоїть на позиціях української Конституції та європейського права", але поки що перебуває в цьому питанні у політичній меншості. Водночас Петро Порошенко додав, що докладатиме максимум зусиль щодо реалізації земельної реформи.

У питанні мораторію на продаж землі має перемогти здоровий економічний глузд, впевнений Глава держави.