ООН закликає Трампа не виходити з міжнародної ядерної угоди (аудіо)

ООН закликає Трампа не виходити з міжнародної ядерної угоди (аудіо)

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш закликав Президента США Дональда Трампа не виходити з міжнародної ядерної угоди з Іраном.

Нагадаємо, на початку тижня ізраїльський Прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу оприлюднив інформацію ізраїльської розвідки про таємну ядерну програму Ірану. Білий дім вирішив розпочати міжнародні консультації щодо доцільності продовження Іранської ядерної угоди.

Тему продовжить Олена Богданьок:

"Ізраїль може пред"явити "нові і переконливі докази" приховування Іраном його ядерних амбіцій,- сказав Прем’єр-міністр Ізраїлю. За словами Беньяміна Нетаньягу, ізраїльська розвідка виявила інформацію про таємну ядерну програму Ірану. Ця інформація міститься у виявлених 55 тисячах файлів та 183 компакт-дисках.

Представники Ірану відкидають звинувачення ізраїльського прем’єра. Заступник міністра закордонних справ Ірану АббАс АрАкчі називав слова Нетаньягу про те, що Іран розробляє ядерну зброю, неправдивими.

Речник уряду ФРН повідомив, що Німеччина детально проаналізує отриману від Ізраїлю інформацію. У заяві Держсекретаря США Майка Помпео йдеться про те, що в зв’язку з приховуванням офіційним Тегераном секретної ядерної програми США розпочинають міжнародні консультації щодо доцільності продовження Іранської ядерної угоди.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш закликає Президента США Дональда Трампа не виходити з міжнародної ядерної угоди щодо Ірану.

Як передає БіБіСі, генсек ООН сказав, що Близький Схід перебуває в небезпечній позиції, і якщо не буде збережена угода, існує ризик війни. За словами Гуттереша, ця угода є важливим досягненням та дипломатичною перемогою, яку необхідно зберегти. Вона не повинна бути скасована, якщо не буде кращої альтернативи, сказав Генсек ООН.

В інтерв’ю телеканалу СіЕнЕн посол Ірану у Великій Британії Хамід Баідінежад розповів, що вихід США з ядерної угоди з Іраном означатиме, що угоди більше немає, тож Іран розглядає кілька варіантів відповіді на такий можливий крок США. За його словами, це може бути збагачення урану, переосмислення співпраці з Міжнародним агентством з атомної енергії, розглядаються й інші можливі кроки.

За словами директора Центру близькосхідних досліджень Ігора Семиволоса, у разі скасування угоди повернення режиму санкцій та перетворення Ірану на закриту для співпраці країну завдасть удару по іранській владі.

Політолог Віталій Кулик прогнозує подальшу жорстку реакцію Заходу на недотримання Іраном домовленостей щодо згортання ядерної програми в обмін на полегшення економічних санкцій.

Угоду щодо іранської ядерної програми між Іраном, США, Францією, Німеччиною, Великою Британією, Росією та Китаєм було підписано у липні 2015-го року. Тоді Іран зобов’язався допустити інспекторІв Міжнародного агентства з атомної енергії на свої ядерні об’єкти в обмін на покрокове скасування західних санкцій.

До початку 2016 року США і Євросоюз скасували санкції проти Ірану після допопвіді МАГАТЕ. В ній було зафіксовано, що Тегеран повністю припинив роботу над ядерною програмою. Президент США Дональд Трамп неодноразово критикував ядерну угоду з Іраном і закликав переглянути документ.

Нині Дональд Трамп погрожує відмовитися від продовження терміну дії ядерного пакту. Він має оголосити своє рішення 12 травня".

Олена Богданьок, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!