Вчені створили наноматеріали для доставки ліків до клітини

Вчені створили наноматеріали для доставки ліків до клітини

Вчені з Університету штату Орегон розробили наноматеріали у вигляді мікроскопічних бурів, які дозволяють доставляти ліки безпосередньо через клітинну мембрану.

Про це повідомляє Дзеркало тижня.

Наноматеріали отримали назву CSPN. Вони складаються з амінокислот, закручених у формі бура, що дозволяє проникнути через клітинну мембрану і доставити ліки безпосередньо в клітку. Відзначається, що CSPN можуть з легкістю змінювати форму залежно від фармакологічних потреб.

"CSPN являють собою нову модульну платформу доставки ліків, яка може бути запрограмована в необхідні структури шляхом точного налаштування амінокислот в певній послідовності", - заявив глава групи дослідників Гаурав Сахай.

Дослідники відразу випробували нові структури на практиці, перевіривши ефективність п'яти різних CSPN. У всіх випадках експерименти виявилися вдалими. Налаштування згорнутості "нанобура" проводиться за рахунок регулювання співвідношення кількості гідрофобних і гідрофільних молекул.

Раніше повідомлялося про те, що вчені успішно випробували щеплення від ВІЛ. Вчені навчили імунну систему гризунів розпізнавати частки ВІЛ за допомогою "коктейля" з особливих білків, схожих за структурою на частини оболонки вірусу.