Ліцензія обов'язкова! Як працюють в Україні мобільні аптеки

Ліцензія обов'язкова! Як працюють в Україні мобільні аптеки

Це не аптека, а транспортний засіб, який використовується тими, хто вже має ліцензію на роздрібну торгівлю ліками. Таким чином головна спеціалістка відділу сертифікації дистрибуції Управління оптової та роздрібної торгівлі Оксана Бабійчук відповіла на запитання Українського Радіо — що таке мобільний аптечний пункт? Мати ліцензію при цьому — обов’язкова умова, наголосила Бабійчук. Зі свого боку, начальник Управління оптової та роздрібної торгівлі Олександр Котов зазначив: поки у звільненому від окупантів регіоні відсутні аптечні заклади, туди треба доставляти ліки. І одним із варіантів вирішення питання є мобільний аптечний пункт. Також Котов заявив, що дефіциту ліків на сьогодні в Україні немає.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото apteka.ua

 

Олександр Котов: "Ситуація, в якій зараз опинилась Україна та наші співвітчизники, диктує свої умови, тож законодавцям треба підлаштовуватися. Міністерство охорони здоров’я визначає одним із пріоритетних напрямів забезпечення лікарськими засобами, виробами медичного призначення населення України, а також регіонів, які зазнали нищівного повномасштабного вторгнення, особливо сільська місцевість та її мешканці. Міністр охорони здоров’я особисто робить інспекційні поїздки, відвідує ці регіони, опікується ними, моніторить ситуацію разом із заступниками, а також із Держлікслужбою, яку ми зараз маємо честь представляти. Одним із важливих напрямів є доставлення лікарських засобів безпосередньо до сільського населення, у тому числі шляхом мобільних аптечних пунктів".

—   Наразі у селах та смт працюють близько 5700 аптек та аптечних пунктів. Натомість загалом по Україні залишається понад 20 тисяч сіл, які не мають аптек.

Олександр Котов: "Ця інформація може відрізнятись у деяких цифрах, але загалом вона є правильною. Тому що війна вносить свої корективи, і деякі аптечні заклади, враховуючи складські приміщення, аптеки, аптечні пункти, заклади охорони здоров’я зазнають руйнувань внаслідок ворожих обстрілів. А також деякі деокуповані території потребують розвитку власних закладів аптечного спрямування. Саме це і є основним завданням. Поки у звільненому регіоні відсутні аптечні заклади, туди треба якось доставляти лікарські засоби. І одним із варіантів вирішення питання є мобільний аптечний пункт".

—   Чи нова форма аптек зустріне підтримку серед населення?

Оксана Бабійчук: "Гадаю, підтримка населення буде. Насамперед це забезпечить доступність жителів сільської місцевості до якісних лікарських засобів. Мобільні аптечні пункти передбачають реалізацію лікарських засобів у тій місцевості, де немає ні аптек, ні аптечних пунктів, у межах територій, де введено надзвичайний стан або де ведуться бойові дії. Тому цей проєкт несе позитивний характер як для споживачів, так і для держави".

—   Хто і як зараз контролює якість ліків?

Оксана Бабійчук: "Контроль за якістю лікарських засобів та дотриманням ліцензійних умов покладено на Державну службу з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Сьогодні проводяться позапланові перевірки, перевірки за зверненням суб’єкта господарювання та за зверненням споживачів. Якщо надходить скарга, її направляють до Міністерства охорони здоров’я, і потім інспектори здійснюють перевірку. Вони або спростовують, або підтверджують факт, зазначений у зверненні".

—   Які вимоги до обладнання та наповнення мобільних аптек?

Оксана Бабійчук: "Мобільний аптечний пункт — це не аптека, а транспортний засіб, який використовується ліцензіатом, що вже має ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Мати ліцензію — обов’язкова умова. Сам транспортний засіб може бути власністю ліцензіата або використовуватися на договірних умовах іншого ліцензіата. Вимоги чітко прописані в ліцензійних умовах у постанові 809, яка була ухвалена 4 серпня 2023 року. Це має бути машина-фургон з написом "Аптечний пункт" та інформацією про належність до конкретного ліцензіата. У фургоні має бути достатня кількість площ для належного та специфічного зберігання лікарських засобів, достатня кількість холодильного обладнання. Дозволено відпускати лікарські засоби, як і в стаціонарній аптеці. Обов’язкова умова — дотримання визначених виробником температурних режимів, необхідна наявність термометрів. Усі засоби вимірювальної техніки мають бути присутні у мобільному аптечному пункті, як і в аптеці. Також має бути розміщена інформація про наявність ліцензії, правила відпуску лікарських засобів, повинні бути обладнані місця санітарної обробки рук. Немає винятків щодо відпуску і рецептурних лікарських засобів — відпуск здійснюється як за паперовими рецептами, так і за електронними. Єдиний нюанс — не дозволено відпускати наркотичні та психотропні засоби, тому що на це потрібна окрема ліцензія".

—   Чи є сьогодні дефіцит ліків в Україні?

Олександр Котов: "Дефіцит лікарських засобів на сьогодні в Україні відсутній. Ця інформація базується безпосередньо на тих звітах, які надходять до нас з територіальних органів. Кожна область має територіальний орган Держлікслужби, вони моніторять ситуацію, збирають номенклатуру назв лікарських засобів, збирають інформацію щодо нагальних лікарських засобів — це серцево-судинні препарати,  анальгетики, противірусні засоби, препарати для лікування психічного здоров’я та препарати замісної терапії. Зараз дефіцитів немає. Якщо є проблеми з постачанням, то це скоріше логістичні питання, які ми намагаємося вирішити".

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США