Українські каратисти вибороли у Зальцбурзі на етапі Серії А "золото" та дві "бронзи"

Українські каратисти вибороли у Зальцбурзі на етапі Серії А "золото" та дві "бронзи"

У Зальцбургу (Австрія) завершився другий етап Серії А - престижного циклу турнірів Карате 1, який проводить Всесвітня федерація карате (WKF).

Збірна України привезла три нагороди - Андрій Торошанко (категорія до 84 кг) виборов "золото", а Анастасія Степашко (понад 68 кг) та Гнат Пак (до 67 кг) - "бронзу", повідомив прес-секретар Української федерації карате Ігор Левенштейн.

"19-річний Андрій Торошанко, вчорашній юніор, який був віце-чемпіоном Європи і бронзовим призером чемпіонату світу, а минулого року у складі чоловічої команди здобув "бронзу" на дорослому чемпіонаті Європи, у Зальцбургу досяг найбільшого успіху у кар'єрі. Спортсмен київського клубу "Сен-Бін" на татамі арени Sporthalle Alpenstrasse послідовно переміг суперників зі Швейцарії (1:0), Японії (4:1), Росії (3:1), Сербії (4:0), Азербайджану (2:0). У півфіналі Андрій здолав серба Владіміра Брежанчича (7:4), а в фіналі завдав поразки японцю Макото Койке (0:0, за рішенням суддів)", - зазначив Левенштейн.

22-річний киянин Гнат Пак з клубу "Чемпіон" переміг суперників з Італії (0:0), Ірландії (3:0), Бельгії (4:2), Йорданії (4:2), Косово (2:1). У півфіналі Гнат програв узбеку Ікболжону Узакову - 0:5, а у бронзовому фіналі здолав чілійця Ісраеля Сантану - 4:4 (за перший набраний бал).

Якщо для молодих Торошанка та Пака успіхи в Зальцбургу стали дебютними, то 26-річна одеситка Анастасія Степашко, четвертий номер світового рейтингу, має у своєму активі повний комплект медалей Прем'єр-ліги, і на попередньому турнірі Серії А у Гвадалахарі взяла "бронзу". Свій високий результат спортсменка клуба "Тигреня" повторила і в Зальцбургу. Настя була сильнішою за суперниць з Угорщини (0:0), Голландії (5:1), Швейцарії (8:2), Англії (2:1). У полуфіналі Степашко за нічийного рахунку 0:0 поступилася Лючії Лесяк із Хорватії, проте у бронзовому фіналі за такого результату їй віддали перемогу в бою проти єгиптянки Айші Мохамед.     

Привітання приймають і тренери Микола Сіраковський (наставник Торошанка), Максим Невмержицький (Пак) та Ігор Негатуров (Степашко).

Нагадаємо, що Серія А проводиться WKF цього року вперше. У турнірах можуть брати участь всі бажаючі - на відміну від Прем'єр-ліги Карате1, куди допускають лише спортсменів із топ-100 світового рейтингу. Але результати на турнірах Серії А також дають рейтингові очки, важливі в плані відбору на Олімпіаду-2020 в Токіо.

Зазначимо, що завдяки підтримці Міністерства молоді та спорту Українська федерація карате змогла оплатити участь у турнірі в Зальцбургу всіх перших та других номерів національної збірної та діючих чемпіонів України. Загалом же в Австрії виступила рекордна кількість учасників від України - 78.