Ринок курячих яєць України під картельною змовою, стверджують експерти

Ринок курячих яєць України під картельною змовою, стверджують експерти

В Українській асоціації постачальників торговельних мереж заявляють про можливу картельну змову на ринку курячих яєць і наполягають на перевірці виробників яєць антимонопольним органом.

Про це заявив директор асоціації Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

"Ринок курячих яєць є, мабуть, останнім в Україні, який поводить себе за неринковими правилами. Є підстави говорити про картельну змову на ринку виробництва курячих яєць. Насамперед деяких із найбільших виробників. Про можливу картельну змову говорить збіг ситуації на ринку та інсайдерська інформація", - зазначив він.

Традиційно ціна на цей продукт упродовж року підвищується до максимуму і знову падає після зниження споживчого попиту та зменшення експорту. Однак цього січня ціна, замість того, щоб падати після досягнення піку, демонструє стабільність та навіть ріст, наголосив експерт.

Експерт зазначив, що має відбутися перевірка виробників курячих яєць антимонопольним органом, в рамках якої необхідно провести дослідження ціни, за якою продукція продається магазинам або оптовим покупцям в Україні та експортної ціни. Якщо з’ясується, що експортні ціни є значно нижчими за продаж на внутрішньому ринку, то є всі підстави говорити про антиконкурентні дії, наголосив Олексій Дорошенко.