Лише 186 засуджених з Донбасу вдалося перевести на підконтрольні Україні території (аудіо)

Лише 186 засуджених з Донбасу вдалося перевести на підконтрольні Україні території (аудіо)

Понад 16 тисяч засуджених, які утримуються у в'язницях на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, потерпають від порушень їхніх прав.

Такі дані оприлюднили сьогодні у Києві представники кількох правозахисних організацій. За їхніми словами, лише 186 засуджених з Донецької області вдалося перевести в установи відбування покарань на підконтрольні Україні території.

Про долю в’язнів на окупованих територіях - Тетяна Ковальчук:

"Невидимі жертви війни, - так дехто з правозахисників називає в’язнів, які залишилися в місцях несвободи на окупованих територіях Донбасу. Внаслідок обстрілів у в’язницях в Донецькій області загинуло щонайменше 10 засуджених, 23-х поранено, частину будівель – зруйновано, розповідає директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Він і його колеги закликають державні органи шукати механізми повернення в’язнів на підконтрольні урядові території.

Вивчивши ситуацію в колоніях на окупованих територіях, правозахисники з’ясували: майже в усіх них з 2014 року почалися проблеми з харчуванням та медичною допомогою. Через пошкодження трубопроводів та електричних мереж у колоніях часто зникало світло, водо- та теплопостачання. Взимку температура у камерах падала подекуди до 5-10 градусів за Цельсієм, а стіни вкривалися памороззю. Як розповів заступник голови правління Луганського обласного правозахисного центру "Альтернатива" Денис Денисенко, зараз ситуація дещо поліпшилися, але не суттєво.

Частина засуджених з окупованих територій пишуть заяви в адміністрацію в’язниць з проханням перевести їх на неокуповані території, бо де-юре мають таке право. Однак ці звернення зазвичай ігноруються без пояснень, експерт Донбас-СОС з документування порушень прав людини Наталія Мельник. За їїсловами, відомо про 800 таких заяв від засуджених.

За словами Наталії Мельник, 26 заяв від засуджених з окупованих територій про порушення прав люди перебувають нині під контролем правозахисників, 14 із них подані до Європейського суду з прав людини".

Тетяна Ковальчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!