ГРУ у 2014 році організувало у соцмережах дискредитацію подій на Майдані

ГРУ у 2014 році організувало у соцмережах дискредитацію подій на Майдані

Уранці 22 лютого 2014 року Головне розвідувальне управління РФ запустило в Україні кампанію з дискредитації нової влади та подій на Майдані.

Про це пише The Washington Post з посиланням на таємний звіт російського відомства, який опинився у розпорядженні видання, повідомляє Громадське.

Повідомляється, що з пропагандистською метою в соціальних мережах Facebook та "ВКонтакте" було створено велику кількість фейкових акаунтів. Видання акцентує на тому, що подібний крок Москва здійснить за два роки також і під час американських виборів.

Кампанія мала на меті "вплинути на ключових осіб, які приймають рішення, та на широку громадськість, що повинно було допомогти виправдати дії російських військових, які 27 лютого в формі без розпізнавальних знаків захопили будівлю кримського парламенту".

"Персонажі мали представляти "простих людей" з усієї України, які розчарувалися в протестах опозиції на центральній площі Києва, що має назву "Майдан", — пише The Washington Post.

Окремо зазначається про те, що ввечері 22 лютого 2014 року створили акаунт від імені "Івана Галіцина", який описував ситуацію в Києві як "повернення фашистів через 70 років після Другої світової війни". Пізніше "Галіцин" коментував також інші матеріали в англомовних виданнях.

Цей аккаунт, за даними видання, створили співробітники ГРУ. У ньому використали фотографію Костянтина Ярошенка, який відбуває покарання в американській в'язниці за контрабанду наркотиків.

Загалом ГРУ створило понад 30 українських спільнот у соціальних мережах. Зокрема, після захоплення будівлі кримського парламенту ГРУ створило чотири групидля підбурювання мешканців Криму виступити за відокремлення від України.

Для розкрутки спільнот ГРУ використовувало рекламні пости в Facebook. У звіті сказано, що лише 27 лютого групи отримали 200 тисяч переглядів. Пости дублювалися до спільнот у "ВКонтакте" і LiveJournal.