Парламент ухвалив Судову та Пенсійну реформи (Аудіо)

Парламент ухвалив Судову та Пенсійну реформи (Аудіо)

Чудеса продуктивності продемонструвала сьогодні Верховна Рада. Народні депутати одна за іншою ухвалили судову та пенсійну реформи. "За" відповідні рішення проголосували, відповідно, 234-ри депутати та 288-м депутатів.

За їхньою роботою у парламенті упродовж дня стежила Ольга Бутко.
                                             
"Найдовшим законопроектом в історії українського парламенту назвав ухвалений Верховною Радою пакет Законів щодо судової реформи спікер Андрій Парубій. Таким, що не враховує конституційні настанови, не узгоджується з іншими законодавчими актами і має внутрішні розбіжності, а також не враховує європейських стандартів чіткості, стислості та послідовності назвало цей же пакет Головне юридичне управління Верховної Ради. А проте, незабаром в Україні буде запроваджена Єдина судовА інформаційно-телекомунікаційна система, що забезпечить електронний обмін документами між судами. А ще судова система знову стане трирівневою. Будуть ліквідовані Вищий господарський і Вищий адміністративний суди та Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ. Верховний Суд стане єдиною касаційною інстанцією.

Перед фінальним голосуванням за остаточний варіант Верховна Рада – за пропозицією голови профільного комітету Руслана Князевича – пакетом і без обговорення підтримала кілька десятків раніше відхилених поправок. Як пояснив сам голова комітету, ухвалені зміни мали зняти найбільш дискусійні питання, зокрема,  щодо відкритості судових процесів, а також прибрати ті норми, що суперечили одна одній  та розбалансовували загалом законодавчу базу для існування системи судочинства в Україні.

Зокрема через те, що ніхто не знає достеменно, які саме правки увійшли «у пакет», не голосували за судову реформу представники фракції «Батьківщина». Вони разом з колегами з фракції «Самопоміч» були авторами більшості з понад чотирьох тисяч поправок. За словами народного депутата від Батьківщини Сергія Власенка, більшість «протиснула» закон за допомогою кримінальних справ, відкритих проти окремих парламентаріїв.

До слова, через голосування частини Опоблоку за судову реформу, депутат цієї політсили Вадим Новинський заявив про створення внутрішньої опозиції у фракції, а його колега Михайло Добкін залишив лави партії.
Менше дискусій точилось у сесійній залі навколо іншої реформи – пенсійної. Тут і радикали Ляшка, і представники Батьківщини погодились відкликати  - повністю або частково - свої поправки. Аби не затягувати процес ухвалення загалом, пояснив лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

Голова парламентського комітету з питань соціальної політики та пенсійного забезпечення Людмила Денисова з парламентської трибуни озвучила головні параметри цього законопроекту.

А ось представник фракції Скамопоміч Роман Семенуха каже – те, що розглядала Верховна Рада, не є пенсійною реформою.

Нашадаю, пенсійна реформа передбачає, зокрема, осучаснення пенсій з цього жовтня і підвищення мінімального страхового стажу для виходу на пенсію  з 15 до 25 років з 1 січня 2018 року".

Ольга Бутко – Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!

Останні новини
Музика, як спасіння: Атмосферика та blessbaby представили спільний трек "Дотики"
Музика, як спасіння: Атмосферика та blessbaby представили спільний трек "Дотики"
"Війну війною він не називав", –  Шульга про меседжі Путіна
"Війну війною він не називав", – Шульга про меседжі Путіна
"Від лагідної українізації до наступальної" ― Кремінь про виконання мовного закону
"Від лагідної українізації до наступальної" ― Кремінь про виконання мовного закону
Промінь рекомендує: 100лиця з треком "Люба"
Промінь рекомендує: 100лиця з треком "Люба"
"Спротив був завжди": Ескендер Барієв про мобілізацію та диверсійні рухи в Криму
"Спротив був завжди": Ескендер Барієв про мобілізацію та диверсійні рухи в Криму
Новини по темі
Голова партії "Голос": "Влада узурповує контроль над правоохоронними органами, займається переслідуванням журналістів і є цілком нетолерантною до критики"
Paperless, зміни у регламенті та онлайн-голосування — перший заступник Голови ВРУ Корнієнко про те, коли Парламент запрацює по-новому
Економіка під час карантину: чи вдасться уникнути масового банкрутства підприємств?
Що варто знати про юридичні аспекти нарахування пенсії — роз’яснення юриста
За 2018 рік народні депутати сумарно заробили 2,5 млрд гривень — ЗМІ