Paperless, зміни у регламенті та онлайн-голосування — перший заступник Голови ВРУ Корнієнко про те, коли Парламент запрацює по-новому

Paperless, зміни у регламенті та онлайн-голосування — перший заступник Голови ВРУ Корнієнко про те, коли Парламент запрацює по-новому

2021 рік добігає кінця, тож слід підбити підсумки роботи Парламенту в цьому році. Про онлайн-голосування, зміни у регламенті та чи допоможе діджиталізація Парламенту працювати народним депутатам у новому році ефективніше, Українське радіо дізнавалося в Олександра Корнієнка, першого заступника Голови Верховної Ради України.

0:00 0:00
10
1x

8 грудня Олександр Корнієнко анонсував, що робоча група з питань реформування Верховної Ради України почала напрацьовувати конкретні пропозиції задля підвищення ефективності парламентської роботи. Перші пропозиції змін до роботи Парламенту мають бути напрацьовані до 20 січня.

Одним із термінових питань, за твердженням Корнієнка, є діджиталізація Парламенту (перехід у режим paperless), оскільки з початком сьомої сесії, яка розпочнеться у лютому 2022 року, ВРУ повинна повністю перейти на режим безпаперової діяльності. 

 

Також Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив про можливість запровадження онлайн-голосування у Парламенті.  

"Уже двічі переносився термін повного переходу в режим paperless і це є проблемою. На жаль, не всі комітети та структурні підрозділи готові до роботи в режимі безпаперової діяльності, оскільки Верховна Рада багато в чому звикла до традиційної роботи. 

Тому зараз ми дискутуємо з колегами з інших фракцій, та можливо зупинимося на тому, що має бути спершу перехідний період", — заявив Олександр Корнієнко, перший заступник Голови ВРУ. 

За словами Корнієнка, запровадження онлайн-голосування у ВРУ не є новою ідеєю та обговорювалося давно. 

"Онлайн-голосування, правду кажучи, є реалізованим уже в усіх парламентах світу, а Україна й досі залишається таким собі "острівцем стабільності".

Мова йде про те, щоби в особливих випадках за рішенням ВРУ ті чи інші питання могли би бути розглянутими онлайн, як зараз це роблять комітети ВРУ.

В Україні зараз робота половини комітетів Верховної Ради України відбувається у гібридному форматі: частина депутатів працює через додаток zoom, а інша частина офлайн з зали засідання.   

Головним для нас є виконати наші конституційні обов'язки та забезпечити наше особисте голосування", — розповів політик Олександр Корнієнко.

Що стосується створення робочої групи щодо змін у регламенті Верховної Ради України, то вона повинна збиратися кожні два тижні, а решту часу працювати дистанційно. Першу низку пропозицій щодо змін до роботи Парламенту мають представити уже до 20 січня.   

"Перше засідання робочої групи показало, що кожна з частин робочої групи (їх є три), вважає актуальними до вирішення різні питання. Влада, в особі представника Андрія Мотовиловця, нарікала на низькі темпи, затягування роботи та поправковий спам — на всі ті речі, які нас (представників владної фракції) впродовж двох років роботи Парламенту обурювали. Ми розуміємо, що часто ці моменти є політичною позицією опозиції до фракції "Слуга народу".

Натомість опозиційні фракції ратовали за регламентацію роботи коаліції опозиції. Вони давно виступають за прийняття закону про опозицію.

Представники апарату Верховної Ради, які також входять до складу цієї робочої групи внесли близько 40 різних технічних зауважень.

Тому ми будемо намагатися зібрати всі ці зауваження воєдино та створити якусь загальну платформу для їхнього розгляду", — наголосив Олександр Корнієнко, перший заступник Голови ВРУ.  

Фото: УНІАН