Смайлики святкують день народження

Смайлики святкують день народження

У 2017 році символ, який визначив подальший розвиток інтернет-культури і став невід'ємною частиною електронного спілкування святкує своє 35-річчя.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Як з'явились та розвивались найпопулярніші позначки в світі?

Час народження смайлика відомо з точністю до хвилини. 19 вересня 1982 року о 11:44 ранку Скотт Фалман, професор Університету Карнегі-Меллон у Піттсбурзі, відправив колегам електронне повідомлення, в якому запропонував використовувати смайлик (emoji ) для вираження емоцій у мережевому спілкуванні. Це було серйозним поповненням електронного лексикону. Історія зберегла той самий лист, який Фалман відправив на місцеву електронну дошку оголошень. Вона була прототипом сьогоднішніх форумів, і основним засобом спілкування між співробітниками Університету.

Згодом, приблизно в 1986 році в Японії розробили версію смайликів, які можна було прочитати без необхідності нахиляти голову вліво. Вони отримали назву "каомоджі". (Kaomoji - це японське слово, що об'єднує "kao" (вираз або погляд) з "moji" (персонаж).

З появою англомовних аніме (форми японської анімації), "каомоджі" поширилися й за межі Японії по всьому світу, від онлайн-ігор до обміну миттєвими повідомленнями, і охопили глобальну аудиторію.

Перші смайли у їх більш-менш сучасному вигляді створив Снігетака Куріта (Shigetaka Kurita), коли він працював на інтернет-платформі японського оператора мобільного зв'язку NTT DoCoMo. Початкова ідея полягала в тому, щоб залучити підліткову аудиторію, використовуючи ці образи. Автор черпав натхнення з символів, які використовуються в прогнозах погоди, китайських ієрогліфів та вуличних знаків. Врешті, він створив близько 180 смайликів на основі людських емоцій, почуттів та предметів, які оточували його щодня.

У 2011 році Apple включила їх в розкладку iPhone OS X Lion. Згодом смайлики поширилися на Android та інші операційні системи.

У 2017 Apple знову стала "першопрохідцем" в історії смайлів, представивши на цьогорічній презентації нову функцію в iMessage - Animoji. Це анімовані смайли, які повторюють міміку власника, використовуючи сканер обличчя. Телефон записує жести та звуки власника, а потім накладає на популярні смайли.

Додамо, що смайлики покликані своєрідно компенсувати те, чого бракує в спілкуванні за допомогою чату або електронної пошти - інтонацію голосу і міміку. Вони допомагають краще зрозуміти співрозмовника, вловити його настрій, і, незважаючи на те, що смайлики різняться за сприйняттям у різних культурах, вони стали мовою, яку може зрозуміти кожен.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Олександр Положинський відсвяткує свій день народження концертом у Києві
58 променів Радіо Промінь. До дня народження радіостанції
130 річниця дня народження Михайла Драй-Хмари: він був великим вченим і "суцільною емоцією"
Анжеліка Рудницька: мрію, щоб "золота" епоха української музики повернулася в Україну
Сьогодні — день народження у політв'язнів Росії Балуха та Сущенка