Анжеліка Рудницька: мрію, щоб "золота" епоха української музики повернулася в Україну

Анжеліка Рудницька: мрію, щоб "золота" епоха української музики повернулася в Україну

Як "Територія А " відзначає свій 24-й день народження та які нові проєкти створює креативна агенція, в ефірі Радіо Промінь розповіла ведуча та співачка Анжеліка Рудницька.

17 вересня можна назвати визначним для українського музичного простору. Адже саме цього дня у 1989 році відбувся перший фестиваль "Червона Рута", який дав старт усій сучасній естраді України. Також цього дня, але вже у 1995-му, вийшла перша програма "Територія А" — хіт-парад українських кліпів, який нині переріс у мистецьку агенцію. 

24-річчя програми, за словами ведучої "Території А", співачки, громадської діячки, мисткині Анжеліки Рудницької, відзначають у колі артистів, які були в різні часи учасниками "Території А": EL'а Кавчука, гурту "Тhe Вйо", Марини Одольської.

"Буде також лаунж-зона, де будуть зйомки, вітання і фотографування. Це відбуватиметься на даху Будинку офіцерів, що символічно, тому що перший ефір "Території А" відбувся на даху київської висотки. Все в житті повертається", — говорить ведуча.

Анжеліка Рудницька вважає, що і "Червона Рута", і "Територія А" справді змінили українське музичне середовище.

"Думаю, що з початку "Червоної Рути" і десь до початку 2000-х — це була "золота" епоха української музики. Мрію, щоб вона повернулася в Україну", — говорить співачка.  

Читайте також: 30-й фестиваль "Червона Рута" відкриють симфонічним концертом з піснями Володимира Івасюка

За словами Анжеліки Рудницької, сьогоднішній захід, "Територія А" назавжди", — це не святкування, а відзначення дня народження.

"Сьогодні ми відзначаємо день народження, а святкувати будемо, коли закінчиться війна. Ми відзначаємо, нагадуємо, робимо ефіри, збираємо друзів для того, щоб співати, говорити про українську музику, говорити про український культурний спротив, але святкувати поки що рано. Чекаємо української перемоги", — говорить мисткиня.

Нині мистецька агенція "Територія А" має низку проєктів. Один з них — це проєкт "Територія книги", народний збір україномовних книжок для Сходу. Наприклад, 16 вересня посилку з книгами відправили в бібліотеку Станиці Луганської. Окрім того, "Територія А" проводить концерти, зустрічі, майстер-класи.

Нагадаємо, 17 вересня 1995 року вперше вийшов в ефір перший щоденний національний хіт-парад "Територія А", який став поштовхом для нової української музики і кліпмейкерства. Свій перший ефір "Територія А" вела з даху київської багатоповерхівки.
 
Фото: архів програми Територія А