День Незалежності: Україні є чим пишатися (Аудіо)

День Незалежності: Україні є чим пишатися (Аудіо)

В урочистих заходах з нагоди святкування взяли участь майже 4,5 тисячі військовослужбовців Збройних сил України, Національної гвардії, прикордонної служби, а також представники збройних сил одинадцяти країн. Тисячі українців наживо спостерігали за цим дійством.  

Серед них і наша кореспондентка Віолета Карлащук:

"Задовго до початку параду, тисячі киян і гостей столиці з’їхалися на Хрещатик, щоб зайняти місця, з яких буде добре видно і чути. Більшість - у вишиванках, навіть чимало іноземців. Увесь час хтось проситься сфотографуватися з військовими. Раз по раз посміхається на камеру з дітьми та дівчатами десантник Олексій Прокопенко в новісінькій формі "Варан". Каже, в параді участь бере вперше.

Уздовж Хрещатика у двадцять чотири групи за видами військ вишикувалися українські військові та представники збройних сил десяти країн-партнерів.  На сцені на Майдані – окрім українських високопосадовців й вісім керівників іноземних оборонних відомств. Це засвідчує неабияку підтримку нашої держави на міжнародній арені, - говорить у своїй промові Президент Петро Порошенко. Глава держави вкотре наголосив, що Україна готова дати гідну відсіч російському агресорові.

Президент оголошує про присвоєння звання Героя України лейтенанту Василю Тарасюку і посмертно капітану Євгену Лоскоту.  Із натхненням люди співають Гімн України, потім хвилиною мовчання вшановують пам'ять тих, хто віддав життя у боротьбі за незалежність.

Серед глядачів параду – моя співрозмовниця пані Тетяна. Жінка розповіла, що пишається всім українським народом, і, передовсім своїм сином, який служить розвідником у зоні бойових дій на Сході України і ось на свято приїхав у відпустку.

Після військового параду – марш нескорених. Сотні волонтерів, капеланів, ветеранів АТО, родичів Героїв небесної сотні і загиблих на фронті військових пройшли центральною вулицею столиці. В руках більшості – квіти соняха і портрети загиблих бійців. Анна з Івано-Франківська. Її син – 18-річний  Сергій Боднар  - десантник Львівської штурмової вісімдесятої бригади 5-го вересня 2014-го року - пропав без вісти під час боїв в населеному пункті Цвітні Піски на Луганщині. Жінка вірить, що її син живий і скоро повернеться додому.

Цього року військовий парад відбувся без проїзду військової техніки. 7 десятків одиниць модернізованої техніки представлено на виставці "Міць нескорених" тут же на Хрещатику. Вона працюватиме до 27 серпня".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!