До Канади прибула велика група біженців з Гаїті (Аудіо)

До Канади прибула велика група біженців з Гаїті (Аудіо)

До Канади прибула група біженців, які у 2010-му році втекли від землетрусу на Гаїті до США. У штатах переселенці більше не можуть залишатись, оскільки термін дії дозволу незабаром завершується, а Президент Дональд Трамп не має наміру його продовжувати.

Розповідає наша кореспондентка в Канаді Олена Вітвицька:

"На Гаїті біженців чекають злидні та можливе переслідування держави за втечу, тож єдиним виходом для себе вони бачать спробу одержати притулок у Канаді. Канадська ж програма надання тимчасового притулку для гаїтянців після землетрусу вже завершилась, хоча уряд Трюдо двічі її продовжував. Сам канадський прем'єр зазначив, що ці люди будуть змушені пройти стандартну процедуру визнання їх біженцями і що канадці повинні бути впевнені – новий потік потенційних імігрантів проходитиме всі необхідні етапи, передбачені Міністерством громадянства та імміграції.

Упродовж останніх двох тижнів щодня канадсько-американський кордон в одній тільки провінції Квебек нелегально перетинають кілька сотень гаїтянців. Їх вже немає де розміщувати, поки федеральний уряд вирішує у кожному конкретному випадку, чи може людина претендувати на статус біженця. Цими днями кілька десятків прибулих розмістили в Олімпійському стадіоні Монреаля.

Міські притулки заповнені вщент, тому на стадіоні встановили 150 ліжок, загалом тут збираються підготувати 600 спальних місць. Їхню вартість – півтора мільйона доларів – покриють з провінційного бюджету. Але, якщо потік біженців збільшуватиметься, то Квебек буде змушений звернутись за допомогою до Оттави".

Олена Вітвицька, Канада, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!