Чи дотримуються правил безпеки у столичних парках атракціонів (Аудіо)

Чи дотримуються правил безпеки у столичних парках атракціонів (Аудіо)

Сезон атракціонів -  у розпалі. Складно знайти людину, особливо дитину, яка б не хотіла проїхатися з вітерцем на "американських гірках", пострибати на батуті, чи, наприклад, поганяти на карті. Та чи готові власники атракціонів  гарантувати безпеку споживачам? Це намагалася з’ясувати наша кореспондентка Юлія Конішевська.  Вона побувала у кількох столичних парках атракціонів і розповість, як поводитися, щоб убезпечитись від нещасних випадків:

"Вирушаю до однієї з найпопулярніших у Києві зон відпочинку – в Гідропарк. У літню спеку це місце особливо людне, адже тут - чи не найбільша у столиці концентрація пляжів, а також парки з різноманітними розвагами для дітей та дорослих. Каруселі,картинг, мініатюрні потяги, батути ,автодром  -  атракціонів тут на різний смак та гаманець. Намагаюся з'ясувати, чи є у підприємців дозволи  на експлуатацію атракціонів та чи дотримуються вони правил безпеки. Але, журналістам тут зовсім не раді. Чоловік, який, ймовірно, є власником атракціонів, буквально втікає від мене, посилаючись на те, що не має часу для спілкування.

Тут же зустрічаю родину із Литви, яка гостює у родичів у Київ. Олександр і Вільма кажуть, що перш ніж дозволити доньці кататися на каруселях, вони оцінюють їх на око. Наявність дозвільних документів – це ще не показник безпечності, - каже подружжя.

Технічний огляд атракціонів має проводитися не рідше ніж один раз на рік  експЕртними організаціями. Відповідальність за проведення таких перевірок повністю лежить на власниках цих об 'єктів, - розповів Українському радіо розповів головний спеціаліст Держслужби з питань праці Володимир Шавернєв. ЕкспЕртне обстеження має здійснюватися після завершення терміну експлуатації атракціону, в середньому через 6-10 років. При цьому, каже Володимир Шавернєв, у кожного атракціону повинен бути техпаспорт з печатками і записами про інспектування. І кожен має право ознайомитися із цими документами.

Аби уникнути нещасних випадків під час розваг на атракціонах, фахівці радять батькам уважніше приглядати за дІтьми, не дозволяти їм кататися на тих каруселях, що мають хиткі конструкції, а також обов'язково зважати на стан здоров 'я дитини, бо гойдаючись, або стрибаючи на батуті, вона може отримати не лише травму, а й запаморочення.

Юлія Конішевська. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі- слухай новини! Щогодини на Українському радіо!