Сьогодні українці святкують Медовий Спас або Маковію

Сьогодні українці святкують Медовий Спас або Маковію

Цього дня у храмах освячують воду і мед на знак подяки Богові за новий урожай. Саме тому цей день називають Медовим Спасом. У народі його ще називають Першим Спасом, Спасом на воді, але найчастіше  святом Маковія.

Зокрема, на Маковія розпочинається Успенський піст. За суворістю він прирівнюється до Великого посту (без м'ясних, молочних і рибних продуктів) і триває 2 тижні (до дня Успіння Пресвятої Богородиці).

Освячені цього дня букети городніх та лісових квітів, голівки маку, а також вода і мед можуть захистити від недоброго, стати помічними при багатьох хворобах, а ще подарувати вроду і добру долю.
 
До речі, на свято Маковія існує кілька важливих прикмет і ритуалів. Щоб бути здоровим і цілий рік мати удачу, за народними прикметами треба з'їсти ложку освяченого меду нового врожаю і запити трьома ковтками води з криниці, адже саме на Перший Спас мед і вода наділені особливою енергетикою.

Коли їси першу ложку освяченого меду, треба загадати бажання, і воно має збутися. Вважалося, що на Маковія жінці пробачаються всі гріхи, якщо вона попросить про це свого янгола-охоронця.