Промінь рекомендує: EtnoGen із треком "Бувайте здорові"

Промінь рекомендує: EtnoGen із треком "Бувайте здорові"

Київський етно-ф'южн гурт EtnoGen випустив новий трек "Бувайте здорові". Пісня-присвята нашим воїнам потрапила в плейлист "Промінь рекомендує". Гурт є авторським музичним проєктом на основі українського фольку. А особливими їх робить поєднання народних інструментів із бітбоксом. Загалом у колективі троє учасників і всі вони в різні роки закінчили Київський Національний університет культури і мистецтв. Спочатку це був дует солістки Євгенії Мазуренко та мультиінструменталіста Віталія Дужика (до слова, з осені минулого року вони подружжя). А в 21-му році до дуету приєднався гітарист Сергій Радіон і саме тоді гурт взяв собі назву EtnoGen. Про нову пісню, а також, як відрізнити фольк від псевдофольку, Євгенія Дужик розповіла ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Дмитру Захарченку й Лесі Антипенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Кадр з відео на пісню "Вечір" гурту EtnoGen / Інстаграм-сторінка etno_gen

"Мелодія має відгукуватись. Зараз багато людей на слух можуть відрізнити, де нам щось нав’язали й зробили картинку, ніби це щось наше українське й традиційне. А коли це дійсно звучить традиція, звучить фольк, і частина, наприклад, осучаснена, а частина традиційна, — це дуже чутно!" 

Євгеніє, привіт! Як ви для себе формулюєте місію гурту EtnoGen? Привертати увагу до фольку як такого й до його сучасного звучання?  

Моя професія, куди я вступала навчатись, і також Віталіка — це музичний фольклор. Вже на першому курсі ми зрозуміли, що душа лежить, ми хочемо все життя далі поширювати це. А для того, щоб людей зацікавити, вирішили якоюсь мірою це осучаснити, але зберегти традиційну родзинку й показувати нашим людям. 

Але зараз ми бачимо, як гурти чи поодинокі артисти додають в пісню сопілку, приспів "Гоп, гей!" і стверджують, що це фольк. Як їх відрізнити від справжнього фольку?

Насправді звичайному слухачу, який не заглиблюється в фольклор, це непросто. Дійсно це велика проблема й зараз поширена, але, що можна зробити? Перше — це проаналізувати, чим раніше цікавився виконавець та що він виконував? Також мелодія має відгукуватись. Зараз багато людей на слух можуть відрізнити, де нам щось нав’язали й зробили картинку, ніби це щось наше українське й традиційне. А коли це дійсно звучить традиція, звучить фольк, і частина, наприклад, осучаснена, а частина традиційна, — це дуже чутно, це виражено чутно! 

А ви робите це правильно?

Ми ж фольклористи! Ми робимо це дуже бережно. Тому що межа, де вже починається псування, і де все ж таки збереження, — дуже тонка. Навіть у нашій пісні "Бувайте здорові" текст — повністю традиційний, це пісня з Волині, а вже музику ми робили сучасну, але з використання традиційного вокалу. У нас також є сопілка. Гітара — це вже більш сучасний інструмент. Можна ще звертати увагу на інструменти й на подачу вокалу, тому що зараз багато хто імітує ніби фольк, але насправді треба довгенько повчитись, щоб це зробити. 

"Бувайте здорові" ми готували до 1 жовтня, до свята Покрови, до Дня козацтва, тому що ця пісня передає сьогодення. На жаль, сьогодні вона знову актуальна й описує сьогоднішній день" 

Пісню "Бувайте здорові" ви ж викладали в своєму інстаграм ще 10 квітня 22-го року, а чому лише зараз вона з’явилась на музичних платформах? 

Ми хотіли її реалізовувати ще до початку повномасштабної, але оскільки у всіх нас тоді були обмежені можливості, ми готували її, щоб вона пішла в люди в той час, коли вона була потрібна. Ми готували її до 1 жовтня, до свята Покрови, до Дня козацтва, тому що ця пісня передає сьогодення. На жаль, сьогодні вона знову актуальна й описує сьогоднішній день.   

Слухати пісню "Бувайте здорові" гурту EtnoGen, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.