Промінь рекомендує: Марія Бурмака з треком "Україна серденько"

Промінь рекомендує: Марія Бурмака з треком "Україна серденько"

Марія Бурмака навряд чи потребує додаткових представлень. Виконавиця, авторка пісень, музикантка, громадська активістка, благодійниця, Народна артистка України, кандидатка філологічних наук, учасниця Революції на граніті, Помаранчевої революції, Євромайдану і Революції гідності, волонтерка. Підсумовуючи – людина, яка завжди мала громадянську свідомість і ніколи не боялась, попри всі шалені перешкоди, відстоювати свою позицію. 

Нещодавно співачка представила нову пісню "Україна серденько". Ведучі "Радіо Промінь" Анна Заклецька та Денис Денисенко додзвонились до Марії, щоби 

дізнатись історію створення пісні і отримати мудрі поради щодо того, як тримати себе у тонусі й не розкисати у важкі часи.

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото надане виконавицею

У мене взагалі в цей час не виходить писати пісні про любов, про нерозділене кохання, тому що коли ти посякденно перебуваєш між життям і смертю, більш глобальні, філософські теми приходять – і я про це пишу

Привіт, Маріє! Дуже раді, що ти знайшла можливість з нами поспілкуватись. І раді представити сьогодні твою нову пісню "Україна серденько". Знаємо, що ця пісня дуже особиста для тебе. Розкажи про неї трохи більше. Як ти її створювала?

Я цю пісню написала 8 липня, після ракетної атаки на Київ (коли росіяни поцілили по дитячій клініці Охматдит, - прим. ред.). І, власне, ті емоції, які я і всі інші переживали в ті дні (та й кожного іншого дня, тому що вчора (3.09.24) була Полтава, сьогодні (4.09.24) – Львів) вилились в цю пісню. І коли ти нецензурними словами клянеш наших ворогів, коли серце розривається від болю і ти хочеш кожне українське місто, всю нашу землю обійняти і притиснути до серця – отоді я не могла спати і написала пісню, яка назвалася сама – "Україна Серденько". 

Хоча чесно можу вам сказати – я не люблю зменшувальних слів, але тут так само лягло: "Ріки і поля, шлях широкий стелиться / Не віддам тебе нікому, Україна серденько". В мене взагалі в цей час не виходить писати пісні про любов, про нерозділене кохання, тому що коли ти повсякденно перебуваєш між життям і смертю, більш глобальні, філософські теми приходять – і я про це пишу.

Нещодавно було 1 вересня. Якби ти мала вплив на державну політику в галузі культури та освіти, що би ти запровадила обов’язково в школах, дитячих садках, навчальних закладах, щоб на майбутнє запобігти таким страшним історичним подіям, які ми зараз переживаємо?

Зараз насправді перше завдання – це щоб закінчилась війна. Зараз важко комусь щось радити, що треба впроваджувати. Тому що ми живемо в такому патовому часі, що слава Богу, що навчальний процес взагалі триває. І мені здається, що кожен вчитель і кожна вчителька, і всі діти та їхні батьки розуміють, де і як ми живемо, хто ворог і за кого треба битися й боротися. Але, звичайно, це українська література, українська історія, співи української пісні. І обов’язково, мені здається має бути такий предмет, як (умовно) "Урок мужності" або "Урок єдності". Щось таке. На яких можна розповідати про подвиги наших героїв, тому що діти це повинні пам’ятати. На уроках єдності можна розповідати про те, які ми різні, але країна в нас одна. Ну і, звісно, мова й історія єднають народ, тому відповідним урокам треба приділяти багато часу.

У тебе зараз є якісь особисті рецепти, щось таке, що допомагає тобі зранку піднятись, зібратись з думками і далі працювати в конструктивному русі? 

Я, як і всі ми, часто прокидаюсь, чую новини – і дивлюсь в одну точку, не можу зібратись. Іноді немає моральних сил навіть йти, переставляти ноги. Цей стан знайомий всім нам, тому що в кожного з нас ще є і якісь особисті проблеми, кожен переживає якісь свої драматичні моменти життя. Але якщо говорити про конструктивний стан, то я просто складаю план на день. Взагалі намагаюся робити це звечора, але якщо ні – складаю план як тільки прокинусь зранку. Ручкою на папері чи в нотатках в телефоні. Так і пишу: "1. Встати. 2. Ранкова рутина. 3. Випити каву. 4. Одягтись". І потім намагаюсь все виконувати по цьому плану. 

Цьому мене навчила перша психологиня. Вона завжди говорила: "Якщо в тебе такий стан, що ти взагалі не можеш нічого робити, немає сил ні на що – ти просто кожен свій маленький рух записуй. Наприклад: Відкрила вікно, витерла порох з книжкових полиць. Ти все це записуй. І потім за це себе хвали". Звісно, дивно себе хвалити за те, що ти помила чашку. Але коли ти в морально складному, розібраному стані, то кожне зусилля допомагає зібратися і йти далі. 

Тому зараз хочу висловити захоплення, коли чую ваші веселі голоси. Ви насичуєте простір енергією і бадьорістю. Дякую за те, що ви, попри все, не тільки працюєте і живете далі, а ще й ведете сонячний ефір!

Дякуємо тобі за теплі слова! Бажаємо тобі і всім слухачам гарного і безпечного дня, сил і натхнення!

Слухати трек Марії Бурмаки "Україна Серденько", як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.