Штрафи від ТЦК оскаржують одиниці, але суди стають на бік позивачів – адвокатка

Штрафи від ТЦК оскаржують одиниці, але суди стають на бік позивачів – адвокатка

30 з 34 справ щодо скасування штрафів від ТЦК завершилися на користь позивачів. Однак єдиної позиції Верховного суду, яку зобов’язані використовувати всі суди наразі немає, - зазначає в ефірі Українського радіо адвокатка і правозахисниця Олена Карнаух-Голодняк.  За її словами 80% громадян взагалі не слідкували за своїми військовими питаннями і своїм статусом. Через це так багато штрафів і такий маленький відсоток оскаржень. Порушення є у дуже багатьох військовозобов’язаних, призовників і резервістів. Суми штрафів серйозні – від 17 000 до 25 500 гривень, тому більшість платить швидко, аби штраф не подвоївся, - зазначає адвокатка.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Суспільне Чернігів

"Люди не поспішали замінювати приписне на військовий квиток"

За що ТЦК штрафують громадян України?

За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Сюди можна вписати все: неявка за повісткою, неоновлення даних тощо. Найчастіше штрафують за порушення правил обліку. Люди до травня цього року думали, що нічого робити не треба, не поспішали замінювати приписне на військовий квиток. Відтак  під час оновлення даних в ТЦК їм виписували штраф. Інша ситуація, коли людям виписують штраф за те, що вони раніше не повідомили про одруження чи народження дітей. Залежно від того, за що виписали штраф можна оцінювати шанси на потенційний виграш у суді. Далеко не всі оскаржують штрафи від ТЦК. Дуже багато просто оплачують, щоб ТЦК від них відчепилося.

У разі несплати штрафу протягом 15 днів він подвоюється

Який розмір штрафів?

Від 17 000 до 25 500 гривень, але якщо не сплатити штраф вчасно протягом 15 днів з моменту накладення ця сума подвоюється до 34-51 тисячі.

"Єдиної позиції Верховного суду, яку зобов’язані використовувати всі суди на разі немає"

Як повідомив сервіс моніторингу Опендатабот - у судовому реєстрі було 34 справи щодо скасування штрафів від ТЦК, з них - 30 завершилися на користь позивачів. Чому суди стають на бік громадян, а не ТЦК?

Часто ТЦК занадто впевнено використовують нові норми законодавства. Вони першопрохідці, таких повальних штрафів ніколи не було. Це державні структури, які керуються інструкціями. А інструкції постійно переписуються. Вони вчаться на своїх помилках. Наприклад, людина виграла суд, оскільки довела, що про народження дітей і одруження знав державний реєстр РАГСу і ТЦК мали про це знати з цього реєстру, а не він мав сам їх повідомляти. В законі прописано, з яких реєстрів ТЦК зобов’язані отримувати інформацію. Якщо людина є в цих реєстрах, то окремо повідомляти інформацію в ТЦК не потрібно. Це позиція одного суду. В іншого суду може бути зовсім інша позиція. Тому треба бути обережним, оскільки єдиної позиції Верховного суду, яку зобов’язані використовувати всі суди наразі немає.

Фото: Олена Карнаух-Голодняк, Facebook

"Порушення є у дуже багатьох військовозобов’язаних, призовників і резервістів"

Що змінилося в контексті накладання штрафів після 16 липня?

Навіть ті, хто оновлював дані через ЦНАП чи Резерв+ часто отримували повідомлення про необхідність відвідування ТЦК. Великий наплив людей спричинив великий відсоток людей, які прийшли з порушеннями до того, хто накладає штрафи. Більшість людей, які ходили до ТЦК не виходили звідти без штрафів, оскільки порушення є у дуже багатьох військовозобов’язаних, призовників або резервістів. Оскільки законодавством встановлена відповідальність за це, ТЦК за це штрафують. У разі накладання штрафу з порушеннями люди вирішують звернутися до суду. Але в більшості випадків проблеми з документами таки були. Найбільше невдоволення було через розмір штрафів. Суми серйозні, тому більшість платить швидко, аби штраф не подвоївся. 80% громадян взагалі не слідкували за своїми військовими питаннями і своїм статусом. Через це так багато штрафів і такий маленький відсоток оскаржень.

Поки ТЦК не внесе інформацію до системи "Оберіг", особа вважається незаброньованою

12 серпня у багатьох спливає термін відстрочки, оскільки військовий стан було вкотре продовжено. Який порядок дій для поновлення відстрочки?

Більшість ТЦК дає відстрочку на той строк, який встановлено, тобто на 6 місяців або певний строк бронювання. До 12 серпня давали дуже вибірково. У будь-якому разі мінімум за 1-2 тижні до закінчення терміну відстрочки слід прийти до ТЦК і подати документи для продовження відстрочки. 560 постанова чітко визначає, які документи слід подавати в кожному випадку. Щодо бронювання через Дію, то останнім часом державні органи Міноборони вважають, що якщо особа не повідомила про своє бронювання, то людину можуть мобілізувати.  Міністерство видає наказ, але спустити його до конкретного ТЦК має роботодавець. ТЦК автоматично про це не дізнавалися. Крім того, поки ТЦК не внесе інформацію в систему "Оберіг", людина вважається незаброньованою. Зазвичай роботодавець повідомляє всі ТЦК, в яких заброньовані люди, тому людині не варто хвилюватись. Але може статися так, що роботодавець не повідомив ТЦК, тоді можуть виникнути питання. Якщо заброньованій особі прийшла повістка, потрібно прийти до ТЦК і сказати про свою бронь. Але прийти потрібно особисто, оскільки повістка – це виклик. Якби це був запит на документи, тоді можна вирішувати прийти самостійно чи передати поштою. 

Останні новини
Фільтруйте інформаційне сміття: beshket випустив трек "Інтелектуали"
Фільтруйте інформаційне сміття: beshket випустив трек "Інтелектуали"
Сміливість поставити крапку: KHAYAT представив сингл "Рубікон"
Сміливість поставити крапку: KHAYAT представив сингл "Рубікон"
"Ворога треба бити в нього вдома". Федоренко про знищення складу боєприпасів у Росії
"Ворога треба бити в нього вдома". Федоренко про знищення складу боєприпасів у Росії
"Розширюємо географію Кримської платформи". Ташева про саміт, політв'язнів і реінтеграцію півострова
"Розширюємо географію Кримської платформи". Ташева про саміт, політв'язнів і реінтеграцію півострова
"Знищуємо ворожу бронетехніку і це головне" —  речник Третьої штурмової Бородін
"Знищуємо ворожу бронетехніку і це головне" — речник Третьої штурмової Бородін
Новини по темі
Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції. Нарожний про РЕБ
Небезпеки питному водопостачанню немає – Листопад про забруднення Сейму і Десни
Ми маємо йти шляхом, який надає крила учнівству – Міносвіти про оцінювання за новою типовою програмою
Не існує техніко-економічного обґрунтування необхідності побудови Чигиринської АЕС - Рябцев
Важливо запобігти подальшій міграції українців за кордон, які зараз евакуюються з Донеччини – Вишлінський