Промінь рекомендує: Gezweirdo з треком "ТУПАК 2.0"

Промінь рекомендує: Gezweirdo з треком "ТУПАК 2.0"

Gezweirdo — інді-поп-виконавиця й авторка пісень Владислава Лепшина.  Дівчина співає з 11-ти років, а вірші пише з 13-ти. Відтоді вона пробувалась на різноманітних конкурсах і фестивалях, але популярною стала, коли знайшла свій стиль і манеру виконання.  У червні минулого року вона випустила трек "Гаддеміт". Це перша україномовна пісня Владислави, яка, до того ж завірусилась у TikTok (ще до прем’єри на сніпет треку користувачі соцмережі зняли понад 20 тисяч відео). Також вона виконала пісню разом із Монатіком на концерті "ART Оборона" в Чернівцях. До цього Владислава  співала російською, просувала свою музику через Warner Music Russia (наприклад, трек "Чай") та в російській соцмережі ВКонтакте. Після того, як про це стало відомо, виконавиця закрила сторінку, а також написала в інстаграм, що групу у російській соцмережі вона не веде з моменту повномасштабного вторгнення, а пост викладений не її рукою. Співачка також зазначила, що робить свою нову музику українською і пишається цим. Що її музика російською в минулому, мовляв, це довгий шлях, який почався 13 років тому і закінчився релізом дуже особистої пісні (йдеться про вже згаданий трек "Гаддеміт"). У травні Владислава  презентувала україномовну версію своєї пісні "ТУПАК 2.0", яка потрапила в плейлист "Промінь рекомендує". Що означає її псевдонім, а також про хейт через російськомовний період у своїй творчості Gezweirdo розповіла ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Дмитру Захарченку й Лесі Антипенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото з інстаграм-сторінки gezweirdo

"Я просто зміксувала два слова: Gez — це як Jesus, а weirdo — це дивний. Воно народилось із того, що в мене інстаграм був максимально дивний, і в моєму класі мене вважали дуже дивною. Я вирішила використати це в музиці, й дуже органічно вийшло, мені здається" 

Владиславо, привіт. Перед тим, як вийти до нас в ефір ти обмовилась, що на відпочинку. Можеш розкрити секрет, де саме зараз?

Я в Таїланді, перший раз. До речі, знімаю відос на наступний трек і буду скоро випускати. 

Хочу запитати про твій псевдонім, що означає Gezweirdo? 

Як тільки інстаграм з’явився, це був десь 12-ий рік, я не дуже добре пам’ятаю, в мене були різноманітні псевдоніми. І в один момент я просто зміксувала два слова: Gez — це як Jesus, а weirdo — це дивний. Воно народилось із того, що в мене інстаграм був максимально дивний, і в моєму класі мене вважали дуже дивною. Це був максимальний арт і дуже метчилось з тим матеріалом, який я постила. Я вирішила використати це в музиці, й дуже органічно вийшло, мені здається. 

"Це минуле, зрозуміло, що були помилки… Думаю, просто був потрібний час" 

Коли "понеслось", що ти викладаєш пісні ВКонтакте, що ти написала пісню для Анни Сєдокової, ти це прожила вже й які висновки зробила? Хочу, щоб ми остаточно розставили всі крапки над "і".

Я зробила висновки, що мої люди залишаться зі мною. Це минуле, зрозуміло, що були помилки. Просто я людина своєнравна. Мене просили вибачатись і ще щось. Я просто знала правду, багато людей знали правду, вони виділяли для себе мою музику, тому на цьому історія закінчилась. Висновки такі, що чим більше хейту, тим вища популярність. Хоча в популярності є свої плюси й мінуси. 

Там точно була хвиля дуже різних думок. Ти від цього постраждала чи ні? Я зараз кажу про хейт.

Хейт навіть є до сьогодні, це просто якась тригерна тема. Деякі люди все одно залишають коментарі, все одно це мене трошки чіпляє, мені хочеться розказати насправді, що це таке. Але якщо я буду приділяти увагу всім, хто незадоволений, то просто не залишиться ресурсу для створення своєї музики. Тому я зробила висновок, що буду продовжувати робити свою музику, бо мене, до речі, ніхто не змушував змінювати мову. Я працювала з іншими людьми й вони відмовились зі мною працювати, бо для мене було важко перейти на українську, це був тільки початок війни. І просто в один момент я слухала музику й воно почало писатись українською, до цього я ніколи не писала. Тому для мене це дуже особлива тема й я знаю, що покажу все своїми діями. 

Просто час такий: дії — вони зрозумілі, але люди чують перш за все слова. Зараз ми можемо сміливо сказати, що Gezweirdo пише пісні українською мовою, спілкується й співає українською мовою? 

Звичайно, так!

Просто це треба було проговорити й закрити питання для широкого загалу.

Думаю, просто був потрібний час. 

"Взагалі я відмовлялась перекладати свої російськомовні пісні, це був певний період життя й моєї творчості, мені не соромно за це. Але дуже багато моїх друзів просили перекласти цей трек. Я починала перекладати й щось не дуже виходило, а потім якось вийшло"

Розкажи історію пісні "ТУПАК 2.0", яку ми сьогодні будемо слухати. 

Ця пісня написана в 21-му році, точно не пам’ятаю, російською мовою. Ми її зробили й випустили, але популярності в мене ніякої не було і в цієї пісні також. Взагалі я відмовлялась перекладати свої російськомовні пісні, це був певний період життя й моєї творчості, мені не соромно за це. Але дуже багато моїх друзів просили перекласти цей трек. Я починала перекладати й щось не дуже виходило, а потім якось вийшло, мені сподобалось і я хотіла закрити це питання для себе, що я змогла це зробити, мені класно, я дала новий подих в цю пісню. Я перероблювала її вже з іншими людьми і вже з іншими сенсами.  

Слухати пісню "ТУПАК 2.0" від Gezweirdo, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.