F-16 здатні збивати всі ракети, крім балістики ― Криволап

F-16 здатні збивати всі ракети, крім балістики ― Криволап

Те, що нам передали F-16 у День Повітряних Сил Збройних Сил України, є емоційно дуже потужною подією, наголосив у коментарі для Українського Радіо авіаційний експерт Костянтин Криволап. На думку аналітика, залежно від того, якими ракетами будуть оснащені винищувачі, вони зможуть застосовуватись як і в протиповітряній обороні, так і для завдання ударів по ворожих Су-34 та Су-35, зокрема. Водночас експерт наголошує, що F-16 здатні збивати все, крім балістики, і прогнозує, що до кінця 2024 року Україна отримає не більше 20 літаків. 

0:00 0:00
10
1x

Винищувач F-16. Фото: AP

 "Передача F-16 ― емоційно дуже сильна подія"

Командувач Повітряних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук зазначив, що Повітряні Сили знищили за час великої війни понад 8 тисяч повітряних цілей. Це сотні літаків і вертольотів, тисячі крилатих ракет та безпілотників. І українські пілоти здійснили понад 20 тисяч бойових вильотів.

Це дуже велика цифра. Якби у нас було більше літаків, то вона була б помножена на цю кількість. Тобто літаки майже не стояли, а якщо стояли, то тільки на регламентах, ремонтах, заправках, спорядженні тощо. Якщо порівняти кількісні показники, то співвідношення, звісно, не на нашу користь, взагалі цю цифру страшно називати. Але втриматися вдалося за рахунок відваги, героїзму, готовності навчати, освоювати, передавати і приймати досвід. Дуже багато наших пілотів, асів загинули. Це дуже сумно. Але вони навчили молодих хлопців літати, як літали самі. Те, що нам передали F-16 у це свято ― у День Повітряних Сил Збройних Сил України ― є емоційно дуже сильною подією.

"Не тільки повітряна оборона, це можуть бути й інші дії"

Президент у виступі не зазначав, які завдання вже зараз виконуватимуть наші пілоти на літаках-мисливцях F-16. Чи не здається вам, що це буде робота в контексті протиповітряної оборони?

Так, вона буде спочатку в контексті протиповітряної оборони, але коли ми бачимо ці літаки, які літають над Одесою, то ми розуміємо, що це не тільки повітряна оборона, а це можуть бути й інші дії. Треба уважно відстежувати, яке озброєння ми будемо отримувати. Якщо ми будемо отримувати ракети AIM-120 останніх версій, досить далекобійні, де понад 120 кілометрів ― це одна справа. Чи здатні ці літаки користуватися цими ракетами? Не всі F-16 можуть брати AIM-120. Це ракета повітря-повітря, яка стріляє на 180 кілометрів. Вона була б дуже серйозною загрозою для російських Су-34, Су-35 і Су-30. Але якщо буде найбільш розповсюджена зараз ракета AIM-120 у звичайних версіях, то ці ракети дозволяють впевнено бити на дистанції десь 120 кілометрів, а отже, за 40-50 км можна буде доходити до лінії бойового зіткнення, звідки завдавати удар по Су-34 та Су-35. Су-34 несуть КАБи, а Су-35 їх прикривають.

А ви не звернули увагу на ті ракети, які були на літаках? Ми вже маємо офіційні фото.

Я придивлявся і поки що не зрозумів. Літаки під сіткою, а ці фото готували дуже ретельно, мабуть, відфільтрували, тому що не зрозуміло, яке там є додаткове обладнання є, все закрито-прикрито. Але це добре. Нехай буде несподіванка для наших північних сусідів.

Була інформація, що разом із F-16 нам могли дати далекобійні крилаті ракети AGM-158. Можливо, і такий сюрприз буде для росіян?

Думаю, зараз цього ще не буде. Нещодавно було повідомлення про те, що питання стосовно цих ракет взагалі не стоїть. Крім того, ці ракети треба трохи доробляти, тому що вони не дуже стійкі до РЕБу, на думку самих американських аналітиків.

"Зрозуміла цифра ― 20 пілотів і 10 літаків"

За інформацією The Economist, Україна отримала перші 10 F-16 із можливих 79. І йшлося в цьому матеріалі про те, що до кінця 2024 року ми повинні отримати 20 винищувачів. Скільки ми можемо отримати, на вашу думку?

Думаю, не більше 20. Мені зараз трохи дивно, які ж пілоти опанували ці 10 літаків. Адже 20 пілотів на 20 літаків ― це дуже мало пілотів і багато літаків. Для мене була зрозуміла цифра ― 20 пілотів і 10 літаків. Мені зрозуміло, як вони будуть обслуговуватися та експлуатуватися. Тому що треба не тільки літати, а й переганяти ці літаки з аеродрому на аеродром, з однієї бази на іншу. І не завжди це можна робити за допомогою техніки. Іноді самим треба сідати за кермо і переганяти.

А кожен окремий літак закріплений виключно за одним пілотом? Або є бойова машина, один пілот здійснив бойовий виліт, приземлився, далі підготували "пташку" на наступний виліт, заправили ― і вже наступний виліт здійснює інший пілот, коли його побратим відпочиває?

Це загальний випадок. Але бувають, наприклад, в американців, іменні літаки, коли літак закріплювався за конкретним пілотом, асом, дуже поважною людиною, у нього на борту багато зірочок. Проте загальний принцип ― один літак, один технік. Не знаю, як відбуватиметься зараз, якщо злетів з одного аеродрому, а приземлився на іншому. Може, обслуговуватиме інший технік. Узагалі, хазяїн літака ― це технік літака.

Костянтин Криволап. Фото: ФБ-сторінка Костянтина Криволапа

"Будуть засідки, хитрі тактичні прийоми і полювання"

Які саме літаки можуть потенційно використовувати росіяни, щоб полювати за нашими літаками, зокрема вражати F-16?

Звісно, не треба думати, що F-16 ― це щось таке, що не можна збити. У цьому світі все можна збити. Навіть F-35. Реально протистояти F-16 у середньому оснащенні ― коли досить нормальний радар та озброєний нормальними ракетами, тобто радар бачить 180-200 кілометрів, а ракета б'є 120 кілометрів ― можуть Су-30СМ, це остання версія модифікації цього літака. І, мабуть, Су-35, але треба дивитися, який у них радар. Тому що деякі Су-35 пройшли модернізацію і отримали досить серйозний радар, який  буде бачити F-16 кілометрів за 250. Ще у росіян є дві головні ракети для повітряного бою ― це Р-77 малого радіусу дії та Р-37M, у котрої велика дальність. Росіяни кажуть, що там 400 кілометрів, але це дурниці. Вона літає 250 км, але головна її проблема у тому, що це не швидкісна ракета. Якщо F-16 побачить на радарах цю ракету, то йому треба просто розвернутися і піти. Вона його не наздожене. Я думаю, що повітряних боїв у нас не буде, а будуть засідки, хитрі тактичні прийоми, буде полювання, але не таке відкрите. Якщо літаки патрулюють повітряний простір, то проти них не вилітатимуть інші літаки, щоб намагатися збити. Скоріше за все, ми побачимо наші дуже обережні атаки по Су-34, а Су-35 будуть їх прикривати. Велика роль тут наземних систем ППО, тому що вони повинні у цьому процесі брати дуже активну участь. Стандарти, які були раніше, це про те, що спочатку стається потужний ракетний удар, знищується ППО, потім летять літаки, і їх знищують ракетами більшої дальності. А зараз усе по-іншому. Тут один бачить іншого, причому майже одночасно. Раніше була тактика, хто перший побачив, той і збив. Але зараз, думаю, все буде не так. Будуть ламатися всі стереотипи і тактики НАТО, які були до цієї війни. І вони ламаються не тільки в авіації, а й у бронетанкових військах, і на суходолі. Усе відбувається не так, як уявляли собі генерали. Якщо дві потужні армії, десь рівні по силах, воюють на одному технологічному рівні, то всі стандарти НАТО сипляться.

"F-16 можуть збивати всі ракети, крім балістики"

Як F-16 використовуватимуться під час великих масованих обстрілів РФ нашої території? Чи зможуть F-16 збивати ракети, які запускаються з російських літаків?

Усі ракети, крім балістики, можуть збивати F-16. Якщо ракети дійсно перебувають у радіусі їхньої дії, у радіусі перехоплення, то літаки можуть збивати фактично всі ракети. Хіба коли щось буде дуже низько і хитро запущено, його не буде помітно і про нього дізнаються дуже пізно. Але все інше, крім балістики, F-16 здатні збивати. Вони для цього розроблялися і створювалися. Усе обладнання налаштоване на те, щоб побачити, впізнати, швидко діагностувати і завдати ураження.