Вибори у США перетворюються на плебісцит щодо Трампа ― Чалий

Вибори у США перетворюються на плебісцит щодо Трампа ― Чалий

"Дуже б не хотілося бути пророком, але імовірність серйозних сутичок величезна". Таким чином посол України у США у 2015-2019 роках Валерій Чалий оцінив в інтерв'ю Українському Радіо можливий подальший перебіг президентської виборчої кампанії у Сполучених Штатах. На думку Чалого, можуть бути різні прояви агресії на рівні окремих штатів. Дипломат пояснив свою оцінку тим, що за соцопитуваннями, значна частина виборців Трампа не готова програвати в принципі. Така ж історія із крайніми лівими у демократів, які говорять, що не дадуть Трампу перемогти у будь-якому разі. Вибори по суті перетворюються на плебісцит ― за можливість Трампу повернутися до Білого Дому чи проти, констатує Чалий.

 

0:00 0:00
10
1x

Дональд Трамп. Фото: АР 

 

 Механізм ленд-лізу ― один із варіантів

Головне питання для України ― які будуть темпи постачання озброєнь за тими рішеннями, що вже ухвалені Конгресом США. Там 61 млрд доларів, але багато чого ще не дійшло і багато чого взагалі не планується у цьому році. Другий момент ― що буде під час шатдауну в США? (У США з кінця ХІХ століття діє закон, який забороняє роботу федеральних органів влади, якщо в них немає фінансування. Шатдаун (англійською "shutdown", буквально — "закриття") настає, якщо Конгрес не встигає схвалити, а президент — підписом затвердити фінансування цих органів. У  США, на відміну від України, немає єдиного закону про держбюджет. Для фінансування відомств чи програм потрібні різні законопроєкти — загалом 12. Часто на їхнє погодження між обома палатами й Білим домом витрачається багато часу. Тому зазвичай до 1 жовтня — коли у США починається новий фінансовий рік — усі їх не встигають ухвалити — ред.) Мій прогноз шатдауну ― 95%, перерва буде так чи інакше. І це загроза для темпів постачання озброєнь для нас, як це було під час минулого шатдауну 2023 року. Наступний момент ― відсутній інструмент фінансування України з боку США на наступний рік. На сьогодні ― жодного інструменту, крім 300 млн у поточному бюджеті. А нам потрібно 100 млрд. До речі, 40 млрд нам пообіцяли в НАТО, але жодного мільярда немає з боку Сполучених Штатів. Може бути ініціатива ленд-лізу. Але як відповідали на цю ініціативу кандидати у президенти? Республіканці її проініціювали, Джо Байден красиво підписав 9 травня 2022 року, і потім демократи це все зняли. Тому, можливо, Дональд Трамп як кандидат би це підтримав, а Джозеф Байден як чинний президент наважився б зараз на реалізацію механізму ленд-лізу. Це один із варіантів.

Вибори у США перетворюються на плебісцит за можливість повернутися до влади Трампу

Ще один момент, який ми недооцінюємо, це політична турбулентність у США. За соцопитуваннями, значна частина виборців Трампа не готова програвати у будь-якому разі. Така ж історія із крайніми лівими у демократів, це різні рухи, які говорять, що не дадуть Трампу перемогти у будь-якому разі. Вибори по суті перетворюються на плебісцит ― за можливість прийти до влади Трампу чи проти цієї можливості.

 Європа має взяти відповідальність

Чому не спрацьовує ленд-ліз?

Тому що його серйозно ніхто не запроваджував, а зробили на цьому піар. І з українського боку офіційний Київ також не тиснув на партнерів для такої ініціативи. Ми прийняли точку зору Білого дому, який говорив, що краще було б дати гроші. Так воно й відбулось, але із запізненням на 7 місяців. У механізмі ленд-лізу гроші одразу не потрібні, там є певна стеля і певні типи озброєнь. Це означає, що будь-який президент, який прийде, може швидко ухвалити рішення про надання озброєнь з американських складів. Я вважаю, що навколо закону про ленд-ліз був поки що піар, а тепер можна було би ухвалити реальний закон. Водночас у Європі мають думати іншим типом мислення, з урахуванням того, що в будь-якому разі в Америці восени буде турбулентність. Європа має взяти відповідальність. І зброя більш активно має надходити з Європи. Наприклад, американські "Томагавки" (ракети великої дальності — ред.). Вони є, інша зброя є, але чому вона розміщується у Німеччині, а не в Україні? Суто з політичних міркувань. З міркувань захисту лише НАТО у війні, яка оголошена саме НАТО. Нагадаю, що в грудні 2021 року листи з Москви були надіслані не в Київ, а у Брюссель і Вашингтон. І це був ультиматум. Так чому ж Україна і досі випрошує дозволи на удари дальніми ракетами? Думаю, що логіка європейців до цього часу досить дивна.

Валерій Чалий. Фото: ФБ-сторінка "Валерій Чалий (Valeriy Chaly)"

"У Гарріс блищать очі, вона відчула цю можливість перемогти"

Аргумент, який демократи перехопили у республіканців. Адже республіканці казали: "Джо, іди з політики. Ти занадто старий для того, щоби правити Америкою ще чотири роки". Тепер той самий аргумент використовують уже демократи, Гарріс проти Трампа. Як ви оцінюєте ці моменти?

Я скажу, що тепер багато викликів для технологів і Трампа, і Гарріс. У неї також є свої нюанси. Але вибори виграють команди, як вірять у це. На рівні натхнення, енергії. І те, що зараз такий енергійний запал є у Камали Гарріс, багато про що свідчить. У неї блищать очі, вона відчула цю можливість перемогти. Для політика такого рівня це абсолютно нормально. І якщо такий настрій залишиться, то це буде схоже на період виборів Барака Обами, коли у посольстві США в Україні дивилися на вибори на екранах і в американських дипломатів були сльози на очах, бо наставала нова ера, зовсім інший історичний період. Зміни, натхнення, очікування. Якщо демократам вдасться вдихнути такий настрій, тоді Дональду Трампу і технологам залишиться просто спостерігати за зміною рейтингів. Але гроші там вкладені величезні, людей набирають професійних, тож побачимо, хто зіграє краще. Я хочу наголосити, що українцям, які трохи скучили за виборчими кампаніями, звісно, це все дуже цікаво. Але головне ― щоб до нас ішла зброя, щоб чинний президент зробив зараз усе максимально можливе і щоб наступний президент не зменшував підтримку України.

"Імовірність серйозних сутичок величезна"

Ви сказали, що є частина в республіканському таборі й частина у демократичному таборі крайніх угруповань, які не сприймуть підсумків президентських перегонів, якщо не виграє їхній кандидат. Чим це може обернутися?

Ми бачили ситуацію в Конгресі (насильницькі протести, вчинені 6 січня 2021 року у Вашингтоні (округ Колумбія), організовані групою прихильників 45-го президента США Дональда Трампа, метою яких було змінити результати президентських виборів 2020 року. Учасники протестів захопили будівлю Капітолія США, що призвело до загибелі п'яти людей та змусило членів Конгресу США тимчасово евакуюватися, однак зрештою не завадило сертифікації результатів виборів — ред.)  До речі, кримінальні справи вже закінчилися, багато хто отримав вироки та сів за ґрати. Але перебуваючи у Сполучених Штатах, я бачив це ширше. Йдеться не лише про Капітолій. Можуть бути різні прояви агресії на рівні окремих штатів. Дуже б не хотілося бути якимось пророком, але імовірність серйозних сутичок величезна.

"Замість канікул можна попрацювати в Америці"

Чи готове українське політичне керівництво до можливої зміни господаря Білого дому?

Думаю, що зараз наше завдання ― максимально розширити поле контактів. Президент Зеленський зробив дзвінок Дональду Трампу після замаху на нього, і це дуже добре. Але що ― на цьому все? Так не працює. Зараз у нашому парламенті замість канікул – час непленарних засідань, таймаут. Так у таймаут треба їхати не на Кариби чи в Таїланд, а можна попрацювати і в Америці. Хоча там є відпустки, але значна частина політиків зараз доступні. Держава має цьому сприяти. І не Америкою єдиною. Ми у нашому медіацентрі приймаємо постійно делегації, зараз у нас будуть африканські журналісти, до цього були латиноамериканські, тобто працювати треба широко й по всьому світу. Але інструментарій у США дозволяє робити широкі контакти по бізнесу, військово-промисловому комплексу. Там просто треба брати і відкривати офіси. "Укроборонпром" нещодавно відкрив офіс, але дуже важливо мати офіси не тільки у Вашингтоні. Наприклад, офіс "Укроборонпрому" в Техасі чи Аризоні ― це було б цікаво з погляду валового продукту. Спеціалісти про це знають, і тому потрібні контакти по лінії оборони, бізнесу, недержавних організацій, по лінії політичній, економічній, вихід на ринки, щоб отримати нові контакти. Тобто маса можливостей. Америка така велика країна, що нам вдавалося вивести на каліфорнійський ринок українське вино. Це величезний ринок. До речі, Росія у 2023 році впала на 11-те місце за валовим національним продуктом. І хто обійшов Росію? Техас і Каліфорнія. Американські губернатори перекладають "states" як "країни" ― злучені держави Америки, як каже наша діаспора. Президент Зеленський сказав, що давайте будемо встановлювати прямі зв’язки. А ми їх давно встановлюємо. І я цим займався, і до мене, і після мене. У нас багато міст-побратимів. Але встановлювати зв’язки, щоб продукція виходила на ринок ― це інше питання. Ми зараз у війні, тому можемо говорити з Америкою на майбутнє. Буде відновлення, можемо встановлювати якісь партнерства. Усе, що зближує народи, сприятиме потім допомозі для України.

Останні новини
До 90-річчя від дня народження В'ячеслава Сумського. Спогади Наталії Сумської
До 90-річчя від дня народження В'ячеслава Сумського. Спогади Наталії Сумської
90% дітям-сиротам не надають статуси і тому неможливе усиновлення — Лебедєв
90% дітям-сиротам не надають статуси і тому неможливе усиновлення — Лебедєв
Це прорив. Леонов про підсумки "Рамштайну-24"
Це прорив. Леонов про підсумки "Рамштайну-24"
Україна має достатньо натурального. Навіщо нам пальмова олія? — експертка
Україна має достатньо натурального. Навіщо нам пальмова олія? — експертка
"Будувати краще, ніж було": Олена Шуляк про плани щодо відновлення України
"Будувати краще, ніж було": Олена Шуляк про плани щодо відновлення України
Новини по темі
Геополітично Кремль отримав ляпаса ― Антонюк про Курську операцію
Небезпеки питному водопостачанню немає – Листопад про забруднення Сейму і Десни
Ми маємо йти шляхом, який надає крила учнівству – Міносвіти про оцінювання за новою типовою програмою
Не існує техніко-економічного обґрунтування необхідності побудови Чигиринської АЕС - Рябцев
Важливо запобігти подальшій міграції українців за кордон, які зараз евакуюються з Донеччини – Вишлінський