"Нам можна довіряти" — пані посол Канади про безпекову угоду цієї держави з Україною

"Нам можна довіряти" — пані посол Канади про безпекову угоду цієї держави з Україною

"Ми є партнером, якому можна довіряти, тому угоду буде безперечно дотримано з нашого боку". У цьому запевнила в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо пані посол Канади в Україні Наталка Цмоць, коментуючи особливість безпекової угоди між Україною і Канадою. 24 лютого нинішнього року її підписали у Києві президент України Володимир Зеленський і прем'єр Канади Джастін Трюдо. "У нашій безпековій угоді ми застосовували широкий підхід в інтерпретації гарантій безпеки", – констатувала пані посол. Оскільки розв'язана Росією війна є екзистенційною, то такі гарантії мають включати в себе і економіку, і стабільність на додачу до оборони, зазначає Наталка Цмоць. Також вона прокоментувала аспекти міждержавної угоди про вільну торгівлю – найширшої угоди, яку Канада має з будь-якою іншою країною. 

0:00 0:00
10
1x

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо підписують Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Канадою. 24 лютого 2024 року. Фото: president.gov.ua

Українська громада Канади зараз налічує 1,3 мільйона людей 

Я би хотіла звернутися трішечки до історії. Канада є другом України впродовж дуже тривалого періоду і вона стала фактично першою західною державою, яка визнала незалежність України. Безперечно, це багато в чому пояснюється сильною українською громадою Канади, яка зараз налічує 1,3 мільйона людей. І я одна з тих, хто належить до цієї громади і виросла в Канаді, підтримуючи Україну. Не тільки для представників української діаспори в Канаді, а й для всіх канадців новина про цю війну стала надзвичайним шоком. Канадці постали на підтримку України. Про це заявляв прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо – про непохитну підтримку України. Щоб підтвердити це, ми підписали декілька угод  з Україною. Однією з останніх таких угод була безпекова угода між Канадою і Україною, підписана на 10 років.

Такі гарантії мають включати в себе і економіку, і стабільність на додачу до безпеки й оборони

Чим особлива безпекова угода між Україною і Канадою?

У нашій безпековій угоді ми застосовували широкий підхід в інтерпретації гарантій безпеки. Оскільки ми вважаємо цю війну екзистенційною, то такі гарантії мають включати в себе і економіку, і стабільність на додачу до безпеки й оборони. Тому з 3,2 млрд доларів, які було виділено на 2024 рік, 75 млн було виділено на сферу миру і безпекової допомоги, що включає і розмінування, і кіберпідтримку, і підтримку розвідки. Сюди також входить і 15 млн на добудову музею Голодомору, оскільки ми вважаємо, що таким чином ми допоможемо світу зрозуміти, що це був справді геноцид.  

 

"Ми є партнером, якому можна довіряти"

Чи потребує україно-канадська безпекова угода ратифікації парламентом?

Це була політична угода. І це був найшвидший спосіб підписати таку угоду. Якби ми йшли процесами ратифікації, це зайняло би роки. Ми провели переговори з українською стороною щодо цього питання і дійшли висновку, що своєчасність такої угоди є критичною. Ми є партнером, якому можна довіряти, тому цю угоду буде безперечно дотримано з нашого боку. Вона дозволила одразу розпочати працювати над нею. Ми були однією з перших країн, яка підписала цю угоду 24 лютого цього року. Прем’єр-міністр Трюдо був із візитом в Україні. Це надало можливість імплементувати її фактично відразу.  

Угода про вільну торгівлю – найширша угода, яку Канада має з будь-якою іншою країною 

У вересні 2023 року Володимир Зеленський і Джастін Трюдо  підписали Угоду про вільну торгівлю між країнами. Проте в Канаді є критики вільної торгівлі з Україною. Чого від цієї угоди очікує Канада?

Це є модернізація вже чинної угоди. Це є найширша угода, яку Канада має з будь-якою іншою країною. Тут йдеться про двосторонні комерційні відносини і підтримку довготермінового економічного відновлення  України, а також торговельні інтереси. Ця модернізована угода додає нові сторінки, нові розділи стосовно  торгівлі послугами, інвестиціями, полегшення в’їзду в Канаду для бізнесменів, цифрової торгівлі, стосунків у сфері зайнятості й довкілля. Крім того, в угоду включено додатковий розділ щодо корінних народів.

Роман Ващук адвокує українській бізнес

Які функції виконує бізнес-омбудсмен України Роман Ващук?

Мій колега і друг Роман Ващук, який був послом Канади в Україні впродовж 5 років, зараз є бізнес-омбудсменом. Він таким чином працює не лише з посольством Канади в Україні та канадськими бізнесами, а з усіма посольствами і бізнесами й має широку підтримку та повагу від усіх посольств. Його роль є критичною, тому що він збирає представників усіх посольств для обговорення певних критичних для бізнесу питань. Крім того, він адвокує українській бізнес. Як омбудсмен він підтримує ці намагання України створити добрий бізнес клімат для інвестицій і допомагає Україні разом з іншими посольствами та міжнародними партнерами працювати над тим, щоб такий добрий клімат було створено. Його думка є дуже важливою для канадський бізнесменів і його роль у тому є дуже вагомою, оскільки його знання, вміння й експертиза дуже високо цінуються і він має велику довіру з боку канадських інвесторів.

Роман Ващук. Фото: Микола Сварник

Читайте також: 

Саміт НАТО у Вашингтоні був надзвичайно успішним для України — пані посол Канади