Життя дорожче за вартість таблетки. Експертка про домашню і автомобільну аптечки

Життя дорожче за вартість таблетки. Експертка про домашню і автомобільну аптечки

Під час аномальної спеки все більше людей замислюється над тим, як правильно зберігати ліки з домашньої аптечки, аби вони не зіпсувалися. Голова громадської організації "Ліки Контроль" Наталя Гуран в ефірі Українського Радіо радить не запасатися медикаментами на роки вперед, а мати найнеобхідніші препарати у невеликих кількостях і зберігати їх у найбільш захищеному від світла і вологи місці. Не варто все зберігати в холодильнику. Найгірше для ліків – це заморожування, наголошує експертка. "Особисто я маю запас ліків на три місяці", – додає Гуран. Крім того, слід пам’ятати, що в автомобільній аптечці не повинно бути жодних ліків, бо там неможливо підтримувати стабільну температуру зберігання.  

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото із сайту Pixabay

Пігулка без упаковки стає потенційною отрутою

Що ризиковано тримати в домашній аптечці під час аномальної спеки і вимкнень електропостачання?

Далеко не всі ліки мають зберігатися в холодильнику. Не всі лікам потрібен холод. Препарати, які не потребують холодильнику потрібно зібрати в коробку і зберігати в сухому темному місці, наприклад у шафі, на яку не падає пряме сонячне світло. Крім того, не варто ліки зберігати у ванній кімнаті, де дуже висока вологість. Ліки мають бути впорядковані, щоб до них не мали доступу діти. Навіть підлітки можуть нашкодити собі, з’ївши цілий блістер знеболювальних, наприклад. До ліки від діабету та гіпертонії слід ставитися ще з більшою увагою. Це дуже серйозні препарати і потрібно стежити, аби вони не лежали на відкритих місцях, особливо якщо в сім’ї є діти. Якщо упаковка пошкоджена і з неї невідомо коли випали ліки, то їх потрібно викинути. Звісно, в кожному з нас живе внутрішній скнара, який каже, що вони ж лише кілька років тому випали. Але життя набагато дорожче за вартість цієї однієї таблетки.

Базова аптечка формується на основі потреб конкретної людини

Чи варто робити запаси ліків? Що має бути в базовій аптечці?

У цьому питанні слід консультуватися зі своїм сімейним лікарем, тому що усі ми різні. Для алергіків в аптечці мають бути ліки від алергії, для гіпертоніків – ліки від тиску тощо. Тобто у кожного свої ліки. Звісно є універсальні, наприклад від температури та болю. Кожен знає свою слабинку. Ми можемо бути одного віку, але мати різні хвороби. Важливо також ліки, які потребують зберігання в холоді, перевіряти в аптеці, чи вони там були в холодильнику і доставляти додому їх також слід в з дотриманням відповідного температурного режиму. Для цього можна взяти акумулятор холоду або звичайний побутовий термос для їжі з пляшкою холодної води. Найгірше для ліків – це заморожування. Щодо до того, чи потрібно робити запаси ліків, то особисто я маю запас ліків на три місяці. Бувають різні ситуації, наприклад перебування в окупації, коли без необхідних ліків можуть бути погані наслідки. Звісно це не має бути стратегічний запас на три роки вперед, оскільки у ліків також є термін зберігання. Прострочені ліки точно не варто вживати. Якщо у вас немає можливості купити нові ліки, а термін придатності ваших закінчився вчора, то напевно їх можна ще вживати.

Найгірше для ліків – це заморожування

Коли варто почати перейматися, якщо температура зберігання ліків перевищує 25 градусів?

Не варто зберігати аж так багато ліків в умовах аномальної спеки і вимкнень електропостачання. Якщо у вас немає дітей, то коробку з ліками можна поставити на підлогу в найтемнішому і найглухішому кутку вашої квартири. Головне їх не переміщати з одного місце на інше і не охолоджувати ліки з умовами зберігання до 25 градусів холодними пляшками з водою, тому що це їм нашкодить. Все залежить від конкретного препарату і його чутливості до температур. Але загалом нічого страшного не станеться, якщо температура зберігання буде не 25 градусів, а на кілька градусів більше.  Якщо ліки слід зберігати при температурі до 10 градусів, можна покласти їх у пластиковий контейнер і поставити в холодильник поруч з пляшкою олії. Під час вимкнень електропостачання олія підтримуватиме сталу температуру для цього контейнера.

Наталя Гуран. Фото: ФБ-сторінка

Тривожні ліки слід носити завжди з собою

Які ліки потрібно мати з собою завжди, зокрема в умовах аномальної спеки?

Потрібно завжди носити з собою тривожні ліки. Якщо я алергік, я ношу з собою ліки від алергії. Якщо у людини є серцево-судинні захворювання в неї теж мають бути відповідні ліки. Який саме це буде препарат – вам скаже ваш сімейний лікар. Під час заснування Всесвітньої організації охорони здоров’я середня тривалість життя  на планеті складала 46 років. Зараз – 70. Відповідно ми стали жити довше і в нас з’являються різні хронічні захворювання. Кожен має знати про них і носити з собою відповідні ліки.

В автомобільній аптечці не повинно бути жодного лікарського засобу

Що має бути в автомобільній аптечці? Які її особливості?

Автомобільна аптечка повністю відрізняється. В ній не повинно бути жодного лікарського засобу. Коли в квартирі температура 30 градусів, в машині вона може бути і 60. Зрозуміло, що буде з тими ліками. Тобто ліки слід носити в особистих речах і не залишати в автомобілі. В автомобільній аптечці мають бути латексні рукавички і турнікет. Це дуже важливо.

Дієтичні добавки нічого не лікують 

Що варто знати про дієтичні добавки?

Дієтичні добавки нічого не лікують. Вони відсутні в будь-яких протоколах лікування. Ми вживаємо їх для самозаспокоєння. Якщо говорити про ліки, то вони проходять клінічні випробування. Там є баланс між лікувальними і побічними ефектами. З дієтичними добавками клінічні дослідження навряд чи проводяться.

Які переваги програми "Доступні ліки"?

Це найкраща програма, яка не містить корупційних ризиків і дає свободу пацієнту під час вибору ліків. На сьогодні в програму "Доступні ліки" входять препарати для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань, лікування діабету І і ІІ типу, лікування розладів поведінки та психіки. Хвороби Паркінсона, знеболювальні та імуносупресивні лікарські засоби. Тобто доволі широкий перелік. І ми як громадська організація постійно адвокатуємо його подальше розширення.

Останні новини
До 90-річчя від дня народження В'ячеслава Сумського. Спогади Наталії Сумської
До 90-річчя від дня народження В'ячеслава Сумського. Спогади Наталії Сумської
90% дітям-сиротам не надають статуси і тому неможливе усиновлення — Лебедєв
90% дітям-сиротам не надають статуси і тому неможливе усиновлення — Лебедєв
Це прорив. Леонов про підсумки "Рамштайну-24"
Це прорив. Леонов про підсумки "Рамштайну-24"
Україна має достатньо натурального. Навіщо нам пальмова олія? — експертка
Україна має достатньо натурального. Навіщо нам пальмова олія? — експертка
"Будувати краще, ніж було": Олена Шуляк про плани щодо відновлення України
"Будувати краще, ніж було": Олена Шуляк про плани щодо відновлення України
Новини по темі
Небезпеки питному водопостачанню немає – Листопад про забруднення Сейму і Десни
Ми маємо йти шляхом, який надає крила учнівству – Міносвіти про оцінювання за новою типовою програмою
Не існує техніко-економічного обґрунтування необхідності побудови Чигиринської АЕС - Рябцев
Важливо запобігти подальшій міграції українців за кордон, які зараз евакуюються з Донеччини – Вишлінський
Сімейний лікар може працювати в Україні із 1800-ми пацієнтами — Іван Сорока