"Обсяги держзамовлення ми побачимо після вступної кампанії" — Олефіренко про вступ до вишів 2024/2025

"Обсяги держзамовлення ми побачимо після вступної кампанії" — Олефіренко про вступ до вишів 2024/2025

Цьогоріч вступна кампанія складається з кількох етапів — реєстрація електронних кабінетів, реєстрація заяв на творчі конкурси та співбесіди та подання заяв у ВНЗ. Нині триває уніфікація вступних процесів. Як пояснив в ефірі Українського Радіо професор, декан педагогічного факультету Українського державного університету імені Михайла Драгоманова Тарас Олефіренко, цього року реєстрація електронних кабінетів почалась раніше, з 1 липня, через те, що в пікові навантаження сервери "лягали" і не справлялися з навантаженнями. Також професор наголосив, що до ВНЗ активно вступають учасники бойових дій. А щодо ажіотажу навколо вступу чоловіків мобілізаційного віку до аспірантури, то так було щороку.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото ілюстративне

Етапи вступної кампанії

Триває вступна кампанія. Як відбувається вступ зараз?

Якщо ми візьмемо розвинутий світ, розвинене суспільство, то правила гри з року в рік в них не змінюються. А в нас поки що з 90-х років, як йшла освітня реформа, так вона і триває. Відповідно і триває реформа вступу.

Ми уніфікуємося все-таки. В 2012 році ввели єдину державну електронну базу з питань освіти, де були базові речі — реєстр здобувачів вищої освіти і видача документів про освіту. Потім вона нарощувалася і зараз через неї відбувається вже і вступ, і супровід здобувача, і його випуск. І друга справа, яка дозволила уніфікувати вступи — це Український центр забезпечення якості освіти. 

У 2008 році для випускників 11 класів запровадили ЗНО. Коли почалася війна в 2022-му році, то тоді вийшов закон, що на період війни припиняють дію певні законодавчі акти і зараз вступ відбувається відповідно до постанови Кабміну, яка ЗНО замінила національним мультимедійним тестом (далі НМТ — ред.), який беруть за основу. Оскільки ЗНО проходить до подачі документів, за цим принципом і пішли далі. Зараз заклади вищої освіти приймають  творчий конкурс на творчі спеціальності або там, де потрібно проявити фізичні здібності до подачі документів. Міністерство тлумачить, що це боротьба зі зловживаннями, що в дитини вже є бал, як з НМТ, так і результатів творчого конкурсу, і вона вже потім приходить, подає документи, у неї формується конкурсний бал з ваговими коефіцієнтами, з усіма іншими показниками і ти вже з усіма на рівних умовах вступаєш на ту чи іншу спеціальність. 

Чому такі етапи? 1 липня почалася реєстрація електронних кабінетів. Чому її раніше трішки запускають? Через те, що в пікові навантаження не один раз сервери "лягали", призупиняли свою дію, тому вирішили пускати завчасно, щоб абітурієнт міг ввести свої дані, підвантажити атестат, додаток до нього, фотографію, а далі вже подати документи, якщо має право на творчий конкурс, або, пройти співбесіду, як учасник бойових дій. Це одна з категорій для співбесіди — УБД можуть не проходити НМТ, а в закладі з вищою освітою за цими предметами, з яких проводився НМТ, пройти співбесіду, що оцінюється балами, і потім уже з цими результатами з 19 по 31 липня включно подати документи на вступ. От чому змістилася вступна логіка, що тепер спочатку іспити, а потім подача документів.

Вступники — учасники бойових дій

Учасники бойових дій вступають?

Так, і це тішить, причому є недомобілізовані учасники бойових дій — вони вступають на заочну форму навчання, бо не можуть на денній формі навчання вчитися, і є, звичайно, демобілізовані — вони можуть вступати і на денну форму навчання, на вечірню, дистанційну — як їм зручно. Зараз більше інтерактиву додалося, більше використовується заочна дистанційна форма, змішані формати, але заочна форма досі існує.

Статистика свідчить про те, що вищою освітою — трьома її рівнями — це бакалавр, магістр і доктор філософії в аспірантурі — зацікавилося більше дорослих людей. Але ця тенденція спостерігалася завжди. Людина після 11-го класу не завжди профорієнтована — ми це розуміємо. Людина, коли закінчує бакалаврат — дуже часто це десь ⅓ — не йде по своїй спеціальності в магістратуру, а іде на іншу спеціальність. Багато хто закінчив магістратуру, попрацювавши, і бачить, що не вистачає спорідненої якоїсь кваліфікації — це не обов'язково переформат, а додатково потрібна кваліфікація. Вони тоді йдуть на заочну форму навчання. РФ спричинила те, що Україна мусить оголошувати мобілізацію і чоловіки вирішили здобувати вищу освіту. Вступ відбувається через єдиний вступний іспит та єдине фахове вступне випробування. Аж тільки в червні відбулися зміни до правил прийому, де сказали, що можна вступати, якщо ти маєш вищу освіту і диплом спеціаліста або магістра, за внутрішніми іспитами. Тоді не потрібно єдиний вступний іспит і єдине фахове вступне випробування. Воно потрібне, але ти можеш складати співбесіду та фаховий іспит на базі вузу. 

Все-таки складніше все якось стало…

Нагромадженіше. Якщо після школи, то ніби вже більш зрозуміло: склав НМТ і вступив. Після бакалаврату ти вчишся і тобі вже в закладі вищої освіти інформують умови вступу. Але коли ти вже там хочеш перекваліфікацію робити, то тут я б радив приходити в приймальні комісії і там вас фахово проконсультують фахівці. Єдиний вступний іспит був потрібний і для аспірантури. Спочатку було озвучено, що потрібно 130 балів, потім 140. А потім з червня знову відмінили складову іноземної мови в єдиному вступному іспиті, залишили тільки тест загальних навчальних компетентностей, але потрібно набрати 160 балів.

Якщо особа після школи хоче вступати на бюджет, у неї конкурсний бал повинен бути не менше 130

Що можна брати з собою на тестування і як контролюється доброчесність під час проходження тесту?

Заклади вищої освіти не проводять тестування, його організовує Український центр забезпечення якості освіти. Буває співпадає, що той же школяр іде в школу складати НМТ, а випускник іде в університет складати єдиний вступний іспит або єдине фахове випробування. Бо Український центр в державних закладах освіти орендує приміщення. Треба мати із собою паспорт, і якщо це вступ в магістратуру або аспірантуру, то ще екзаменаційний лист, який потрібно отримати в приймальній комісії і роздрукувати. Якщо це НМТ, то тільки паспорт. 

Чи можна єдиний вступний іспит і єдине фахове випробування скласти за кордоном?

Можна було все скласти, але не у всіх, звичайно, країнах. Перелік цих країн розміщений на сайті Українського центру якості освіти. Дуже високий відсоток складають позитивно. Заклади вищої освіти ставлять градацію чи 140, чи 130 балів. Якщо особа після школи хоче вступати на бюджет, у неї конкурсний бал повинен бути не менше 130. Але є регульовані спеціальності: наприклад, міжнародні відносини, право, де буде бал 160, медичні спеціальності — в них теж буде вищий бал. Але й заклади вищої освіти можуть і самі цей бал також підвищувати. Тому обов'язково треба читати і правила прийому у ВНЗ, заходити на їхні сайти, консультуватися, бо в кожному закладі можуть бути свої уточнення. 

Держзамовлення зменшується постійно

Як з держзамовленням?

Державне замовлення зменшується постійно. Спочатку зменшили на заочній формі навчання, потім взялися за денну. Чому? Є дві причини: демографічна криза і економічна ситуація. Нині МОН на нарадах і на інформаційних виступах проінформувало, що державне замовлення не буде зменшене, а буде на рівні минулого року, можливо навіть і збільшене. На сьогодні затверджені мінімальні-максимальні обсяги державного замовлення. Але ми побачимо по факту тільки вже вступної кампанії, скільки місць у закладі вищої освіти залишиться. Аж тоді ми можемо оцінити вступну кампанію. А це залежить від самого вступника, чи буде він в цьому році орієнтовно мало випускатися... І скільки з них знаходяться за кордоном, де можуть закінчувати українську школу дистанційно, екстернатно, іншими формами, не перебуваючи в Україні, і скільки подасть документи до українських закладів вищої освіти — нам не відомо. Ми надіємося на 350-370 осіб — це під час війни буде дуже добрим.

У вступників з прифронтових, прикордонних областей є регіональний коефіцієнт? Як він буде працювати?

Київська область потрапила до переліку областей, яким регіональний коефіцієнт збільшать, але для таких міст, як Буча або Ірпінь, не Київ. Треба уважно дивитися цей перелік, він затверджений на кожному закладі, на сайті розміщений, хто підпадає під цю категорію. Значить ваш конкурсний бал при перемноженні на цей коефіцієнт підвищиться: наприклад, був 150, стане приблизно 155. Тому якщо людина дійсно з цієї території і хоче покращити свій конкурсний бал, то варто обирати той заклад, де її регіон підпадає в перелік затверджений МОН.

Щодо мотиваційного листа…

Він примушує самого абітурієнта задуматися. Що у вас на душі — сядьте і напишіть. Це і є вашою мотивацією. Можливо хтось одним влучним терміном так скаже про свою мотивацію на ту чи іншу спеціальність, що професор прийме документи прямо вдома. Я, звичайно, жартую. Пишучи мотивацію, насамперед думайте про свою мотивацію щодо тої чи іншої спеціальності та який ви отримаєте фах, професійну кваліфікацію.