На демонтаж і перевезення відходів від руйнувань потрібно близько 5,6 млрд доларів (ОНОВЛЕНО)

На демонтаж і перевезення відходів від руйнувань потрібно близько 5,6 млрд доларів (ОНОВЛЕНО)

За підрахунками світового банку Україні лише на розбір, демонтаж і перевезення відходів від руйнувань потрібно близько 5,6 млрд доларів. Про це в ефірі Українського Радіо розповідає голова коаліції UST, співзасновниця ГО ReThink Олена Колтик. У вересні 2022 року була прийнята постанова про поводження з відходами від руйнувань, яка дозволяє за спрощеною процедурою виділити громаді земельну ділянку для тимчасового зберігання таких відходів. «ЄС в рамковій директиві встановив рівень переробки будівельних відходів у розмірі 70%. Ми в рамках угоди про Асоціацію з ЄС повинні імплементувати цю директиву в Україні», - зазначає експертка.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Знайти шляхи повторного використання сировини

Скільки будівельного сміття ми вже маємо за підсумками бойових дій, починаючи зі початку повномасштабного вторгнення?

Ніхто в Україні не знає, скільки цього сміття. У нас є офіційні підрахунки, які громади подають військовій адміністрації, а вони у відповідні міністерства. Це за офіційними даними 600-700 тисяч тонн. Якщо перевести ці тонни в реальні будинки, то це в середньому 250 п’ятиповерхових хрущовок. Тобто це дуже мало. За реєстром зруйнованого майна цифра в рази більша. У це число не потрапили будинки, які досі стоять не розібрані. Тобто, це відходи, які були перевезені на тимчасовий майданчик чи сміттєзвалище. Реальний обсяг відходів ми не бачимо. Інфраструктура переробки цих відходів буде дуже дорога. За підрахунками світового банку нам лише на розбір, демонтаж і перевезення потрібно близько 5,6 млрд доларів (Згідно зі статистикою Світового банку станом на грудень 2023 року. Озвучена цифра в ефірі уточнена гостею після ефіру - ред.).  Це в два рази більша сума, ніж Великобританія надала нам допомоги. Питання в тому, як планувати цю інфраструктуру, щоб не зайняти наші цінні території, які і так пошкоджені і забруднені після воєнних дій з Росією. Щоб ми не займали родючі землі купою відходів, які будуть лежати роками, оскільки вони не розкладуться. Це бетон і цегла, а не органіка, яка з часом перегниє і можна буде з часом тут землю використовувати. Наше завдання – знайти шляхи повторного використання сировини. Це не будівельне сміття, а правильно казати відходи від руйнувань, тому що у них окрема регуляція та правила поводження. 

Як розрахувати кількість відходів від руйнувань?

Коли ми аналізували методологію забудови України, то з’ясували що близько 73% забудови побудовано за часів Радянського союзу. Під час Другої світової війни Україна втратила більше половини житлового фонду – близько 2 млн будинків. Майже все це відбудовувалося за Радянського союзу. В контексті розробки методології  це нам дуже допомогло, оскільки радянська забудова мала стандарти. Вони будували усе під копірку без індивідуальних проєктів. Це були або блочні панельки, або цегляні хрущовки. У більшості випадків у них навіть були норми по будівництву і використанню кожного матеріалу. Складніше з індивідуальними проєктами – це довоєнна забудова. Зараз більшість будинків будується монолітно-каркасного типу. Користуючись даними від бізнесу і забудовників, скільки вони використовують матеріалів на будівництво одного квадратного метра житла, ми вивели норми, які залежно від типу забудови допомагають порахувати, скільки прогнозовано на місці руйнування будинку буде всього відходів і по фракціях.

Калькулятор відходів від руйнувань

Для кого ви пропонуєте свої формули обрахунку кількості відходів для руйнувань?

Перш за все громадам. Ми провели навчання для громад, в якому взяло участь понад 500 представників. Ми вивели норму відповідно до типу будинку. Крім того, ми створили онлайн калькулятор, де можна обрати тип забудови і ввести площу руйнування і він автоматично рахує, скільки буде відходів. Це звісно прогнозовані показники, які не відміняють фактичний облік відходів. Цифри будуть грубі, але вони дають розуміння масштабу і планування майбутньої інфраструктури.

Олена Колтик. Фото: ФБ-сторінка

Цінна сировина має компенсувати переробку решти відходів

Як на законодавчому рівні регулюється поводження з відходами від руйнувань?

На початку війни, коли я очолювала Департамент управління відходами Міністерства захисту довкілля, ми зібрали найкращих експертів і консультантів з цього питання. У вересні 2022 року була прийнята постанова про поводження з відходами від руйнувань, яка встановлює базове регулювання, що з ними робити. Більшість відходів люди вивозять в найближчу посадку чи на береги річок. Це незаконне розміщення відходів. Якби зараз повноцінно працювали екологічні інспекції, то це були б штрафи аж до кримінальної відповідальності.  Прийнята постанова дозволяє за спрощеною процедурою виділити громаді земельну ділянку для тимчасового зберігання відходів від руйнувань, не змішуючи з побутовими відходами. Таким чином в майбутньому деякі з них можна буде переробити, а решту утилізувати. Тобто цінна сировина має компенсувати переробку решти відходів. Коли є можливість хоча б мінімально відсортувати сировину, а майбутньому це значно здешевить процес і дасть можливість зберегти сировину для подальшої переробки.

Бетон і цеглу можна  переробляти і повторно використовувати

Що можна повторно використати з відходів від руйнувань?

Є повторне використання, а є переробка. Одним з прикладів повторного використання відходів від руйнувань – це використання бетонних плит для будівництва фортифікаційних споруд. У прифронтових регіонах ми вже використовуємо ці відходи повторно. Матеріали такі як бетон, цегла та інші можна  переробляти і повторно використовувати. Це не дешевше, ніж виготовити нову цеглу, але це загальна екологічна політика. ЄС в рамковій директиві встановив рівень переробки будівельних відходів у розмірі 70%. Ми в рамках угоди про Асоціацію з ЄС повинні імплементувати цю директиву в Україні. Цементна галузь – це найбільша галузь за викидами СО2. Тому ми маємо навчитися використовувати повторно дану сировину. Навіть попри те, що є практики переробки будівельних відходів у Європі, це трішки інше, ніж відходи від руйнувань. Тому що в першому випадку проводиться плановий демонтаж з паралельним сортуванням сировини.  Головне завдання зараз поприбирати, порахувати і зберегти ресурс. 

Останні новини
До 90-річчя від дня народження В'ячеслава Сумського. Спогади Наталії Сумської
До 90-річчя від дня народження В'ячеслава Сумського. Спогади Наталії Сумської
90% дітям-сиротам не надають статуси і тому неможливе усиновлення — Лебедєв
90% дітям-сиротам не надають статуси і тому неможливе усиновлення — Лебедєв
Це прорив. Леонов про підсумки "Рамштайну-24"
Це прорив. Леонов про підсумки "Рамштайну-24"
Україна має достатньо натурального. Навіщо нам пальмова олія? — експертка
Україна має достатньо натурального. Навіщо нам пальмова олія? — експертка
"Будувати краще, ніж було": Олена Шуляк про плани щодо відновлення України
"Будувати краще, ніж було": Олена Шуляк про плани щодо відновлення України
Новини по темі
Небезпеки питному водопостачанню немає – Листопад про забруднення Сейму і Десни
Ми маємо йти шляхом, який надає крила учнівству – Міносвіти про оцінювання за новою типовою програмою
Не існує техніко-економічного обґрунтування необхідності побудови Чигиринської АЕС - Рябцев
Важливо запобігти подальшій міграції українців за кордон, які зараз евакуюються з Донеччини – Вишлінський
Сімейний лікар може працювати в Україні із 1800-ми пацієнтами — Іван Сорока