На Дніпропетровщині, Херсонщині, у Рівному вже будують підземні лікарні — Жидкова

На Дніпропетровщині, Херсонщині, у Рівному вже будують підземні лікарні — Жидкова

Операційні, реанімаційні, пологові зали українських лікарень мають бути постійно в захищеному просторі, у Дніпропетровській, Херсонській області, в Рівному вже будують підземні лікарні. Це констатує радниця з доступності  всеукраїнського громадського  об’єднання Асамблеї людей з інвалідністю України Тетяна Жидкова. Росія ракетним ударом 8 липня по Києву зруйнувала один із корпусів дитячої лікарні "Охматдит", інші приміщення клініки пошкоджені. Також внаслідок цієї атаки постраждала приватна клініка у столиці. Є десятки загиблих і поранених. "Від прямого влучання нічого не захистить", – констатує експертка. Однак зменшити ризик можна. Адже у лікарнях є підземний простір. І добре, що в Україні почали наслідувати досвід Ізраїлю, де є лікарні з підземними поверхами. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото із сайту Pixabay

Підземні лікарні та антиуламкові штори для вікон

Варто відбудовувати зруйновані лікарні чи краще будувати наново?

У березні минулого року були затверджені державні будівельні норми для медичних закладів. І вже там було вказано, що в підвальному поверсі мають бути операційні та реанімаційні. Хоча досі є багато противників цього підходу, мовляв, хворих не можна спускати під землю. Насправді можна і потрібно. Пацієнти повинні перебувати в захищеному просторі. Операційні, реанімаційні, пологові зали мають бути на постійній основі в захищеному просторі. Ми вже бачимо, як лікарі закривають собою відкриту порожнину під час операції. Тому ці засоби потрібно впроваджувати повною мірою. Але це вже буде в нових лікарнях. Щодо інших, то тут допоможуть лише засоби ППО, яких нам дуже бракує. Від прямого влучання нас нічого не захистить. На сьогодні в нас у Дніпропетровській, Херсонській області, в Рівному вже будують підземні лікарні. Є категорія пацієнтів, які не можуть швидко спуститися в укриття під час повітряної тривоги. Не можна зупинити операцію чи пологи, щоб швидко перейти в укриття. Тому від самого початку операції пацієнти мають перебувати в захищеному просторі. В Ізраїлі, наприклад, є лікарні з 4-5-ма підземними поверхами. Це приміщення постійного призначення в захищеному просторі. Для операційних і реанімаційних приміщень не потрібне денне світло. В лікарнях є підземних простір, який можна підлаштувати під операційні чи реанімаційні приміщення. Крім того, на сайті Українського центру сталевого будівництва є напрацювання з виготовлення антиуламкових штор для вікон.

Великі медичні центри мають поступитися малим

В якому форматі краще відбудовувати лікарні? Чи здатні захистити від ракетних ударів так звані "капсули життя" ?

Виносити лікарні за межі міста не варто, оскільки тобі збільшиться час доїзду швидкої допомоги до неї. Щодо великих медичних центрів, то замість них краще будувати заклади розпорошено, оскільки у випадку атаки кілька ракет розносять увесь центр. Хоча з погляду надання медичних послуг комплексні медичні центри кращі.  Щодо створення захисної частини всередині будівлі, то це ще не унормовано. Фахівці не мають одностайної думки щодо надійності такого захисту. Хоча у випадку не прямого влучання, такий захист працює.

Коли немає світла ні про яку безбар’єрну евакуацію не може йти мова

Які заходи вживаються, аби евакуація маломобільних груп населення із закладів освіти, медичних установ, торговельних центрів стала безпечною?

Цим напрямком опікується перша леді Олена Зеленська. Проте під час відключень електропостачання і, як наслідок, ліфтів ні про яку безбар’єрну евакуацію не може йти мова. Крім цього, є проблема з виходами і входами до приміщень. Двері повинні бути широкими – не менше 90 см, крутилки обов’язково мають дублюватися  додатковими дверима. Це вже унормовано.