Усе про шлюб і розлучення під час війни — поради адвокатки

Усе про шлюб і розлучення під час війни  — поради адвокатки

За останні два воєнні роки кількість одружень, як і кількість розлучень в Україні постійно зростає, констатує адвокатка, керівниця цивільної практики АО "Verity Group" Дарина Старовойтова. Одружуються найчастіше військові, а розлучаються в основному подружжя, де, наприклад, дружина виїхала за кордон на тривалий час у зв’язку з розв'язаною Росією війною. Також юристка зазначає, що нещодавно Верховний суд  визначив, що у разі смерті військовослужбовця його ще ненароджена дитина матиме право на отримання компенсації. Старовойтова радить усім подружжям, які планують укласти шлюб, за потреби укладати шлюбний контракт. А стосовно розлучення – якщо дружина з неповнолітніми дітьми перебуває за кордоном, то воно відбувається винятково через суд. Якщо дітей немає, можна розлучитися через РАЦС, але тут необхідна особиста присутність.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото із сайту Pixabay

Війна стала тригером

Чому за останні два роки збільшилася кількість розлучень в Україні?

Так, дійсно, кількість розлучень зростає з літа 2022 року. Тут є два аспекти. По-перше, розлучаються родини, які були роз’єднані через війну. Жінки з дітьми виїхали на тривалий час і родини розпалися. Деякі родини, на жаль, не витримують це випробування. Жінки бояться повертатися, а у чоловіка тут життя триває. Є випадки, коли дружина за кордоном знаходить іншого партнера або чоловік знаходить іншу жінку. По-друге, війна стала тригером. На стресі родини вирішують розлучитися, особливо якщо до війни це вже були аб’юзивні стосунки. Жінкам, які потерпали від фізичного насилля, стало легше припинити ці стосунки і виїхати за кордон, де чоловіки не зможуть їх дістати.  

Розлучення, якщо один з подружжя перебуває за кордоном

Наскільки складно розірвати шлюб, якщо один з подружжя перебуває за кордоном?

Дистанційного або онлайн-розлучення не буває. Це лише реклама юридичних послуг. Оптимальний варіант розлучення в даному випадку – через електронний суд із залученням адвоката, коли участь чи присутність подружжя в Україні не  потрібна. Адвокат віддалено укладає договір із партнером, який перебуває за межами країни і робить все за нього – подає позов, готує документи, бере участь у засіданні, отримає вже готове рішення суду і скеровує його клієнту. Згода на розлучення в даному разі не потрібні. Від неї не залежить нічого, окрім строків розгляду. Єдине, що такий партнер може робити – це затягувати розгляд справи, просити строк на примирення. Але це є право, а не обов’язок суду. Якщо дружина з неповнолітніми дітьми перебуває за кордоном, то розлучення відбувається винятково через суд. Якщо дітей немає, можна розлучитися через РАЦС, але тут необхідна особиста присутність. Звісно, є можливість подати заяву через консульство, але це настільки складно, тривало і дорого, що простіше це буде зробити через суд.

Які проблеми може створити незареєстрований шлюб?

У більшості випадків це певні майнові питання. Це і питання спадкування і отримання допомоги та матеріального забезпечення. Також є випадки, коли допомогу не отримала дитина, яка на момент смерті військовослужбовця була ще ненароджена. Нещодавно Верховний суд поставив крапку в цьому питанні й визначив, що в такому випадку дитина має право на отримання компенсації внаслідок смерті військовослужбовця.

Чи зросла кількість фіктивних шлюбів під час війни?

Є певна кількість іноземців, які укладали шлюби з громадянками України, щоб отримати певні права і статус в нашій країні, які зараз звертаються із заявами про розлучення. Така процедура розлучень нічим не відрізняється від стандартної, окрім того, що таких жінок дуже складно знайти. Вони не беруть участь у розлученнях.

Медіація – зручний інструмент вирішення спорів

Чи розвинена і чи ефективна в Україні медіація?

Медіація – це дуже зручний інструмент вирішення спорів, конфліктів і взагалі будь-яких питань. Вона дозволяє вирішити всі спори не лише в площині права, а й ширше. Наприклад, якщо ділити спільну квартиру подружжя через суд, то кожен отримає ½  від неї. Але часом подружжя не бажає такого поділу, а прагне переписати квартиру на дітей. За допомогою медіації можна провести переговори. Визначити, як ця квартира буде поділена, скласти медіаційну угоду і вже прописати покроковий план, що подружжя має зробити, щоб квартира перейшла на дітей. Це дуже зручно і ця процедура у нас поширена. В нас є закон, який регулює порядок проведення медіації.

Дарина Старовойтова.  Фото: ФБ-сторінка

Найчастіше шлюби укладають військові

За статистикою кількість шлюбів зараз також зростає. Хто є основними укладачами шлюбів?

Це військові. Вони передусім прагнуть вирішити майнові питання. До мене рідко звертаються охочі укласти шлюб, що є помилкою. Отримати консультацію адвоката перед укладанням шлюбу щодо майнових питань (придбання майна, дарування тощо) було б дуже доречно.

Чим простіше контракт, тим у подальшому менша ймовірність його оскарження

Шлюбний контракт. Наскільки це поширене явище в Україні?

Так, це поширена практика. Кількість шлюбних контрактів зростає. Але якщо порівнювати кількість судових спорів про поділ майна з кількістю укладених шлюбних контрактів, то їхня різниця колосальна. Я зазвичай пропоную клієнтам максимально простий договір, але щоб він охопив усе стандартне – або поділ всього навпіл, або твоє на тобі, моє на мені. Чим простіший контракт, тим в подальшому менша імовірність того, що його можна оскаржити, розірвати, визнати недійсним. У нас такий менталітет, що як тільки подружжя розлучається і має шлюбний контракт, перше, що вони йдуть робити, це його оскаржувати чи розривати. Вартість укладання шлюбного контракту – до 10 тисяч гривень.

Реєстрація партнерства аналогічна реєстрації шлюбу

Що передбачає законопроєкт про реєстрацію цивільних партнерств? Коли ці норми можуть запрацювати?

З березня минулого року цей проєкт закону знаходиться у Верховній Раді. Усі комітети його підтримали. Законопроєкт передбачає право  партнерів звернутися до органу державної реєстрації актів цивільного стану для того, щоб зареєструвати своє партнерство. Воно відбувається за аналогією з реєстрацією звичайного шлюбу. Цей законопроєкт врегульовує майнові питання. Також врегульовано право партнерів укласти договір про партнерство, який є аналогічним шлюбному контракту. Коли цей закон ухвалять і коли ці норми запрацюють, ніхто прогнозувати не береться.

Останні новини
До 90-річчя від дня народження В'ячеслава Сумського. Спогади Наталії Сумської
До 90-річчя від дня народження В'ячеслава Сумського. Спогади Наталії Сумської
90% дітям-сиротам не надають статуси і тому неможливе усиновлення — Лебедєв
90% дітям-сиротам не надають статуси і тому неможливе усиновлення — Лебедєв
Це прорив. Леонов про підсумки "Рамштайну-24"
Це прорив. Леонов про підсумки "Рамштайну-24"
Україна має достатньо натурального. Навіщо нам пальмова олія? — експертка
Україна має достатньо натурального. Навіщо нам пальмова олія? — експертка
"Будувати краще, ніж було": Олена Шуляк про плани щодо відновлення України
"Будувати краще, ніж було": Олена Шуляк про плани щодо відновлення України
Новини по темі
Розрив шлюбу і захист прав дітей в умовах війни — пояснює адвокатка
Небезпеки питному водопостачанню немає – Листопад про забруднення Сейму і Десни
Ми маємо йти шляхом, який надає крила учнівству – Міносвіти про оцінювання за новою типовою програмою
Не існує техніко-економічного обґрунтування необхідності побудови Чигиринської АЕС - Рябцев
Важливо запобігти подальшій міграції українців за кордон, які зараз евакуюються з Донеччини – Вишлінський