Промінь рекомендує: Gordiy Starukh з треком "Зозуле"

Промінь рекомендує: Gordiy Starukh з треком "Зозуле"

Гордій Старух уже був у нашому ефірі: наприкінці минулого року ми презентували його альбом "Талан" і анонсували великий концерт у Львові. Але із задоволенням розкажемо основні факти його біографії ще раз.

Гордій Старух – український музикант, мультиінструменталіст та музичний продюсер, майстер з виготовлення музичних інструментів, екс-учасник гурту Joryj Kloc, учасник 11-го сезону проєкту «Голос країни». Відроджує українську народну традицію із виготовлення і гри на колісній лірі. Працює у жанрі "фолькотроніки", де поєднуються народні мотиви з елементами електронної музики.

Як згадує Гордій, вперше він почув колісну ліру в трирічному віці. Цей випадок вирішив його майбутню долю. Скульптор за освітою, він отримав досвід роботи з матеріалами (зокрема, з деревом) у коледжі і вирішив спробувати зробити ліру самотужки. Це було у 2009 році. З того часу лік його музичних інструментів йде на десятки, а географія замовників сягає Південної Кореї і Малайзії.

Гордій почав сольно працювати у 2017-му році, і першим треком стала лемківська "Команиця". Через кілька років почав виступати наживо і відтоді періодично пише лайви з майстерні і викладає в інтернет. А ще регулярно проводить збори на ЗСУ разом із друзями. В інтерв’ю Анні Заклецькій та Денису Денисенку Гордій розповів про свій новий трек "Зозуле" і креативні збори, а також поділився концертними планами на літо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: ФБ-сторінка артиста

Я вважаю, що від мене зараз найбільша користь в тому, що я можу закривати збори за допомогою своєї авдиторії і шанувальників
 

Привіт тобі! Чим ти зараз живеш?

Я вважаю, що від мене зараз найбільша користь в тому, що я можу закривати збори за допомогою своєї авдиторії і шанувальників. Зараз це найважливіша штука. Ми разом з Фондом "Повернись живим" збираємо півмільйона на КАЗи (комплекс апаратного зв’язку, – прим.ред.) – такі станції, щоби ППО ліпше працювало. Щоб інформація швиденько передавалась по цілях, щоби час її передачі скорочувався. В "Повернись живим" це придумали і сказали: "Гордій, давай гроші, допомагай". Оце от потрохи зараз збираємо. Нещодавно закрили збір для снайперів, а тепер збираємо на нову ціль.

Я стараюсь зараз придумувать якісь оригінальні штуки (для привернення уваги). Найкраще заходять кавери на лірі (на відомі хіти). Я міняю слова на інші, щоби людям було то весело шерити. Бо зараз всі роблять збори, і треба якось виділятися. 

Принагідно тоді скажи, де шукати новий збір?

Я стараюсь цим так засівати простір, щоби було нескладно знайти. Я найбільш активно працюю в інстаграмі. Але в Тіктоці і Youtube про це також є. 

Ми сьогодні трохи раніше розповідали слухачам про фестивальне літо в Україні. Тебе десь можна буде послухати наживо цим літом?

Власне, я планую сольник у Києві зробити – десь в липні-серпні. Я ще не маю дати, бо ми з організатором поки радимось щодо того. Бо "Талан" я презентував ще минулого року у Львові, а до Києва не доїхав. Я вже наробив додаткового матеріалу, так що буде що грати. 

Розкажи, будь ласка про пісню "Зозуле", яку ми сьогодні презентуємо в ефірі. Вона народна чи авторська? Де взяв, як робив?

Я вирішив зробити такий експеримент, щоби всі фішки, які я використовував у різних піснях, засунути в одну! (сміється) Там дуже мінімалістична партія ліри – це я взяв з моєї, по суті, найуспішнішої пісні "Дубе" – там теж такий уривчастий малюнок. Потім тягнучі аналогові баси – це з іншої пісні. А в кінці є купа інструментів – я просто напхав все що тільки міг: сопілки, дудуки, ліри.

Тобто, зіграв на всіх інструментах, якими володієш?

Та я не вмію нормально грати на жодному інструменті (сміється). І оце я, власне, компенсую кількістю. Але насправді, коли я починав робити цю пісню, я робив її як баладу під гітару. Я завжди стартую з якогось одного інструменту. І так, це народна пісня. Я її трошечки-трошечки підпаскудив, – як сказали би етномузикологи. Тому що вона все-таки вже не має тої структури, яка у неї була в оригіналі. 

Це пісня з рівненського Полісся, з села Старі Коні – легендарної місцини, де мешкає пані Домініка Чекун, яка є хранителькою саме поліської традиції. І от ця пісня з її репертуару. Але я її почув спочатку від інших виконавців, які цю пісню переспівали – і оце ось почав її крутити, грати на гітарі. І в один момент співаю і розумію, що просто плачу – так вона мене зачепила! Давно не було такого зі мною – співаєш пісню, а вона тебе рве зсередини. 

Домініка Чекун – дуже відома жінка. Багато хто їздить до неї, записує і семплить навіть потім її спів. А як ти її знайшов?

Я її знайшов на альбомі "Гілка – Пісні українських степів" 2002 року. Там цю пісню переспівали в два голоси – і ті два голоси мали в результаті зовсім якусь незвичну для України мелодику. Там такі інтервали – немов ця пісня з якоїсь Південної Америки! А потім я вже натрапив на оригінальну версію і дізнався звідки взагалі ця пісня пішла. В оригіналі цього американського вайбу не було, але пісня все одно мене тригернула. Це взагалі окрема тема, як народні пісні зараз переробляються і по-новому сприймаються. Може, когось це вже задовбало, але мене – ні. Мені це подобається. 

Слухати трек "Зозуле" Gordiy Starukh, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.