Промінь рекомендує: Oxana Trach із треком "Солов'ї"

Промінь рекомендує: Oxana Trach із треком "Солов'ї"

Авторка хітів "Колихала" й "Душу" Oksana Trach випустила нову композицію "Солов’ї", яка вже активно віруситься в TikTok. Ця пісня — доволі відверта. Попри свою поетичну назву "Солов’ї", в основі композиції — пристрасть. "Я хочу своєю музикою надихати людей кохати," — стверджує співачка. 

Oksana Trach родом зі Львова. Вона співає та пише треки у стилі нью-етно. Раніше Оксана розповідала, що натхнення для творчості шукала в  українських архаїчних піснях, які інтерпретує по-новому. До слова, фольклором співачка почала цікавитись, побувавши на концерті  DakhaBrakha. Після цього навіть записалась на майстер-клас до дослідниці української архаїчної пісні Уляни Горбачевської. Саме завдяки Уляні додала народний спів у свою творчість. Зараз співачка від цього відходить, хоча  елементи української народної пісні й досі присутні в її творчості. Про свій шлях до музики, амбіції та силу кохання  Oxana Trach розповіла ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Дмитру Захарченку й Лесі Антипенко.

0:00 0:00
10
1x

Фото з інстаграм-сторінки oxana_trach

"Я отримаю Греммі. Ще не знаю, коли, але це точно буде. Це моя ціль як артиста. Якщо говорити про місію мене як артиста, то я б хотіла просувати українську пісню в світ" 

Оксано, привіт. У тебе ж освіта не музична, ти PhD з економіки, тобто доктор філософії з економіки. То ти зараз економіст чи музикант? 

Якби я не була музикантом, я б займалась наукою далі. З економікою в мене така історія, що вищу освіту я здобувала економічну, бо в мене батьки хотіли, щоб я мала освіту, не пов’язану з мистецтвом. Дуже також хотіли, щоб я здобула ступінь кандидата наук. Я все це втілила й далі почала займатись тим, що я хочу робити. 

Обожнюю ці історії! Батьки захотіли —  я їм все це дала, а тепер піду своїм шляхом! А зараз батьки тебе підтримують? 

Частково. Наразі в мене мама жива, тато вже давно помер. І мама підтримує мою творчість, але наполовину. 

Оскільки ми зачепили тему сім’ї, ти також розповідала у своїх соцмережах, що твій дідусь був членом УПА. На тобі це якось відображається зараз? В тебе завищене відчуття справедливості або якісь інші прояви? 

Ясно, що воно в мені проявляється, це в моїй крові тече. В мене різке несприйняття російської мови. Бо в першу чергу за мову й українську культуру мої родичі зазнавали репресій. І коли мені кажуть "какая разніца", в мене це викликає страшний спротив. Я вважаю, що є велика різниця, ми маємо забути цей наратив "какая разніца", маємо пам’ятати, що в Україні є одна державна мова, а все решта —  це мови національних меншин. Зрештою, через мову й культуру довгий час впливали на нас і ми бачимо, що це продовжується. 

Якщо говорити про довгострокову перспективу —  про амбіції, як ти бачиш себе в майбутньому, є в тебе ціль? 

Так, звичайно, я отримаю Греммі. Ще не знаю, коли, але це точно буде. Це моя ціль як артиста. Але загалом, якщо говорити про місію мене як артиста, то я б хотіла просувати українську пісню в світ. Ви тут трошки згадали, що я надихаюсь архаїчними піснями. Насправді зараз у моїй творчості вже не почуєте народного співу, бо я трошки вже від того відходжу, але якісь елементи української народної пісні завжди присутні. Буває так, що люди слухають мої пісні й не розуміють, чому вони їм подобаються. А вони їм подобаються, тому що там присутня якась мелодика, схожа на те, що нам рідне. 

Це стосується й пісні "Солов’ї"? 

Так, там є якісь слова, вкраплення, там є якісь мелодичні лінії.

"Ця пісня —  про одну зі сторін кохання. І взагалі мені б хотілось, щоб мої пісні надихали людей на любов, на кохання, бо мені здається, що любові в світі замало" 

А розкажи історію треку "Солов’ї", знаю, що ти писала його досить довго.

Так, я його писала протягом всього 2024 року, кілька місяців. Спочатку написала приспів, потім не могла ніяк дописати. Але ця пісня —  про одну зі сторін кохання. І взагалі мені б хотілось, щоб мої пісні надихали людей на любов, на кохання, бо мені здається, що любові в світі замало. Якби її було більше, то світ був би трохи добріший. Зрештою, те, що робиться задля любові й через любов, — множить. 

Слухати трек "Солов'ї" від Oxana Trach, як і багато інших прем’єр, можна в плей-листі "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.