Промінь рекомендує: satelibra з треком "Tantrum"

Промінь рекомендує: satelibra з треком "Tantrum"

Алекс Квітчастий, який творить під ніком satelibra, родом з міста Павлоград, що на Дніпропетровщині. Про себе каже, що завжди був творчою людиною і змалечку любив спорт. Займався репом як хоббі ще до початку великої війни. Але останні роки не розумів, чи на часі це заняття. 

Алекс зізнається, що коли почалось повномасштабне вторгнення, музика провокувала емоції і надавала бадьорості. Тому satelibra вирішив не стримувати себе. До того ж, йому хотілось, щоби люди більше слухали україномовного продукту. За 2022-й рік записав 6 треків, які виклав на стрімінги, але ніде не рекламував. Проте якийсь таємний прихильник перепостив його трек "Естрада" у ТікТоці – і він завірусився. Наразі в активі satelibra 25 треків і близько 600 тисяч прослуховувань на місяць. Останнє не перестає дивувати Алекса, бо музика – як сам він зізнається – залишається для нього лише хоббі. 

Про свою нову пісню "Tantrum", про те, як стати зіркою в ТікТоці, не розмінюючись на маркетингові хитрощі і залишаючи заняття музикою в якості хоббі, та про те, чи хотів би бачити відомим репером свого сина, – satelibra розповів Анні Заклецькій та Денису Денисенку в ефірі Радіо Промінь. 

 

0:00 0:00
10
1x

Фото надане артистом

Я повернувся до репу після першого шкільного захоплення. І тепер це більш усвідомлене заняття

Ми знаємо, яким складним є шлях музиканта-початківця. Спочатку він довгий час добивається, щоб його треки послухали десь на радіо. Потім йому говорять, що це "неформат". Потім він знов обиває пороги – і так далі. Натомість зараз ситуація змінюється завдяки розвитку технологій. І тепер музиканту потрібно вчитись працювати зі стрімінгами, а не діставати когось у медіа. Вірно? Як це було в твоїй ситуації?

Це так. Багато людей думають, що якщо вони роблять якісний продукт, то він повинен сам собою злетіти і всі це почують. Але це працює трохи по-іншому. Ти повинен достукатись до людей. І наразі в цьому допомагає ТікТок. Саме він "створює" виконавців сьогодні. Твою музику можуть не слухати і не брати на радіо, але якщо в ТікТоці її підхватять, то це за декілька днів може зробити тебе популярною людиною. 

А ти вивчаєш алгоритми ТікТоку? Ми давно зрозуміли, що в спарингу таланта й маркетинга переважно перемагає останній. Багато є талановитих людей, які щось створюють, пишуть – і все це лягає на полиці, не знаходить шлях до свого слухача і глядача. Але коли в творця є людина, яка вміє працювати з ринком – вона може зробити зіркою навіть не дуже талановиту людину. Ти сам вивчаєш алгоритми просування?

Якщо чесно, я майже нічого не викладаю у ТікТок – може, щось буває раз на місяць. Іноді якісь канали викладають мої треки в себе – оце і все. Для мене все це досі трохи крінжово (сміється). Так що відповідь – ні. 

А чого ти так не вірив у себе? Не вірив, що твоя творчість може подобатись людям? Чому не займався просуванням своєї музики?

Та це було просто хоббі. Мені просто подобалось це робити. Я не думав, що комусь буде цікаво слухати реп про моє життя. Ну і мені здавалось, що я роблю щось олдскульне, що було популярне ще на початку нульових. Тому не бачив багато сенсу просувати це. 

А щодо олдскулу. Хто тебе надихав – із світових виконавців чи українських?

Існує жарт, що після 10 років в кожного хлопчика з’являється ідея читати реп. Така ідея з’явилась і у мене, і вона мене поборола. Я не вмів співати, тому вирішив почати щось читати. Це ще у школі почалося. Але надовго мене тоді не вистачило. І ось лише не так давно я до цього знову повернувся. І тепер це більш усвідомлене заняття.

А що стосується натхненників… Я завжди слухав американський реп: Wu-Tang Clan, Nas, Mobb Deep – щось з 90-х. 

А чи знаходив ти підтримку у батьків, коли починав займатись репом? Як вони до цього ставились?

Так, батьки завжди мене підтримували. Мама була перша, хто слухав всі мої треки. 

Клас! Це дуже круто! А було таке, що тобі давали якісь критичні зауваження батьки? Чи може говорили "Ну, це все добре, але краще знайти нормальну роботу"?

Ні, вони розуміли, що це просто хоббі. Я не намагався побудувати життя навколо цього. Я займався цим у вільний час. Тому від них я відчував лише підтримку. 

А як зараз ти сам ставишся до занять репом? Чи думаєш займатися цим більш професійно?

Прикол у тому, що я досі займаюсь цим у свій вільний час (сміється).

А чим тоді займаєшся у вільний від музики час?

Після школи я пропрацював три роки на шахті. Але давно знався на комп’ютерах, тому зрештою працюю програмістом. 

Я не планую продовження "Емігранта" або "Естради", тому що мені хочеться творити в різних стилях. Не хочу повертатися до того, що вже було

Сьогодні ми будемо презентувати в нашому ефірі пісню "Tantrum", яку ти написав після народження своєї дитини. Розкажи про неї більше. І про дитину також (всі сміються).

Дитині 7 місяців, звали Ліам. Росте, слухає реп від тата. Але, сподіваюсь, сам він репером не стане (сміється). 

Класична настанова батька-репера! Бажаємо тобі батьківської мудрості прийняти той шлях твоєї дитини, який вона для себе обере!

Що стосується пісні, то кожен мій трек відображає якийсь мій емоційний період. В пісні "Tantrum" я вилив свої емоції, які накопичились в мене за кілька місяців, і проговорив все те, що було в мене в голові на той момент. 

І тут я також говорю, що не планую далі робити щось на кшталт "Емігранта" або "Естради" (це найбільш популярні мої пісні, і люди часто запитують, чи буду я ще щось робити в такому стилі). Тому що мені хочеться творити в різних стилях. Не хочу повертатися до того, що вже було. 

Наостанок звернись, будь-ласка, до наших слухачів із тим, що в тебе зараз на серці.

Зараз трохи важкі часи для всіх, тому головне – триматися разом, допомагати нашим захисникам і наближати світанок! 

Слухати трек "Tantrum" satelibra, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.