ГРУПА C: АНГЛІЯ, ДАНІЯ, СЛОВЕНІЯ, СЕРБІЯ

 ГРУПА C: АНГЛІЯ, ДАНІЯ, СЛОВЕНІЯ, СЕРБІЯ

Вже наступного тижня, 14 червня на футбольний полях Німеччини стартує Чемпіонат Європи з футболу-2024.  Право боротись за титул найсильнішої команди континенту цьогоріч здобули 24 команди, серед яких і збірна України. Чого чекати від кожної з команд-учасниць фінальної стадії чемпіонату, розбирались коментатори радіо Промінь Костянтин Дульцев, Вадим Власенко й Галина Вінниченко в подкасті "Футбольне ЄВРО-2024". Свій п’ятий випуск вони присвятили групі "С", до якої потрапили збірні Англії, Данії, Словенії та Сербії. 

Для Костянтина Дульцева в цьому квартеті є дві команди, до яких буде прикута його увага. Одну з них він підтримуватиме  всім серцем, тому що це —  його любов, після збірної України, звісно. "Йдеться про Словенію, я за неї вболіваю в усіх ігрових видах спорту. Що стосується другої команди, то тут навпаки: Сербію точно підтримувати не буду. Через її дружні й братські зв’язки з агресором під назвою рф. Як на мене, березневий товариський матч росія – сербія — це зашквар," — переконаний він.

Вадим Власенко збірну Словенії також вважає цікавою командою цього квартету, хоча на попередніх ЄВРО вона не проходила груповий раунд. Втім,  фаворит групи для нього — збірна Англії. Мовляв, трапитися може все, але її вихід до плей-офф виглядає більш, ніж логічно. Попри присутність поруч тієї ж Данії, яка була у півфіналі попереднього ЄВРО. А от далі все залежатиме від суперників у сітці плей-офф: на кого вона потрапить. "Самі англійці хочуть врешті-решт виграти перше в їхній історії ЄВРО, але я щодо них поки обережний," — резюмує Вадим Власенко.   

Костянтин Дульцев звертає увагу на ще одну інтригу: хто стане найкращим серед англійців бомбардиром ЄВРО — Джуд Белінгем або Гаррі Кейн. Або третя сила втрутиться у розклади — Букайо Сака. Але про все по черзі.

АНГЛІЯ

До цієї країни футбол ніхто не приніс, він тут зародився. І так, у світі футболу є такі країни, як Англія, Вельс, Північна Ірландія і Шотландія. Хоча на карті вони позначені як історичні провінції Великої Британії. Натомість збірної Великобританії не існує, хоча вона інколи виступала на Олімпійських іграх та на інших футбольних турнірах. А чотири національні асоціації — це данина поваги за винахід футболу.

Фото: AP/Kirsty Wigglesworth

Досягнення

Футбольна асоціація Англії — найстаріша у світі. Її засновано 1863 року. З 1905-го — член ФІФА. Втім, поваги до ФІФА на початках ніякої не мала. І в 1928-му вийшла з Міжнародної федерації футбольних асоціацій. Через що, власне, й пропустила перші три чемпіонати світу. Повернулась назад лише у 1946-му. Проігнорувала перший чемпіонат Європи, не виставляла команди на перший клубний європейський турнір — Кубок чемпіонів… У них завжди було трохи британської зверхності.  Але все одно Англія — це більше сорока тисяч зареєстрованих футбольних команд, це найдорожчий чемпіонат в усіх дивізіонах і найдорожчі клуби з особливими уболівальниками.

За дослідженням, яке провело ФІФА, в Футбольній асоціації на 11 тисяч футбольних клубів більше, ніж у Бразильській футбольній конфедерації. Навіть якщо не брати до уваги чисельність населення країн, в Англії футбольних клубів більше, ніж у будь-якій іншій країні світу.

Як не дивно, маючи такий потужний футбольний багаж, досягнень в англійців небагато. У 1966-му на домашньому чемпіонаті світу англійці стали чемпіонами, взяли дві бронзи та одне срібло на чемпіонатах Європи та от, власне, і все. Зрозуміло, що про таку статистику багатьом командам тільки мріяти й мріяти. Але ж в Англії футбол майже релігія, частина культурного життя, а досягнень менше ніж, наприклад, у французів. Можливо, нинішній вихід до фінальної частини  чемпіонату Європи покращить статистику. Тим паче на минулому ЄВРО Англія була дуже близькою до здобуття титулу. Вийшла до фіналу. Але в вирішальному матчі по пенальті програла італійцям. 

Шанси

Збірна Англії доволі впевнено виграла відбіркову групу, де виступала команда України. Букмекери прогнозують, що в англійців зараз шансів навіть більше, ніж напередодні минулого ЄВРО, який закінчився поразкою у фіналі. П'ятеро гравців представляють найсильніший клуб Європи минулого року. Харрі Кейн розриває Бундеслігу, а Джуд Беллінгем — Ла Лігу. Гравець "Реала" — головний претендент на здобуття Золотого мяча в цьому сезоні. Трансфермаркет оцінює збірну в 1,5 мільярда євро. А найдорожчого футболіста — Белінгема — в 180 мільйонів євро. До речі, він і каптан команди Харрі Кейн, — серед головних претендентів на титул найкращого бомбардира турніру. До лідерів збірної можна віднести Філа Фодена, Джека Гріліша, Гаррі Магваєра і Букайо Сака. Керує цією зірковою "бандою" — Гарет Саутгейт, фахівець з найбільшою зарплатою у світі — 5 мільйонів 800 тисяч євро на рік.

На трьох останніх великих турнірах поспіль англійці виходили до чвертьфіналу. В Катарі Англія програла Франції 1:2 з нереалізованими пенальті Кейна на 84-й хвилині, на ЄВРО-2020 був фінал і поразка по пенальті від італійців. На чемпіонаті світу у 2018 році був програш у додатковий час у півфіналі з Хорватією. Букмекери і фахівці вірять, що команда Гарета Саутгейта цього разу має взяти титул. 

ДАНІЯ

Збірна Данії вдесяте вийшла до фінальної частини чемпіонатів Європи. Незважаючи на те, що ця країна є скандинавською, футбол тут люблять і цінують значно більше, ніж хокей чи лижний спорт. Ці традиції закладалися ще на початку ХХ століття, коли данці були одними з найсильніших у Європі. Двічі ставали срібним призером Олімпійських ігор. 

Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Досягнення

"Ми червоні, ми білі, ми данський динаміт", — ці слова з гімну вболівальників, які були написані ще у середині 80-х, коли збірна Данії, демонструючи яскравий і атакуючий футбол, дійшла до півфіналу чемпіонату Європи-1984. Червоно-білі кольори — це данський національний прапор, який в країні називають "даннеброг".

Саме у середині вісімдесятих Данія заявила про себе, як про збірну, з якою потрібно рахуватися. Але головний спортивний успіх —  це перемога на чемпіонаті Європи у 1992 році. При чому команда туди потрапила фактично випадково. Данці не пройшли кваліфікацію, програвши Югославії. Але в Югославії розпочалася війна, тож УЄФА, під тиском ООН, застосовує санкції проти  балканської держави й за 10 днів до стартового матчу замінює Югославію на Данію. Тренер данців Ріхард Меллер-Нільсен в момент, коли йому повідомили терміново формувати команду, робив ремонт у себе на кухні. Гравців збирали на пляжах, і це в буквальному сенсі, адже вони були у відпустках. Тому мови про серйозну підготовку не було. Хоч би якусь форму набрати за нещасний тиждень. І хто б міг подумати, що саме данці виграють ЄВРО-1992. У світовому футболі ту подію і досі називають найсенсаційнішою.   

З того часу і до 2021-го року серйозних успіхів на міжнародних турнірах данці не мали. Хоча досить регулярно виходили до фінальних стадій чемпіонатів світу і Європи і часто потрапляли до плей-офф раундів. Данія стала командою-сенсацією ЄВРО-2020, дійшовши до півфіналу. Хоча з турнірними розкладами команді відверто пощастило. В 1/8 фіналу вона пройшла Вельс, а в ¼ фіналу — Чехію. І лише у півфіналі данців зупинила Англія, яка вирвала перемогу у додатковий час.  

Шанси

За версією трансфермаркету, склад збірної Данії оцінюється у 370  мільйонів євро. Безперечним лідером команди є півзахисник "Манчестер Юнайтед" Крістіан Еріксон. Хоча виступ на минулому ЄВРО міг стати фатальним для Еріксена, в якого під час матчу з Фінляндією зупинилось серце. Наприкінці першого тайму футболіст впав на газон і самостійно піднятися не міг. Лікарям вдалося миттєво запустити "мотор" данця за допомогою дефібрилятора. Було побоювання, що після такого випадку Крістіан взагалі з футболом може закінчити. Міланський "Інтер" розірвав з ним угоду. Але "Манчестер Юнайтед" ризикнув і підписав трирічний контракт із футболістом. 

Букмекери пророкують футболістам Данії вихід із групи. Стадія чвертьфіналу вважатиметься робочим варіантом. А ось шанси на перемогу оцінюються як 30 до 1. Але все-таки здається, що данцям до снаги повторити результат трирічної давнини, коли вони несподівано вийшли до четвірки найкращих на ЄВРО. Навіть за відсутності свого лідера Крістіана Еріксона.  

СЛОВЕНІЯ

Словенія — унікальна країна. Лише 2 мільйони 200 тисяч мешканців. Але чоловічі збірні з баскетболу, гандболу, волейболу, водного поло, футзалу на чемпіонатах світу й Європи регулярно завойовують нагороди. Навіть хокейна збірна Словенії — постійний учасник зимових Олімпійських ігор. Іноді складається враження, що будь-який житель Словенії зобов'язаний займатися ігровим видом спорту. У футболі словенці такими успіхами похвалитися не можуть. Занадто велика конкуренція. Але найвідоміша людина в словенському футболі — це Олександр Чеферін — багаторічний очільник УЄФА.  

Самі словенці напівжартома про свою країну розповідають наступне: В Словенії вам у будь-який час року буде цікаво. Взимку — це розкішний гірськолижний курорт. Навесні в місті Птуй відбувається щорічний карнавал. Влітку на набережній і в старих кварталах міста виступають музиканти, як аматори, так і профі. Осінь — час збору врожаю з виноградників. А це — особливе свято з усіма наслідками. А ще у Маріборі існує найстаріший у світі діючий виноградник, з якого вже більше 400 років виробляється вино. Є й зразки, представлені в місцевому музеї. Пити це вино ніхто не ризикує, але факт зафіксований у Книзі рекордів Гіннеса.

Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Досягнення

У 1991-му році Словенія виходить із складу Югославії. І з 1994-го починає виступати на міжнародній арені. Перший успіх прийшов майже одразу. У відборі на ЄВРО-2000 словенці посіли друге місце в групі і здобули право зіграти в плей-офф, де в драматичному двоматчевому протистоянні перемогли Україну. Шанувальники жовто-блакитних і досі згадують ту прикру помилку Олександра Шовковського, якої він припустився у першій грі. Вона фактично й позбавила українців бодай нічиєї. У фінальному раунді ЄВРО-2000 словенці далі групового етапу не пройшли. Хоча виступили досить гідно — нічия з Норвегією і Югославією, а також поразка від Іспанії. 

Далі був вихід на чемпіонат світу-2002 й останнє місце в групі. Останній більш–менш вагомий успіх датується 2010-м роком. Це участь у фінальній стадії світового форуму в ПАР. З групи словенці не вийшли, але виглядали гідно — виграли в Алжира. Зіграли внічию зі США і програли Англії. 

Шанси

130 мільйонів євро — це загальний кошторис гравців збірної Словенії за версією Трансфермаркету. Але є двоє топових гравців, які фактично і тягнуть на собі збірну. Це воротар мадридського "Атлетіко" Ян Облак і форвард РБ "Лейпциг" Беньямін Шешко. Трансферна вартість Облака — 30 мільйонів. Шешко коштує 40. Велику роль відіграє в команді колишній київський "динамівець" Беньямін Вербич, який нині виступає за грецький "Панатінаїкос". 

Відбіркову кампанію словенці пройшли впевнено, разом із Данією випередили Фінляндію, Казахстан, Північну Ірландію і Сан-Марино. Що стосується групи на ЄВРО-2024, то вона у словенців непроста. Завдання-мінімум  — вихід до плей-офф. Але на більше навряд чи можна розраховувати. Хоча букмекерські контори прогнозують, що навіть на третє місце у компанії з англійцями, данцями і сербами розраховувати не варто. Ставки на те, що Словенія виграє чемпіонат Європи, приймаються з розрахунку 200 до 1.  

СЕРБІЯ

Сербія — країна з великою історією. Столиця Белград – одне з найдавніших міст Європи, якому більше семи тисяч років. Найвідоміший і найшанованіший серб у світі – фізик Нікола Тесла. З сучасних — тенісист Новак Джокович, акторка Міла Йовович і мотиваційний тренер Нік Вуйчіч.

В новітній історії Сербія входила до складу Югославії, яка розпалась на початку 90-их рр. минулого століття. Сербія і Чорногорія тоді утворили конфедерацію, відому як Союзна республіка Югославія. Втім, у червні 2006-го року, після референдуму, Чорногорія оголосила про свою незалежність. І майже одразу Народна скупщина Сербії проголосила країну спадкоємицею союзної держави.

З одного боку офіційний Белград декларує євроінтеграцію і з 2012-го країна — офіційний кандидат у члени Євросоюзу. Величезна кількість сербів працюють чи навчаються у країнах ЄС. Проте сербські політики регулярно наголошують на важливості зав’язків з агресором під назвою російська федерація. І це навіть в умовах повномасштабної війни в Україні. 

Футбольний товариський матч росія – сербія, який відбувся у березні 2024 року, обурив багатьох у Європі. Сербія — єдина країна серед усіх учасниць фінальної стадії, яка погодилася зіграти з країною-агресоркою. Тож не дивно, чому українські вболівальники в єдиному пориві вболіватимуть проти Сербії, з ким би вона не грала на ЄВРО. 

Фото:  Getty Images/Global Images Ukraine 

Досягнення 

Два півфінали чемпіонатів світу, два срібла чемпіонатів Європи, п’ять нагород Олімпійських ігор. Серби мають славну футбольну історію і традиції. Але пов'язані вони з виступами Югославії. Заглиблюватися в історію цієї команди не будемо. Бо, відверто кажучи, найсильнішими гравцями в колишній Югославії вважалися хорвати, які одразу потужно заявили про себе на міжнародній арені. 

Сучасна історія сербської команди бере початок з 2006-го року, після відділення Чорногорії. Серби регулярно потрапляють на чемпіонати світу. А ось із чемпіонатами Європи в них не виходило. Хоча в нинішніх реаліях на світовий форум потрапити складніше, ніж на ЄВРО. Але і на тих трьох Мундіалях команді похвалитися нічим. Дві перемоги в дев’яти матчах на групових стадіях і жодного виходу до плей-офф. 

Але, незважаючи на всі проблеми, Сербія є впливовою футбольною державою. Головна рушійна сила місцевого футболу — це белградське дербі між командами "Црвена Звезда" та "Партизан". Саме там гартується характер майбутніх зірок.

Шанси

У відбірковій компанії на Євро-2024 Сербія посіла друге місце, пропустивши вперед Угорщину. Цього цілком було достатньо, щоб вийти до фінальної частини. В групі за плей-офф зачепитися можна. Принаймні, в цей результат вірять більшість букмекерських контор, які дають на виграш головного титулу коефіцієнт 67 до 1. За версією трансфермаркету, загальна вартість гравців збірної Сербії — 228 мільйонів євро. Найдорожчими гравцями є Сергій Милинкович-Савич і Александар Митрович. Вартість Милинковича-Савича становить 35 мільйонів євро. Митрович коштує 28 мільйонів. До речі, останній найкращий бомбардир команди у відбірковій кампанії  — 5 м’ячів.