Німеччина – країна – господар Євро

Німеччина – країна – господар Євро

Незабаром на футбольних полях Німеччини стартує чемпіонат Європи-2024. в рамках якого 24 команди будуть боротися за титул найсильнішої команди континенту. 8 збірних, які раніше вигравали чемпіонат Європи, також потрапили на нинішнє футбольне ЄВРО. Серед них – Німеччина, Данія, Франція, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія і Чехія, як правонаступниця Чехословаччини. 

Коментатори Радіо Промінь Костянтин Дульцев і Вадим Власенко розповідатимуть найцікавіші деталі з події, яка входить до трійки найпопулярніших у світі після Олімпійських ігор і чемпіонату світу з футболу.

 

Автори подкасту "Футбольне ЄВРО-2024", який присвячений чемпіонату Європи, що проходитиме з 14-го червня по 14-те липня нинішнього року на футбольний полях Німеччини

 

Матчі ЄВРО-2024 проходитимуть в 10 містах Німеччини: Берліні, Кельні, Дортмунді, Дюссельдорфі, Франкфурті, Гельзенкірхені, Гамбурзі, Лейпцигу, Мюнхені та Штутгарті. 14-го червня свято футболу відкриється у Мюнхені ні місцевій "Мюнхен Арена" матчем Німеччина – Шотландія. А 14-го липня фінальний поєдинок прийматиме Берлін – легендарна арена "Олімпіяштадіум". В рамках 22 ігрових днів буде зіграний 51 матч. Що стосується збірної України на груповому етапі, то наша команда гратиме 17-го червня в Мюнхені проти Румунії, 21-го числа в Дюссельдорфі – проти Словаччини, а 26-го червня в заключному матчі групового етапу підопічні Сергія Реброва зіграють в Штутгарті проти Бельгії. Матчі нашої команди, а також інші протистояння плей-офф стадії, транслюватимуться в ефірі Радіо Промінь.  

Призові

Загальна сума - 331 мільйон євро, як і на минулому чемпіонаті Європи. За участь у фінальній частині кожен учасник вже заробив 9 мільйонів 250 тисяч євро. Перемога в матчі групового етапу оцінюється в 1 мільйон євро, а нічия – в 500 тисяч. Вихід до 1/8 фіналу принесе команді 1,5 мільйони, в чвертьфінал - 2,5 мільйони, в півфінал – 4 мільйони, а у фінал – 5 мільйонів. Виграш титулу оцінюється у 8 мільйонів євро. Наприклад, переможець минулого чемпіонату Європи збірна Італії три роки тому отримала 34 мільйони євро. Україна попередній чемпіонат Європи завершила з найкращим результатом в історії – вийшла в чвертьфінал – та заробила призовими 16 мільйонів євро.

Футболісти збірної України. Фото: Андрій Ющак, uaf.ua

 Єврофорум в Німеччині

Цьогоріч форум проходитиме в одній країні – Німеччині, тоді як, наприклад, три роки тому змагання відбувалися в 11 країнах – від Баку до Лісабону. 24 команди розподілені на шість груп. Зміна формату пов’язана з тим, що УЄФА хоче залучити якомога більше команд та вболівальників, продати якомога більше маркетингових прав. Зробити так, щоб в усіх турах боротьба велася до останньої хвилини. Раніше – програв два матчі на старті і все і на вихід до плей-офф шанси втрачені. А зараз навіть після двох поразок на старті ще є шанс на вихід до 1/8 фіналу, тому що чотири найкращі команди, які посядуть треті місця в групах, вийдуть до стадії матчів на виліт. 

Втім, саме через такий регламент збірна України на минулому Євро завдяки одній перемозі в групі вийшла до плей-офф. В 1/8 пройшла шведів і досягла історичного на даний момент максимуму – чвертьфіналу.  

Німці вдруге в своїй історії прийматимуть Єврофорум. Вперше це було у 1988 році, коли в турнірі брало участь 8 команд і перемогу здобули Нідерланди. Потім німці були господарями чемпіонату світу 2006 року. Той турнір – знакова подія для збірної України, адже це був дебют і вихід в чвертьфінал. Завдяки тому чемпіонату світу німці відчули себе патріотами об’єднаної Німеччини, хоча на той час 17 років минуло з моменту падіння Берлінського муру і об’єднання Німецької демократичної республіки і Федеративної республіки Німеччини. В мешканців як НДР, так і ФРН навіть після того, як вони об’єдналися, був досить довгий процес подолання націонал-соціалістичного минулого. Довгі роки на німцях лежала колективна провина за нацистські злочини. Багато хто мешканців Німеччини на підсвідомому рівні сприймав за нацистів. І це тривало багато десятиріч. І ось в 2006-му, через 60 років, самі німці зрозуміли, що вони генетично очистилися від того, чим хворіли в період з 1933-го року по 1945-й роки. 

Нині в Європі є п’ять країн, які здатні чудово організувати і провести таку подію, як чемпіонат Європи, саме на таку кількість учасників. Це Іспанія, Італія, Франція, Великобританія і Німеччина. Німеччина серед цієї п’ятірки – найідеальніша країна. Географічне положення, клімат, вихід до моря, інфраструктура міст і стадіонів, атмосфера на футбольних матчах, любов німецької нації до футболу, безпека. Мінімум витрат на організацію, досвід у проведенні великих турнірів і менталітет нації.  По всій Європі після завершення того чудового турніру говорили, що головний недолік чемпіонату світу 2006-го року в тому,  що він швидко закінчився. Те, що Німеччина найкраща в цьому плані, вона довела ще 18 років тому. 

Країну-господаря чемпіонату Європи-2024 обрали на Виконкомі УЄФА 27-го вересня 2018-го року. Претендентів було двоє – Німеччина та Туреччина. 12 членів виконкому УЄФА  висловились за Німеччину, четверо – за Туреччину, один утримався. Результати голосування несподіваними не були. Тому що інфраструктура Німеччини після чемпіонату світу 2006-го року була готова прийняти великий футбольний форум в будь-який момент. 

Кандидатська програма Німеччини при подачі заявки на організацію ЄВРО-2024 звучала так: "Об'єднані футболом, об'єднані у серці Європи!". Слова "в самому серці Європи" відображають суть географічного положення країни. Німеччина – це фактично країна-міст між центральною, західною та північною Європою. Клімат в Німеччині в цій порі року ідеальний – помірне сонце і рідкісні дощі. 

Усім відома німецька гостинність. Туристи матимуть можливість відвідати якнайбільше міст, зможуть відчути атмосферу свята і незалежно від результату матчів своєї збірної повертатимуться додому з найкращими спогадами. 

Німецька нація футбол любить – як приклад постійні переповнені стадіони. Причому стадіонний туризм досить розвинений напрямок у країні. Фаншопи дедалі більше схожі на музеї, ніж на звичайні магазини. До речі, футбольним музеям також приділяється величезна увага. Чого тільки вартий знаменитий на весь світ "Музей німецького футболу" у Дортмунді. Тому нинішнє футбольне ЄВРО може стати найкращим за всю історію його проведення. 

Змагання

Формат наступний – 24 команди розподілені на 6 груп, по 4 в кожній. Перші дві потрапляють до плей-офф. Це 12 команди. І до них доєднаються 4 найкращі збірні з шести груп, які стануть третіми за підсумками групового раунду. Збірна України потрапила до групи Е, де її суперниками будуть Румунія, Словаччина і Бельгія. Шанси на вихід до плей-офф – цілком робочі. 

Фото: УЄФА

На думку спортивного коментатора Костянтина Дульцева, нинішній склад збірної України найсильніший за всю історію національної команди починаючи з 1992-го року. "Українці нарешті навчилися грати і перемагати команди-середняки. Бельгійців я також до середняків відношу. З топовими збірними нам поки важко. Та нам завжди з ними було важко. 

Що стосується претендентів на титул, або на вихід до фіналу, мені б хотілося, щоб на нинішньому ЄВРО-2024 була якась сенсація. Якщо проаналізувати 10 турнірів за останні 40 років, то таких команд було 3. Це Данія – сенсаційний переможець у 1992-му році. Це Чехія, яка вийшла до фіналу у 1996-му році і збірна Греції – найкраща команда континенту 2004-го року". 

Фаворити

Тут питань купа… Чи здатна Італія вдруге поспіль стати чемпіоном Європи? Чи здатна Англія нарешті здобути такий бажаний трофей, який вона не здобувала з 1966-го року? Чи зможе Франція зробити те, чого їй не вдалося на домашньому Євро-2016, коли вони програли у фіналі португальцям? Чи зможе Іспанія нарешті знову голосно заявити про себе, як це було наприкінці нульових і на початку десятих років? Чи вистачить сил у Кріштіану Роналду знову зробити Португалію чемпіоном, як це було у 2016-му? І найголовніше – чи зможе Німеччина повернути собі колишню футбольну велич? Тому що виступи Бундестім на останніх трьох великих турнірах то була ганьба.